Obiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej(...)Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa, związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem okryta jak cukierek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół. Wyłączam piekarnik, układam na rybie plastry mozzarelli, kawałki chili i wstawiam
wesoła kuchniamasło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C na 75 minut.Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone
Maminek kulinarnykażdej strony się zrumieni. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać(...)stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy. Gjuwecz powinien dusić się w taki sposób najlepiej około 2 godzin, aż mięso skruszeje, warzywa całkowicie zmiękną, a większość wody wyparuje. Nie powinno się ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę. Po upływie pół godziny należy ją zmniejszyć do 130 stopni i tak zapiekać do końca czasu. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy
Kuchenna Kontrrewolucyasoczyste i miękkie po upieczeniu). Po zamarynowaniu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Polędwiczki pieczemy około pół godziny, co jakiś czas obracając. W międzyczasie możemy przygotować makaron z warzywami. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie przecedzamy go. Do woka wlewamy olej sezamowy. Na zimny olej(...)sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dodajemy sok z ananasa. Całość jeszcze chwilę smażymy i delikatnie mieszamy. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, żeby przestygły. Kroimy w plastry na ukos, podajemy z makaronem z warzywami, posypane posiekaną dymką. Smacznego
Mango Papajaszklanki tartego sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus(...)Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako dip do warzyw. Omlet hiszpański Składniki: 1 duża cebula, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie
CodogaraWstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią się z wierzchu), po czym przekręcić je na drugą stronę. 2. Warzywa wymieszać ze śmietanką, wyłożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy kotlety, wstwić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 30 minut
Kto ugości moich gości?warzywne pasty to nie tylko świetne urozmaicenie, ale też dobry sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki do piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem(...)wyszoruj i owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz ok. 50-60 minut w 200 stopniach C. 2. Wyjmij z piekarnika i delikatnie odwiń folię. Odłóż do przestygnięcia. 3. Odetnij końcówki buraków, następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki. 4. W blenderze zmiksuj słonecznik, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie blenduj, aż powstanie pasta. 5. Podobnie
Powiedz dietom nieTen przepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka
Kulinarna PolskaTen przepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka
Kulinarna Polskalaurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso
Mango PapajaOstatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym.Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione.Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko
Czerwona Porzeczkapodsmażamy W tym czasie kroimy warzywa :cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego
Viola cooks with passionWolowina z warzywami.Ok 1 kg wolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze.Pokroilam mieso na porcje.Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego
Smaki Edytynastępnie dodajemy cukinie oraz wnętrze pomidorów i chwile razem smażymy. Na koniec dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Do pomidorów nakładamy przygotowaną kaszę z warzywami, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania ok. 25-30 minut. Podajemy na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika
Apetyczna babeczkakroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na obiad z ulubioną sałatką. Warto wiedzieć
My Chcemy Jeśćgroszek i mieszamy razem. Mozzarellę ścieramy na tarce lub drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, jogurtem i przyprawami. W silikonowych foremkach układamy makaron, wkładamy łyżkę kurczaka z warzywami i polewamy masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i pieczmy 30 minut. Smacznego Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki
Cynamonowe szczęściekarkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUUmyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać resztę wody, przemieszać. Piec jeszcze około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia można
kuchniabellissima.wordpress.comrozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ). Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki oliwy 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka pesto ( bazylia suszona) 1 jajko 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: łosoś wędzony (łosoś duszony w warzywach) serek śmietankowy pesto kiełki (rzodkiewki) Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny prócz pomidorów w misce i za pomocą łyżki zamieszaj delikatnie tylko tyle, by składniki się połączyły. Natłuść formę
Gotuj Sam!skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychCałość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać w kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Zakątek rozkoszy kulinarnychtaki wieczór liczyć kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy
Be Fit Be Strongolejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół") i zapiekam przez ok. 50 minut. SMACZNEGO
Wielopokoleniowonajlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieplastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię
Moje-pitraszenietalarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaapowinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu
MarciochaKucharzydłużej niż pozostałe warzywa, więc słupki powinny być nieco mniejsze aby wszystkie warzywa upiekły się równomiernie. Do oleju dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz, polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do miękkości (około 20 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Serek wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i dokładnie
Jadło i czytadłosobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick
Bon Appetit Małgorzatyubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko należy zmiksować i na koniec dodać szczypiorek. Powstałą masę łączymy z warzywami. Frittatę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.Smacznego
Salonik smakówPrzygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa
Chilli Czosnek i Oliwatrzymam w lodówce i dodaję po troszku do różnych dań. Taki olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własnyczas przygotowania: 10 min.Składniki: 1 puszka ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwa