Ciasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej, wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto. Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam przez
Darcia w kuchnilubią i przygotowuję ją bardzo często. Moja córka ma tylko jedną odpowiedz- Łeeee.... Jednak w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam. Składniki; 30 dag drobiowej wątróbki 2 cebule kilka pomidorków koktajlowych 4 łyzki przecieru pomidorowego garść pomidorowych czipsów (niekoniecznie) sól, pieprz ,słodka papryka ,pół łyżeczki tymianku, 1 łyzeczka cukru 3 łyzki oleju 2 zabki czosnku
Radość kipiąca uśmiechem.może być kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa
W kuchennym oknie Ewyjakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujejeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1, 40 kg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek
W kuchennym oknie Ewynasi rodzice i dziadkowie zrobić swój własny-i wyszedł naprawdę przepyszny,z porcji wyszło mi 4 słoiczki 0,5 l SKŁADNIKI: 1,5 KG PODGARDLA WIEPRZOWEGO 0,5 KG WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 3-4 MARCHEWKI 1 PIETRUSZKA PÓŁ SELERA(NIEDUŻEGO) 2-3 CEBULE LIŚĆ LAUROWY 2 ZIELA ANGIELSKIE 2 JAJKA SÓL ,PIEPRZ,MAGGI PRZYGOTOWANIE: PODGARDLE Z MARCHEWKĄ,PIETRUSZKĄ,SELEREM JEDNĄ CEBULĄ
Swojskie jedzonkoWątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam. Składniki : 500 g wątróbki z kurczaka 2 średnie winne jabłka 1 duża cebula pół garści rodzynek sol, pieprz do smaku
Gosia gotujecałości... ...i po rozkrojeniu ;) Składniki: kurczak, bez podrobów, 1,5-2kg wątróbka drobiowa pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej mleko 3 łyżki masła jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Wykonanie: Kurczaka myjemy i nacieramy w środku solą. Do bułki tartej dolewamy mleko, aż będzie miała konsystencje gęstej śmietany.Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, wątróbkę, jajko, 1 łyżkę masła
Czerwona Porzeczkakońcowy efekt i smak jest lepszy od spodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :) Składniki : 350 gr wątróbki drobiowej 10-12 cienkich plastrów boczku wędzonego 1 szklanka mleka ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie) olej rzepakowy 5 większych cebul ser wędzony (oscypek lub Zakopiański) 2 ząbki czosnku
Mechanik w kuchniostrym sosem chrzanowym. Podałam je tylko z sałatką z pomidorów ale można także z ziemniakami. Szybki i tani sposób na obiad lub kolację. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 jajka 100 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia na sos chrzanowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponiedziałek. Słoikowe smarowidła przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody
Marder&Marder Manufactureinnej formie, a i z przygotowaniem zejdzie krócej, bo już większość ugotowana :-) SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka 2 skrzydła indycze 3 marchewki 1/2 selera 3 pietruszki 30 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ćwiartki i skrzydła wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień palnika, dodajemy obrane
Czary - gary w kuchniurozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe
W mojej kuchnidelikatna więc dzielę się z Wami przepisem. Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% Zioła prowansalskie do smaku Biały pieprz do smaku
Wanilia i KardamonKolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy, przepisów na niego jest co niemiara a każdy dobry bo swój :) Receptura tego pasztetu jest moja autorska, lubię jedząc kolejne kęsy wyczuwać bukiet smaków, ziół, czosnku słodkiej marchewki. Kurczaka gotuję w ziołach aromatycznej włoszczyźnie(...)koperek pęczek natkę pietruszki pęczek 2 ząbki czosnku bulionetki 3 łyżki (klik jak je zrobić )sól jeżeli wywar jest za mało słony do pasztetu 80 dag wątróbki drobiowej 4 żółtka plus osobno ubita piana z białek cebula 2 duże 1 bułkę namoczoną w wywarze sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego jajka) można
Basia w kuchni