warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:44/65)

Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 306

jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Wciskać do słoików od serca, sałatka ma się(...)pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo i już do ryby

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 641

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki(...)pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka ziemniaczana z parówką 344

pietruszki i sosem z majonezu, jogurtu i musztardy. A sałatka jest bardzo smaczna, a do tego tania i niewymagająca wiele pracy. Idealna na letni, lekki obiad, na imprezę przy grillu albo po prostu na kolację. Amatorzy sałatek tutaj znajdą przepisy na różnorodne sałatki. Sałatka ziemniaczana z parówką : Składniki, porcja na 2 osoby: 2 ziemniaki 1 parówka bez skórki 1 tegoroczny(...)Studzimy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Z parówki ściągamy osłonkę, kroimy w kostkę. Mieszamy z ziemniakami. Młode kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulkę siekamy. Do miski z warzywami wrzucamy odsączony groszek, może też być świeży zielony. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Dodajemy ok. 2 łyżki sosu przygotowanego z majonezu, jogurtu i musztardy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka z piekarnika 131

duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej  żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około

My simple kitchen
Prosta sałatka pomidorowo-ogórkowa 224

smakowity duet gości na naszych talerzach. Zresztą to połączenie nie jest szkodliwe tylko po prostu ogórek zabija witaminę C z pomidora. Każdy z nas pewnie też często jada te warzywa osobno więc jak czasem zjemy je razem to nasz organizm raczej na tym nie ucierpi. składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg pomidorów lub pomidorków koktajlowych(...)włoskimi. Można też dodać drobno pokrojona cebulkę. Całość skropić olejem rydzowym i podawać. Sałatka idealnie smakuje solo ale można ją również podać jako dodatek do obiadu czy mięska z grilla

Monia miesza i gotuje
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 172

aromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie nie opłaca się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona(...)kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe

Kuchenna Kontrrewolucya
Tabbouleh 352

grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła

wyzwania kuchenne
Pieczony boczek 142

SKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą(...)gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny

ClauditteMissCooking
Sałatka z liści botwiny 178

Sałatka z liści botwiny Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek botwiny(...)mocno-ja kroiłam liście dosłownie na pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać sosem winegret , dokładnie wymieszać i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Ogórki konserwowe z papryką na zimę. Domowe przetwory. 182

słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :) Składniki  na 8-9 słoików(...)ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy. Na to układam na przemian ogórki i pokrojoną w dowolne kawałki paprykę. Składniki zalewy mieszam i zalewam nią warzywa w słojach. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 542

smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne 7-8 minut. Z funkcją grilla bo wtedy mięso będzie poddane gorącej temperaturze od góry co spowoduje szybkie dopieczenie się skórki i delikatne "dojście " w środku. Trudno podać dokładny czas dopiekania bo to wszystko zależy(...)pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 179

Kanapki z tortilli bogato nadzianej, zgrzewane na gorąco - syte, aromatyczne, chrupiące! W ramach fejsbukowej akcji Błyskawiczne Piątki zapraszam dziś na tortille grillowane w stylu kanapek panini

Grunt to przepis!
Rollsy cukiniowe 203

żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając(...)grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Sałatka warstwowa z brokułami 189

Dzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej(...)warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie. Na zdjęciu 1/3 porcji którą uzyskałem z podanej

Tanie przepisy studenckie
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 105

upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu „nie stać mnie”, „te produkty są trudno dostępne” nie zobaczę! A teraz słuchaj wyraźnie (czytaj dokładnie). Nie masz już wymówki(...)Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron. W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut

Blendman

Proponowane wyszukiwania