środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku pieprz sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy
Kierunekuchniaprzygotowany sos wiśniowy doskonale maskuje smak wątróbki, która przez wielu jest znienawidzonym daniem. Ze swojej strony po prostu powiem, spróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki na 2 porcje: 400g wątróbki drobiowej (u mnie indycza) Mąka do obtoczenia Mleko do namoczenia Sól Pieprz Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożonych) 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina ½ łyżeczki
Fabryka pomysłówZnalazłam przepis na krem z wątróbki w gazetce z biedronki i postanowiłam wypróbować. Za wątróbką nie przepadam ale w tej wersji naprawdę mi posmakowała. Składniki: 500 g drobno pokrojonej wątróbki drobiowej 100 g masła jedna cebula drobno pokrojona 2 listki laurowe pół kieliszka brandy 100 g śmietanki 30% 2 łyżeczki oliwy z oliwek pieczywo gałązka rozmarynu słoiczek dżemu figowego sól
Mama z miastaprzygotowana wątróbka jest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczegolnie na przelamanie niecheci do tego miesa. Składniki : 400g wątróbki drobiowej 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ucieram w moździerzu) oliwa z oliwek 1 średnia cebula 1 łyżka sumaku 1 łyżka syropu z granatów
Codzienne Gotowaniecała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz 4 słodkie jabłka Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę
Bon Appetit Małgorzatymarchewki kawałek pora 2 pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 jajka M pęczek natki pietruszki 2 bułki kajzerki 4-5 ząbków czosnku 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 6-7 suszonych pomidorów 1 łyżka soli pieprz zioła prowansalskie 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe
kruche babeczkipierogi są przepyszne! Bardzo ciekawie wyglądają w tej zielonej odsłonie. Smak szpinakowych pierogów idealnie łączy się z nadzieniem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, tym bardziej jeżeli kochacie pierogi. A więc zapraszam po przepis! :-) SKŁADNIKI Na pierogi: 200 g mąki pszennej typ 500 130 g mrożonego szpinaku 30 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany
Passions hobbies lifepolega na tym, że kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 czerstwa bułka 1 ½ łyżeczki soli Około ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
Smakowy RajSkładniki: 600 g wątróbki drobiowej 4 duże cebule pokrojone w kostkę 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego chilli świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska (na sam koniec) 3 jabłka pokrojone w kostkę do smaku: szczypta majeranku, oregano i lubczyku suszonego Przygotowanie Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Umytą i oczyszczoną wątróbkę umieszczamy w garnku i zaczynamy gotowanie/duszenie. Wrzucamy
ClauditteMissCookingsmakoszy krewetek dania, idę dalej i zrobię makaron z borowikami, wątróbką i krewetkami. Czego nam potrzeba? -świeże krewetki; są dodatkiem więc 2-3 sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki
BaRepasPrzepis z gazety. Pasztet bardzo smaczny. Składniki: 60 dag wieprzowiny 25 dag wątróbek drobiowych 20 dag słoniny 3 jajka przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) dodatkowo: bułka tarta i masło Sposób wykonania: Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez
Darcia w kuchnimiękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka straszna, jak się co niektórym wydaje :))) * wątróbka drobiowa- 1 kg * cebula- 3 bardzo duże szt. * cydr- 1,5 szklanki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej- do smażenia Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju
Kraina Miodem Płynącawarto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki majeranku 1 kulka ziela angielskiego gałka muszkatołowa do smaku Szynkę
Marder&Marder ManufacturePolecam. Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet wieprzowy: ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle) 300g wątróbki drobiowej 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy 3 cebule 2 marchewki 1/2 selera 3 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków 3 listki laurowe 3 łyżki bułki(...)szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę. Grzyby namoczyć w mleku. Krok 2. W garnku
Moja Książka Kucharskaprzetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Delicious Titbitsprosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy: majeranek, tymianek, sól pieprz Mięso myjemy zalewamy wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy włoszczyznę oraz jedna cebulę opaloną
Delicious TitbitsKucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie
mojej kuchniKucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie
w mojej kuchniLekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: • 60 dkg wątróbki drobiowej • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego
To co kochamsmakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. Składniki: 1/2 kalafiora 3 duże ziemniaki cebula korzeń pietruszki korzeń selera duża marchew 4 łyżki zielonego groszku 400 g wątróbki drobiowej 3 łyżki śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła ziele angielskie i liść laurowy Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia
upichconaPodbiła nasze gusta kulinarne i połechtała kubki smakowe. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie i lekkie przestudzenie makaronu plus 5 minut na wykończenie. Polecam. Składniki: 8 dużych wątróbek drobiowych 200 g makaronu kokardki 100 g rukoli i radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny
Gosia gotujechilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina
OstryKęs