warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:51/434)

Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 118

doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence. Wspaniałym dodatkiem do naszego sosu będzie świeży kawałek chleba Smacznego

Kuchenne Wariacje
Jak otworzyć kokosa? + domowe wiórki i płatki kokosowe 165

potrzeby obniżyć temperaturę). Studzimy. Jak zrobić domowe płatki kokosowe? Postępujemy tak samo jak w przypadku wiórków, tylko że zamiast ścierać kokos na tarce, obieraczką do warzyw ścieramy cienkie płatki kokosowe. Również podpiekamy je w piekarniku nagrzanym do 80 st.C i pieczemy przez 15-25 minut. Płatki powinny jedynie się wysuszyć, a nie zrumienić (w razie potrzeby obniżyć temperaturę). Ostudzić

Nastoletnie Wypiekanie
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 176

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami.  Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora.  U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym.  Zachęcam do wypróbowania przepisu(...)godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem czy czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. Składniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra

Walijskie Pichcenie
Pieczeń z udźca dzika 138

zasięgu ręki znakomite kąski i to z pierwszej ręki. Przygotowałam przepyszną pieczeń z udźca zaledwie 19-kg dzika. Mięso marynowałam z przyprawami i warzywami w czerwonym winie, następnie upiekłam je w piekarniku. Choć to mój debiut z mięsem dzika, pieczeń smakowała nadzwyczajnie i dzielę się przepisem. Mięso było jedwabiście delikatne i soczyste. Wyśmienite mięsko na wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować(...)rozmarynu 2 łyżki smalcu dodatkowo do sosu: powidła śliwkowe ocet winny szczypta cukru Wykonanie: z mięsa usunąć błonki, powięzi i wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki  mięso natrzeć olejem, następnie wmasować przyprawy. Ułożyć w naczyniu, zalać szklanką czerwonego wina, obłożyć warzywami, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przykryć folią spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą 173

obrać i pokroić w dużą kostkę, po czym przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, skropić olejem, wymieszać i włożyć do piekarnika na 60 minut. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Po 30 minutach pieczenia warzyw dodać do nich również paprykę, skropić ją olejem i piec pozostałą ilość czasu z burakami i rzodkwią. Kaszę wsypać do garnka(...)kaszy. Słony ser lub fetę pokroić w dużą kostkę. Połowę sera wsypać na warzywa i delikatnie z nimi wymieszać, pozostały ser ułożyć na warzywach. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku i włożyć (bez pokrywy) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C. Piec 20 minut. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Z wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki

Passions hobbies life
Warzywa w parmezanie z warzywnymi placuszkami 126

kurkumą oraz ziołami, dodaj szczyptę soli i pieprzu; - placuszki smaż na patelni na maśle klarowanym; - usmażone placuszki przełóż do żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika na dodatkowe 5 minut i podpiekaj w 160 stopniach; - warzywa Hortex wysyp na tą samą patelnię i podsmaż do miękkości również na maśle klarowanym; - gdy warzywa będą gotowe, delikatnie posyp je na talerzu parmezanem, ułóż

MintTaste
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 134

koniec podsmażamy cebulę i marchew. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy wcześniej usmażony boczek i mięso. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy ok. 10 minut. Dosypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie wszystko mieszamy. Mięso podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez ok. 10 minut(...)łatwiej będzie je wyjąć przed podaniem mięsa). Wszystko zagotowujemy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok. 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa do podania z mięsem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pieczarki

La grande e la piccola cuoca
Tarta z warzywami i serem feta 199

Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem(...)patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć do piekarnika na 20-25 minut, aż całość się zetnie. Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem

My simple kitchen
Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 81

mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy piwem oraz bulionem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni na 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dolewamy bulionu jeśli jest taka konieczność. Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Gotową

Mango Papaja
Majonez wegański, Subway 138

Przepis od sióstr Lindy i Malwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki:   150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy(...)się bardzo spodobało i spróbuję odtworzyć w domowych warunkach, czyli pieczony pasztet sojowy (wydaje mi się, że przygotowany na bazie ugotowanych kotletów sojowych, zmiksowany, doprawiony, wymieszany z kawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić 9,90zł - trochę dużo, jak na 15-stocentymetrowej długości bułkę z dodatkami. PS. W opcji wegetariańskiej jest również tuńczyk... (?!) . Vegan mayo The recipe

Qlinarnie i Qlinarnie
FOOD BOOK 144

piekarnik 180* - ok 40 minut Robiąc śniadanie, robię już  mięso na resztę posiłków. Tak bywa w rok akademickim. Teraz raczej jadam dania słodko i jakieś takie wymyślnie. ;) PIERŚ Z KURCZAKA: - odpowiednią ilość (dzienną) kroję w mniejsze części, przyprawiam - część zostawiam w postaci ''filetu'', na sałatkę na przykład albo na kanapki - część nadziewam jako szaszłyki - część wkładam do jakiegoś warzywa(...)warzywie czy w postaci szaszłyków lub luźne) Zaoszczędzam mnóstwo czasu. Mam gotowe śniadanie, oraz mięso na wszystkie posiłki. GDY w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje mi ok 40 minut (30 minut pieczenia). I cały dzień mam z głowy

fitolarun.blogspot.com
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 110

duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz(...)minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.  Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków margaryny lub za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20 minut. Podawaj od razu. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 130

obrać, przekroić na pół i dodać do pozostałych składników. Całość polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem, dolewając gorącej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie, na bardzo gęstą zupę wlałam ok. 500 ml wody) dodać

Obiad za dychę
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 180

warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości.Podawać z sosem

chwile dla mnie
Zupa z pieczonej papryki 163

tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.Składniki:około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,3 papryki czerwone,3 liście laurowe,10-12 ziaren ziela angielskiego,sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku,czosnek - dla lubiących(...)go.Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Skórka powinna pokryć się czarnymi plamkami, wtedy papryka jest gotowa. Wyjąć ją, spryskać wodą i przełożyć do woreczka lub okryć szczelnie folią spożywczą. (Parująca woda odparzy skórkę

Codzienna kuchnia niecodzienna