warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:36/65)

Yakitori wg Buni 300

siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można

Buniabaje w kuchni
Pieczeń z warzywami. 160

Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy

Rozpustne gotowanie
Weekend z grillem #3 181

łyżeczka  grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów znacznie lepiej pasuje zakwas niż drożdże, ale wiem też jakimi leniuszkami jesteście :) Nigdy byście nie zrobili na grilla chleba, z którym się trzeba bujać dobę lub nawet dłużej. Dlatego specjalnie dla was opracowałem recepturę żytniego chleba na drożdżach. Na jego przygotowanie potrzeba będzie znacznie mniej czasu niż na zakwasowce(...)sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty

Marder&Marder Manufacture
Szynka z grilla w marynacie 478

ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie zmniejszamy temperaturę i trzymamy na grillu do tej pory jaki stopień

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ryba po grecku bez smażenia 167

trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy

Czerwona Porzeczka
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 175

łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki  koperek  sól do smaku  olej do grillowania  Przygotowania:  Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry. Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy

Moja smaczna kuchnia
Schabowy w wiosennym wydaniu 122

Znam wielu przedstawicieli męskiej części społeczeństwa, dla których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem. Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z

Plate of Joy
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 145

Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki do ziemniaków, tniemy cukinię we wstążki. Zostawiamy na sitku. Jeśli warzywo jest mocno dojrzałe, najpierw

les mirabelles
Kolorowe szaszłyczki 186

się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Zamiast kurczaka można dać  plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw

Monia miesza i gotuje
Kiełbaski miodowe z grilla 181

piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną(...)potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować   bułkę   ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu   kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi się na niej karmelizowana powłoka z sosu ) obłożoną sałatą . Do tego pikle

Buniabaje w kuchni
Hamburger z czarnego Angusa z karmelizowaną cebulą i sosem a'la Big Mac 124

przykład z grilla. Ważny jest dobór składników i ich kompozycja. Udało mi się kupić mięso z czarnego Angusa, które według mnie jest nieporównywalnie lepsze od tradycyjnej wołowiny jaką mamy w sklepach. Ten gatunek to jeden ze światowej czołówki dobrego smaku. A jeśli już mamy tak dobrą podstawę hamburgera to wypada przyłożyć się też do dodatków. Świeże warzywa, czerwona cebula

Milion Smaków
Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 168

Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie

Ugotować
Lekka sałatka do grilla 193

jedzenia na grill zajmuje sporo czasu, a w potrawach kryje się mnóstwo połączonych smaków. Dodatki muszą być zatem jak najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy w przydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać

Weekendy w domu i ogrodzie
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 283

grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem(...)skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanych ziemniaków 160

rozgrzać (grill) włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami się ogrzeje). Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania.  Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną

Gaździnka warzy