Pyszne i ostre ziemniaczki. Smakują wspaniale same jak i również jako dodatek do mięs czy innych warzyw. Składniki: 1kg ziemniaków w mundurkach 50ml oliwy 2 łyżeczki koncentratu curry od Proeco 1 łyżeczka musztardy piripiri od Proeco 2 łyżki ziół prowansalskich szczypta kruszonego chilli Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na cztery części i gotujemy. Powinny być al dente. Odcedzamy i płuczemy(...)musztardą piripiri na jednolity płyn, dokładnie oblewamy nim uszykowane ziemniaki. Ziemniaczki wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut na opcji grill. Na zdjęciach: półmisek Porto – Ambition
Gotowanie i blogowanieGotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy(...)grated cheese. We mix together all the ingredients, thoroughly and we make burgers medium size. We smear cutlets beaten egg and sprinkle them with bread crumbs. Ready cutlets, we grill on both sides to blush. We make a hamburger. We take a rice wafer, on which we put lambs, two slices of tomato, cucumber and radishes. Then, we put cutlet
Projekty ze smakiemjest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie podaje się ją w liściach sałaty rzymskiej. To doskonały dodatek do dań z grilla. Polecam! Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek(...)dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat , czyli po arabsku po prostu "przyprawy", jest używany do doprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można przechowywać w zamkniętym pojemniku do ośmiu tygodni
Smakowity Blog Kulinarnybędzie kolejny błyskawiczny sposób na obiad w towarzystwie letnich warzyw. Przy okazji przetestujemy zakupiony niedawno cypryjski ser halloumi/ hallim. W moim koszyku wciąż dużo warzyw. Papryki czekają na swoją kolej na gałązkach. A ja szukam pomysłów na ich wykorzystanie. A na dodatek, zupełnie eksperymentalnie, zdobyliśmy ser halloumi. Rarytas ten dostępny był na Bazarze Smakoszy i po degustacji postanowiliśmy kupić kawałek(...)ugrillowac? Oj warto! Na nasze szaszłyki składały się żółte i pomarańczowe papryki, cukinia, cebula i plasterki sera halloumi. Wszystko lekko skropione oliwą i posypane solą ziołowa. Szaszłyki przyrządziliśmy na grillu, ale równie dobrze można je zrobić na patelni albo w piekarniku. Pyszny, szybki i zdrowy obiad. A halloumi naprawdę jest stworzony do grillowania
les mirabellesMarynowanie mięsa nie jest i nigdy nie było mi obce. Kiedyś patrzyłam jak robi to moja mama, potem ja się tym zajmowałam, a teraz patrzę jak
Blondynka GotujeSezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na korniszony w koncentracie oraz dżem z ogórka i melona . Dziś mam dla Was przepis na charakterną sałatkę z ogórków z dodatkiem papryki oraz sproszkowanego chilli. Składniki: 4 kg ogórków, 3 czerwone papryki(...)octu, 3/4 kg cukru, łyżka oleju, płaska łyżka chilli w proszku. Wszystko razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i zagotować
Z miłości do słodkościwydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany(...)posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane
Z Kuchni Do KuchniTrudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :) Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Składniki: 3 kg cukinii (obranej i bez pestek(...)Anety i Jacka - najlepszy Wykonanie: Cukinie obieramy i wydrążamy pestki. Dopiero po tej "operacji" mamy otrzymać 3 kg cukinii. Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy. Wszystkie te warzywa ścieramy na tarce, a najlepiej używamy robota kuchennego. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą. Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 24 godziny. Na następny dzień gotujemy warzywa
Pyza i Surówkatwardo. 1/2 kalafiora opłukać, podzielić na różyczki, a następnie ugotować al dente w lekko osolonej wodzie . Marchewki również umyć, obrać, a następnie ugotować do miękkości. Jajka i warzywa odcedzić, po czym przelać zimną wodą. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na łyżce masła, odstawić. Jajka obrać ze skorupki i drobno posiekać (można użyć do tego malaksera), przełożyć do dużej(...)rozpadać. Uformować w dłoniach kotleciki i obtoczyć z każdej strony w tartej bułce. Piec przez 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Po upływie tego czasu włączyć funkcję ,,grill" (100 stopni), przewrócić kotleciki na drugą stronę i piec przez kolejne 5-10 minut. Polecam dodatkowo posmarować ich wierzch odrobiną oleju (ładnie się zezłocą). Gotowe. Smacznego
Kuchnia Elliedodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu
wyzwania kuchenneKurczak, jedno z najpopularniejszych mięs, które można przyrządzić na milion sposobów! Moja przygoda zaczęła się już jak byłam mała, gdyż mój dziadek posiadał kurnik i często
Kitchens AlphabetKurcze, dlaczego blogger czasami tak przebarwia zdjęcia... :( Cóż. Mimo to przejdę do Burrito. Ta potrawa pochodzi z "listy życzeń kulinarnych" mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z jednego
Blondynka GotujeSezon grillowy jest jeszcze w pełni. Pogoda piękna, chęci na spotkania z przyjaciółmi są. Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka(...)kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut
ChilliJemyFacebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę(...)pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek
Mój Smak na Życiepiersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. Składniki: (7 sztuk) Kotlety: - mięso z piersi kurczaka (250 g) - otręby pszenne(...)Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. Smacznego
Fit-amina