warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:47/434)

Bigos po cygańsku 209

wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat! My Cyganie wszystkim gramy(...)minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową. 5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika

My Culinary Art
CHRUPIĄCA CIABATTA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI 161

jednej kanapce - ciabatta na ciepło z warzywami - ulubiona kolacja "na szybko" mojej Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie(...)wysokiej zawartości antyoksydantów wyraźnie wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser  albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:)SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 ciabatty2 plastry sera żółtego4

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś cytrynowy z warzywami 180

Obiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej(...)Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa,  związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem okryta jak cukierek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół. Wyłączam piekarnik, układam na rybie plastry mozzarelli, kawałki chili i wstawiam

wesoła kuchnia
Łopatka w warzywach 147

masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C na 75 minut.Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone

Maminek kulinarny
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 201

każdej strony się zrumieni. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy pokrojoną w grubsze piórka cebulę i podduszamy z mięsem kilka chwil. Pozostałe warzywa kroimy według uznania. Ja bakłażana pokroiłam w małą kostkę, fasolkę na kilka części, paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, (ziemniaki i ;) ) pomidory w kostkę . Te ostatnie warto sparzyć i obrać(...)stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy. Gjuwecz powinien dusić się w taki sposób najlepiej około 2 godzin, aż mięso skruszeje, warzywa całkowicie zmiękną, a większość wody wyparuje. Nie powinno się ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę. Po upływie pół godziny należy ją zmniejszyć do 130 stopni i tak zapiekać do końca czasu. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczona polędwiczka z warzywami i makaronem po chińsku 193

soczyste i miękkie po upieczeniu). Po zamarynowaniu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Polędwiczki pieczemy około pół godziny, co jakiś czas obracając. W międzyczasie możemy przygotować makaron z warzywami. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie przecedzamy go. Do woka wlewamy olej sezamowy. Na zimny olej(...)sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dodajemy sok z ananasa. Całość jeszcze chwilę smażymy i delikatnie mieszamy.  Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, żeby przestygły. Kroimy w plastry na ukos, podajemy z makaronem z warzywami, posypane posiekaną dymką. Smacznego

Mango Papaja
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 229

szklanki tartego sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus(...)Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako dip do warzyw. Omlet hiszpański Składniki: 1 duża cebula, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie

Codogara
Klopsiki zapiekane w warzywach 135

Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią się z wierzchu), po czym przekręcić je na drugą stronę. 2. Warzywa wymieszać ze śmietanką, wyłożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy kotlety, wstwić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 30 minut

Kto ugości moich gości?
Co do chleba? 2 pomysły na zdrowe pasty kanapkowe. 118

warzywne pasty to nie tylko świetne urozmaicenie, ale też dobry sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki do piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem(...)wyszoruj i owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz ok. 50-60 minut w 200 stopniach C. 2. Wyjmij z piekarnika i delikatnie odwiń folię. Odłóż do przestygnięcia. 3. Odetnij końcówki buraków, następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki. 4. W blenderze zmiksuj słonecznik, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie blenduj, aż powstanie pasta. 5.  Podobnie

Powiedz dietom nie
Są z piekarnika, a smakują jak z ogniska. Niesamowite pieczone ziemniaki 119

Ten przepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka

Kulinarna Polska
Są z piekarnika, a smakują jak z ogniska. Niesamowite pieczone ziemniaki 293

Ten przepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka

Kulinarna Polska
Pulled beef 102

laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso

Mango Papaja
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 228

Ostatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej(...)minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym.Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione.Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko

Czerwona Porzeczka
Meksykańska FAJITA 102

podsmażamy W tym czasie kroimy warzywa :cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego

Viola cooks with passion
Wolowina z warzywami 121

Wolowina z warzywami.Ok 1 kg wolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze.Pokroilam mieso na porcje.Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego

Smaki Edyty