warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:44/434)

Pieczone rolady z kurczaka z kiełbasą węgierską podane z pieczonymi ziemniakami i dynią 143

ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony bakłażan z zata'arem 116

Bakłażan, zwany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze na straganach mój wzrok przyciąga jego piękny kolor. Można go przygotowywać na różne sposoby, ale dziś chciałam Wam pokazać bardzo prosty sposób na jego wykorzystanie. Będzie to pieczony bakłażan z zatarem. Zata'ar to mieszanka przypraw bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jej głównym składnikiem jest(...)blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i malujemy je częścią oliwą z przyprawami. Pieczemy je przez około 40 minut, aż będą miękkie. Natkę siekamy, ser kruszymy. Warzywa ostrożnie - aby się nie poparzyć - wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy natką i serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił

Kulinarne przygody Gatity
Dip czosnkowy 124

ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post Dip czosnkowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 182

powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku

Kuchnia po mojemu
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 236

swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika, z najróżniejszymi dodatkami. U mnie w ten weekend, w ramach przywoływania wiosny, pojawił się pieczony sandacz z warzywami, w zdecydowanie żywo-wiosennych kolorach. Po czym wnoszę, że sandacz za rzadko pojawia się(...)kiedy to nastąpi, umieścić w nim rybę na 15 minut   w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę

Patchwork
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 136

ostygnie maczamy w jajku i bułce tartej rzucamy na gorący olej przewracamy często by nie spalic GRZYBY: kroimy i podpiekamy na grillu albo  w piekarniku przez 20 min **************************************** Koniec:  Grzyby i warzywa uprzednio pokrojone wrzucamy.do garnka podkręcamy na większy ogień i gotujemy jeszcze wszytko razem okolo 40 min Doprawiamy.do.smaku SMACZNEGO

Viola cooks with passion
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 111

teriyaki Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy go przez sitko. Ładniejsze kawałki warzyw można użyć do dekoracji dania. W tym czasie pieczemy łososia w piekarniku. Kiedy się upiecze polewamy go obficie sosem i dekorujemy sezamem, dymką i warzywami z sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem. Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Pikantne skrzydełka z kurczaka 138

Pikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 185

sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec. Obiad gotowy. W trakcie pieczenia, mogę się zając innymi sprawami, a obiad sam się robi w piekarniku ;-). Nietypowe połączenie kurczaka z buraczkami, kwaskowatymi jabłkami, cynamonem i czosnkiem, stworzyło tak pyszne połączenie smaków, że jestem pewna(...)układamy na warstwie z jabłek i buraków. Do środka tuszki z kurczaka wkładamy 2 ząbki czosnku i laski cynamonu. Resztę owoców i warzyw układamy wokół tuszki. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Pieczenie piekarnika dół + góra, temp. 210 stopni C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, grzanie dół+ termoobieg, temperatura 195 stopni

SMYKWKUCHNI
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną 148

umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 218

genialne! Przepis znalazłam już kilka miesięcy temu ale jakoś nie miałam okazji aby wypróbować. Świetny dodatek do dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa... po wykopkach rozpalało(...)kilka ziemniaków kilka łyżek mąki sól Do dzieła!!! Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy) - ja szorowałam szczoteczką. Mieszamy w misce sól z mąką i obtaczamy w tym ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na ok 1 h w temperaturę 200 stopni. Pieczemy aż będą miękkie. Zjadamy ze skórką Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ryba po grecku 185

wersji light. Rybę upiekłam w piekarniku, dzięki czemu zawartość tłuszczu jest minimalna. Poza tym nie musiałam stać nad patelnią, smażąc rybę. Dla mnie to ogromny plus. Może mi nie uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że ryba nie była smażona. Ryba po grecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez(...)łyżki wody i wkładamy rybę. Można układać ją warstwowo. Naczynie zamykamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 175 stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.) Przygotowanie warzyw: Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce

Smak mojego domu
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 136

Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę. Po godzinie dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki

potrawyregionalne
Wegańska pizza 159

blendera rozkrusz tofu, zalej mlekiem lub śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Sosy mamy gotowe. W międzyczasie możesz przygotować sobie wszystkie warzywa do pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś(...)Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na ciasto nanieś pachnący sos pomidorowy oraz czosnkowy, posyp bazylią, po czym nałóż warzywa, jakie tylko chcesz. Piecz ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika

Roślinna - blog wegański
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 219

też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :)   Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest banalnie proste. W cienkim pokrojeniu warzywa jak zwykle pomorze Wam mandolina , ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie(...)tartym parmezanem. Na serze naprzemiennie ułóż plastry cukinii i pomidorów. Jeżeli używasz okrągłą formę, najlepiej jest zacząć od zewnątrz i zmierzać ku środkowi. Na koniec posmaruj warzywa z wierzchu pozostałą oliwą, wstaw do piekarnika (nadal 200 stopni C) i piecz przez 20-30 minut, aż cukinie i pomidory będą miękkie i upieczone. Gotową tartę możesz podawać na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa