warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:51/434)

FOOD BOOK 160

piekarnik 180* - ok 40 minut Robiąc śniadanie, robię już  mięso na resztę posiłków. Tak bywa w rok akademickim. Teraz raczej jadam dania słodko i jakieś takie wymyślnie. ;) PIERŚ Z KURCZAKA: - odpowiednią ilość (dzienną) kroję w mniejsze części, przyprawiam - część zostawiam w postaci ''filetu'', na sałatkę na przykład albo na kanapki - część nadziewam jako szaszłyki - część wkładam do jakiegoś warzywa(...)warzywie czy w postaci szaszłyków lub luźne) Zaoszczędzam mnóstwo czasu. Mam gotowe śniadanie, oraz mięso na wszystkie posiłki. GDY w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje mi ok 40 minut (30 minut pieczenia). I cały dzień mam z głowy

fitolarun.blogspot.com
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 128

duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz(...)minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.  Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków margaryny lub za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20 minut. Podawaj od razu. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 142

obrać, przekroić na pół i dodać do pozostałych składników. Całość polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem, dolewając gorącej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie, na bardzo gęstą zupę wlałam ok. 500 ml wody) dodać

Obiad za dychę
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 194

warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości.Podawać z sosem

chwile dla mnie
Zupa z pieczonej papryki 178

tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.Składniki:około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,3 papryki czerwone,3 liście laurowe,10-12 ziaren ziela angielskiego,sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku,czosnek - dla lubiących(...)go.Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Skórka powinna pokryć się czarnymi plamkami, wtedy papryka jest gotowa. Wyjąć ją, spryskać wodą i przełożyć do woreczka lub okryć szczelnie folią spożywczą. (Parująca woda odparzy skórkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faszerowane bakłażany 175

Dzisiaj ponownie zapraszam na grecką ucztę. Proponuję wybornego faszerowanego bakłażana z dodatkiem mielonej wołowiny przyprawionej cytryną, oregano i pomidorami, sera feta i sosu oliwkowego. Faszerowane warzywa są jednym ze sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego(...)Piekarnik rozgrzałem do 160 stopni i umieściłem w nim bakłażany na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na 35 minut. Po tym czasie wyjąłem bakłażany z piekarnika i przy użyciu łyżki wydrążyłem z jeszcze ciepłych warzyw miąższ, pozostawiając jedynie niewielką jego ilość tuż przy skórze i uważając aby nie uszkodzić delikatnej skóry. Dwie szalotki i dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekałem

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 186

cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z  każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami

ChilliJemy
Calzone 176

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 179

gotowania dodać fasolkę szparagową. Z gotowej potrawy wyjąć kurczaka, ułożyć skórą do góry na blaszce i wstawić na parę minut (3 - 4) pod grill w piekarniku, aby kurczak się ładnie zrumienił. Podawać natychmiast z warzywami z wolnowaru. Smacznego

Stare Gary
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 181

warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem  kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie(...)było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa i ser. Mam nadzieję, że Wy też polubicie wersję z rybą pod kokosowym beszamelem. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kapusty i papryki 190

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.   SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki(...)oleju 8 szklanek wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty WYKONANIE: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew

Pyry na Gaz
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 192

Dzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu(...)łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze około

zadanie-gotowanie
Co to jest cacciatore? 196

podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore

codojedzenia
Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 198

upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie.  Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący 🌿🌾🌾👃❤. Składniki: 1 cały kurczak(...)musztardą. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw, ziół, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie na dużej brytfance od piekarnika układamy płasko kurczaka skórą do góry. Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C. Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min. Rada

Moniki Smakołyki
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 169

oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie otwieramy piekarnik, nakrywamy naczynie przykrywką(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania