Często się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi
Przysmaki KarolkiDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez 10 minut w osolonej wodzie. Dodać marchewki, fasolkę i gotować aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Do żaroodpornego naczynia wlać wywar, następnie wszystko z patelni i warzywa. Wymieszać i obsypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 220 C i piec z termoobiegiem 20 minut
Kuchnia PokoleńOgórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. --> Smacznego Post Karkówka z kiszonymi ogórkami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeZostało Ci kilka resztek jedzenia w lodówce? To może też wyczrujesz ciepły posiłek w ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1
kuchniabellissima.wordpress.comTakie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka minut danie gotowe a zapewni nam energię na długo, polecam gorąco. Jaja zapiekane na tostach w kokilkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDla wszystkich tych który lubią marchewkę, chociaż oczywiście nie tylko dla nich. Prosty pomysł na pieczona marchewkę. Młoda wygląda świetnie i jest pyszna. 2 pęczki młodej
Polska ZupaBardzo lubię pieczoną marchewkę. Tu w jednej z moich ulubionych wersji: marchewka olej syrop klonowy kumin sól świeża kolendra lub natka pietruszki Marchewkę obrać i pokroić
Polska Zupaobieramy i kroimy w grubsze słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). W trakcie pieczenia możemy je dwa razy przemieszać. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota
bistro mamaopłukać, podzielić na 2 części, posypać obficie przyprawami oraz wysmarować musztardą i wyciśniętym czosnkiem , następnie ułożyć na spodzie brytfanny. Na udka rozłożyć posiekane masło oraz warzywa. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika na 30 min – temp 220 ° C. Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości składników (ok. 20min). Doprawiamy. Podawać z grubym makaronem
peggiwkuchniZamiast tradycyjnej panierki ciasto naleśnikowe. Bardzo nam smakowało. Eskalopki podałam z domowymi frytkami z piekarnika oraz surówką z buraczków i warzyw z rosołu. Składniki: 8 niewielkich, cienkich kotletów z indyka przyprawa do drobiu olej do smażenia Ciasto: 200-250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 1 duże jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli i cukru
Czerwień i błękitmieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie, że łyżka
Powiedz dietom nieKaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Pomidory kroję w paski, pozostawiając na później olej. Cebulę i marchew obieram, następnie kroję w kostkę i podsmażam, aż warzywa zrumienią się. Kroję pieczarki i szatkuję natkę. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie natłuszczam olejem z pomidorów do 3/4 wysokości. Przekładam odcedzoną kaszę, którą mieszam z pokruszonym twarogiem i warzywami. Czosnek obieram
VegUlkawarzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu skrapiamy piwem. Gdyby się bardzo przypiekały a byłyby twarde można
Smaki Ewynatki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez
Maślane ciasteczkopieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą, nakładamy ½ wymieszanych warzyw z kurczakiem. Przysypujemy tartym serem, ponownie kładziemy makaron, warzywa i ser. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 40 minut. Można podawać z ketchupem
Smaki Ewykostkę i rozdrobnioną fetę. Przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Uwaga żeby nie przesolić, niektóre fety są bardzo słone. Przygotowany farsz układamy na połówkach cukinii. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na grilla, albo do piekarnika na około 10 minut w temperaturze około 180’C. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plrozprowadzam całość zimnym mlekiem, tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz tymiankiem wedle uznania. Na podpieczony spód nakładamy sos beszamelowy, na to układamy nasze warzywa według naszej fantazji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i podpiekamy ok 5 minut. Przed podaniem posypujemy
Basia w kuchnipokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Porcję ugotowanego ryżu posypujemy resztą tymianku i podajemy z pieczonymi filetami posypanymi świeżą bazylią
Mango PapajaBulion zagotować, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, ugotować do miękkości, wlać wino i koncentrat, zagotować, zdjąć z ognia i bardzo krótko zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie na ogień. 2. Piekarnik nagrzać do 200°C, ustawić na funkcję grill lub górną grzałkę. 3. Mąką rozrobić z odrobiną wody, wlać do gotującej się zupy, gotować na małym ogniu 3 minuty
Kuchnia PrezydentowejMojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła
Polska Zupacytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyposypujemy natką pietruszki. Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyMięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz. Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik do 180 °C. Z cukinii za pomocą małej łyżeczki, wydrążam gniazda nasienne. Do powstałych wgłębień, kładę pokrojony w plasterki ser feta, a następnie nakładam farsz. Wszystko przykrywam pokrojonym w plasterki
Zdrowo i kolorowominut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie
mojewypiekiinietylkokroimy w plasterki o grubości ok 3 mm (można grubiej, wtedy nie będą tak przypieczone). Olej mieszamy z przyprawami i zalewamy nim warzywa, wszystko dokładnie mieszamy aby każdy plasterek był pokryty olejem. Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 250 stopni, mieszamy co 5-10 minut aż wszystkie warzywa będą opieczone na rumiano (około godziny).Sos serowy:ok 50 g gorgonzoli
Z butelką mleczka w tledodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne na 10 minut. W tym czasie myjemy sałatę i rozkrajamy bułki. Po upłynięciu ustawionego czasu dorzucamy do piekarnika na minutę
Kolizje Smakówtartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut. Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką
Pasja Smakużeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia. Na blachę wyłożyć obrane i grubo pokrojoną marchew i cebulę, ząbki czosnku i plastry obranego imbiru. Na warzywach ułożyć boczek i wstawić do gorącego piekarnika na około 25 minut, aż skórka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Zmniejszyć temperaturę do 95 stopni, podlać boczek cydrem i piec jeszcze dwie godziny. Po wyjęciu
UgotujmyTo.plmasła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nalesniki z pysznym farszem z kurczaka, warzyw i sera z niebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby nadać im lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym
Weekendy w domu i ogrodzieBakłażan, zwany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze na straganach mój wzrok przyciąga jego piękny kolor. Można go przygotowywać na różne sposoby, ale dziś chciałam Wam pokazać bardzo prosty sposób na jego wykorzystanie. Będzie to pieczony bakłażan z zatarem. Zata'ar to mieszanka przypraw bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jej głównym składnikiem jest(...)blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i malujemy je częścią oliwą z przyprawami. Pieczemy je przez około 40 minut, aż będą miękkie. Natkę siekamy, ser kruszymy. Warzywa ostrożnie - aby się nie poparzyć - wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy natką i serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił
Kulinarne przygody Gatityciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post Dip czosnkowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpowstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku
Kuchnia po mojemuswój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika, z najróżniejszymi dodatkami. U mnie w ten weekend, w ramach przywoływania wiosny, pojawił się pieczony sandacz z warzywami, w zdecydowanie żywo-wiosennych kolorach. Po czym wnoszę, że sandacz za rzadko pojawia się(...)kiedy to nastąpi, umieścić w nim rybę na 15 minut w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę
Patchworkostygnie maczamy w jajku i bułce tartej rzucamy na gorący olej przewracamy często by nie spalic GRZYBY: kroimy i podpiekamy na grillu albo w piekarniku przez 20 min **************************************** Koniec: Grzyby i warzywa uprzednio pokrojone wrzucamy.do garnka podkręcamy na większy ogień i gotujemy jeszcze wszytko razem okolo 40 min Doprawiamy.do.smaku SMACZNEGO
Viola cooks with passionteriyaki Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy go przez sitko. Ładniejsze kawałki warzyw można użyć do dekoracji dania. W tym czasie pieczemy łososia w piekarniku. Kiedy się upiecze polewamy go obficie sosem i dekorujemy sezamem, dymką i warzywami z sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem. Lubisz moje wpisy? Bądź
Ugotowane pozamiatane