delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował. pasztet: 50 dkg boczku surowego 1/2 tuszki królika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarna jałowca 2 liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka(...)rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny. Pod koniec
wesoła kuchniakuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby oczyściłem, pokroiłem(...)kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej
R'n'G Kitchenłopatki wieprzowej 0,6 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg surowego boczku 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych(...)jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie gatunki mięsa
Świat Domowej Kuchnidelikatna w smaku z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to propozycja na smaczny i syty obiad. Klasyka kuchni polskiej, czasem warto się na nią skusić -bogactwo żelaza. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej Mleko do namoczenia 30 dag świeżych pieczarek 3 duże cebule dymki 1 duże jabłko 200 ml śmietanki słodkiej 18% 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki klarowanego masła(...)obtoczenia Olej do smażenia Jak wykonać ? W ątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni. Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy
Wanilia i KardamonSkładniki: wątróbka drobiowa 70 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, masło 2 łyżki, mąka pszenna - do panierki, cebula 4 sztuki, jabłka 3 sztuki, gruszki 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki w rondlu na maśle podsmażyć pokrojone jabłka, gruszki, cebulę, dodać majeranek, kucharka, pieprz do smaku na gorącym oleju usmażyć oczyszczoną wątróbke i obsypaną mąką(...)rumiano z każdej strony, bez soli, do smaku posypać pieprzem mielonym wątróbkę posolić przed jedzeniem, wątróbkę podać z duszonymi owocami z cebulą do pieczywa lub z czym się lubi, smakuje również na zimno - wątróbka jest soczysta, aromatyczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka(...)bułki 5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości
Takie tam pichceniegotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać
królestwo garówPraca niewspółmiernie mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju(...)sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną
Gosia gotujemoment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody(...)łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około
Pyry na Gazproblemu podmień kalafiora na ryż. 1 Średni Kalafior 3 Łodygi Selera naciowego 1 Papryka zielona 1 Średnia cebula 2 Ząbki czosnku 250 g Chudego Mięsa mielonego wołowego 250 g Wątróbki drobiowej (lub innej) 1 łyżeczka Papryki wędzonej 1 łyżeczka Oregano suszonego 1/2 łyżeczki Bazylii suszonej 1/2 łyżeczki Sosu Chili Luisiana Gold (lub mniej jeśli nie lubisz ostrego) 1 łyżeczka Sosu(...)natka pietruszki (do posypania) Kalafior obierz, podziel na mniejsze części i przy pomocy malaksera lub ręcznej tarki przygotuj z niego “ryż”. Pokrój paprykę, cebulę, selera naciowego i wątróbkę w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso mielone, wątróbkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż mięso zbrązowieje. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze razem
Oslov.około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju(...)kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju. Kaszę mannę zalać 1,5 szklanki wrzącego wywaru i zostawić na 5-10 minut. Mięso i wątróbkę zmielić przez drobne sitko (ja zmieliłam dwa razy), dodać
Passions hobbies lifeprzygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców i chrupiących orzeszków to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 700g wątróbki drobiowej 130g mix sałat 1 mango 300g truskawek 80g orzeszków ziemnych 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Dressing: 6 łyżek oleju arachidowego(...)umyć i osuszyć. 2. Mango obrać i pokroić w kostkę. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki. 4. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. 5. Wątróbkę umyć, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa i usmażyć na rozgrzanym oleju. 6. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinydziki sad do tej pory tylko piłam. A że kupiłam w nadmiarze to wątróbka też dostała. I odwdzięczyła się tak, że następnym raziem znów ją poczęstuję. Składniki: - 35 dkg wątróbki drobiowej - 3 średnie cebule - 1 jabłko - gałązki świeżego tymianku - 100 ml śliwkowego Dzikiego Sadu - sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebule obieram, kroję w krążki i wrzucam(...)obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam na patelnię razem z gałązkami tymianku (kilka zostawiam do dekoracji), przykrywam i duszę ok 5 minut. 3. W tym czasie wątróbkę płuczę pod bierzącą wodą i oczyszczam ze wszytskich błon i plewek. Kroję na spore kawałki. 4. Rozsuwam cebulę i jabłka, następnie dodaję wątróbkę na patelnię. Obsmażam z każdej strony
Cook&Lovesię rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe(...)pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska myjemy oczyszczamy z błonek również wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę rozmarynu ,owoce jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu
Viola cooks with passioncoś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka(...)przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki
Kuchnia domowa Aniteż rozsmarowywać na kanapce, jeśli ktoś woli tą wersję. Polecam bardzo bardzo! Domowa pasztetowa pieczona 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonego(...)nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około 1 cm grubości i pokroić go w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać
Posadzone i zjedzoneuroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i oczywiście każdy chciał kawałek z jak największą ilością farszu. Składniki: kurczak 1200-1500 g 1 wątróbka drobiowa 1 czubata łyżka masła - 30 g 2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek przygotuj nadzianko. Bułkę namocz w mleku lub wodzie (namaczam w wodzie). Wątróbkę posiekaj. Utrzyj masło z żółtkiem na puszystą masę, dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Ubij białko na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Przygotowanym farszem nadziać kurczaka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 400 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów 8 moreli suszonych 1 jajko 50 g masła 1 czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianki 50 ml piwa Brown Ale 1 łyżeczka oleju sól, pieprz na ziołowy(...)beszamelowy: 30 g masła 250 ml mleka 30 g mąki szczypta gałki muszkatołowej garść posiekanego koperku, natki pietruszki, estragonu sól, biały pieprz dodatkowo do podania: piwo Brown Ale Przygotowanie: Wątróbki oczyszczamy i zalane mlekiem wstawiamy na noc do lodówki w dniu poprzedzającym przygotowanie. Na patelni roztapiamy 20 g masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz tymianek, smażymy przez około
Symfonia smakowapasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie z wieprzowiny, wątróbki drobiowej i boczku wędzonego. Można oczywiście przygotować go z różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce(...)doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy) ok. 600 g boczku wędzonego ok. 800 g wątróbki z kurczaka 4 jajka 1 czerstwa bułka ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie) 4-5 ząbków czosnku 3-4 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por sól
UgotujmyTo.pl