warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady(...)teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego
Cooking Monsterpaseczki tak jak frytki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Pokrojone warzywa rozłóż w naczyniu a następnie posyp solą i pieprzem. Wymieszaj tak, aby przyprawy obtoczyły warzywa. Na wierz możesz położyć jeszcze małe plasterki masła. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni co jakiś czas mieszając. Wiem co jem O tym, że warto jeść warzywa wie chyba każdy
Fit&Fast Kitchenkilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polej je oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i solą. Wymieszaj dokładnie. Cytrynę przekrój na ćwiartki. Pieczenie Piekarnik nagrzej do 220°C. Duży rondel wysmaruj oliwą. Na spód wysyp cienką warstwę warzyw. Ptaka po „zabiegu w SPA” umieść w rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj(...)oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną soku z cytryny. Wstaw do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia perliczki. Podanie Upieczoną perliczkę wyjmij na deskę i pokrój na części (połówki lub ćwiartki będą jak znalazł). Podawaj na talerzach wraz z warzywami i upieczoną brukselką oraz oczywiście z lampką białego schłodzonego wina. Smacznego
Food Squareprzykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i rozrywamy rękaw - zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku (skórka będzie chrrrupiąca :))W czasie pieczenia przygotowujemy warzywa smażąc je na patelni z dwoma łyżkami oleju ryżowego i doprawiamy do smaku.Nóżki idealnie sprawdzą się jako danie główne na grilla - wystarczy umieścić
Emcia Pichciprzekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora(...)minutę.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową.Zagotować.Dodać por,chrzan,2/3 sera,gałkę muszkatałową,sól i pieprz zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa,posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut.Posypać górę odłożonym porem i serwowć gorące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami dostajemy zaproszenie na przyjęcie w ogrodzie, bo ktoś się naczytał ekskluzywnych gazetek dla szlacheckiej klasy średniej w Anglii. Czasem(...)przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa będą jędrne i lekko przyrumienione. Czekając, aż będą gotowe, robimy sos – wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ciepłe warzywa umieszczamy w dużej misce (szparagi można
ladykitchenNiby mam już swoje lata, w kuchni też już trochę gotuję, jednak nigdy nie jadłam łososia w postaci dzwonek. Owszem, uwielbiam wędzonego łososia z cytryną, jadam
Pasja SmakuRozwałkuj je na podsypanym mąką stole na grubość ok. 1,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym(...)ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie i podsmaż kolejne 2 minuty. Dopraw do smaku. Warzywa przełóż na podpieczona tartę. Na wierzchu tarty ułóż kawałki parmezanu i wstaw ponownie do piekarnika na około 12-15 minut. Podawaj ciepłe. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaPodsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól i pieprz. Gdy warzywa będą gotowe razem z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5-7 min, Kasza : ugotowaną kaszę przełóż na patelnię po smażonych warzywach i lekko podsmaż aby przesiąkło smakami warzyw. Smacznego
Bike By LifeKażdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku
Ze smakiem i z pasjąmiseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią
VioletoweKucharzeniedziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które już pierwszą świeżość mają za sobą i są lekko zwiędnięte. Przyprawa składa się z suszonych warzyw. Możesz je ususzyć w suszarce do suszenia grzybów, w piekarniku przez 4-5h w 100 stopniach, czy położyć na gazecie na kaloryferze. Każdy sposób jest dobry. Wrzucone do wody warzywa, ładnie pęcznieją i nadają
Mieszam w Garnkuwspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat! My Cyganie wszystkim gramy(...)minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową. 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika
My Culinary Artjednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie(...)wysokiej zawartości antyoksydantów wyraźnie wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:)SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 ciabatty2 plastry sera żółtego4
Słodko-Słony Świat Ilony