Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę(...)pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek
Mój Smak na Życiepiersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. Składniki: (7 sztuk) Kotlety: - mięso z piersi kurczaka (250 g) - otręby pszenne(...)Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. Smacznego
Fit-aminapachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy(...)dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut
Marder&Marder ManufactureBudowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić(...)pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę. Wyszło przepysznie i zdrowo !! Taka podpowiedź już po wykonaniu: było mi ciężko podzielić pora po zblanszowaniu na rurki. Następnym razem spróbuję to zrobić w odwrotnej kolejności
MarciochaKucharzypodniecenie smakowe przepis na jedną porcję 300 gram rostbefu wołowego - tutaj 21-dniowy pół szklanki gotowanego groszku 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy szczypta płatków chili
na gaziechili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe(...)cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej
Pociąg Do Kuchnitylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki(...)wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry
Stare Garyjest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Wciskać do słoików od serca, sałatka ma się(...)pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo i już do ryby
Z Kuchni Do KuchniPrzekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki(...)pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy wieko, przestawiamy na termoobieg z funkcją grilla i podpiekamy ziemniaki. (Gdybyśmy nie dodawali kiełbasy, czas pieczenia możemy trochę skrócić
Pelusiowa Kuchniapietruszki i sosem z majonezu, jogurtu i musztardy. A sałatka jest bardzo smaczna, a do tego tania i niewymagająca wiele pracy. Idealna na letni, lekki obiad, na imprezę przy grillu albo po prostu na kolację. Amatorzy sałatek tutaj znajdą przepisy na różnorodne sałatki. Sałatka ziemniaczana z parówką : Składniki, porcja na 2 osoby: 2 ziemniaki 1 parówka bez skórki 1 tegoroczny(...)Studzimy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Z parówki ściągamy osłonkę, kroimy w kostkę. Mieszamy z ziemniakami. Młode kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulkę siekamy. Do miski z warzywami wrzucamy odsączony groszek, może też być świeży zielony. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Dodajemy ok. 2 łyżki sosu przygotowanego z majonezu, jogurtu i musztardy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około
My simple kitchensmakowity duet gości na naszych talerzach. Zresztą to połączenie nie jest szkodliwe tylko po prostu ogórek zabija witaminę C z pomidora. Każdy z nas pewnie też często jada te warzywa osobno więc jak czasem zjemy je razem to nasz organizm raczej na tym nie ucierpi. składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg pomidorów lub pomidorków koktajlowych(...)włoskimi. Można też dodać drobno pokrojona cebulkę. Całość skropić olejem rydzowym i podawać. Sałatka idealnie smakuje solo ale można ją również podać jako dodatek do obiadu czy mięska z grilla
Monia miesza i gotujearomacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie nie opłaca się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona(...)kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe
Kuchenna Kontrrewolucyagrilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą(...)gotowania, bób należy dokładnie przepłukać. Możemy ewentualnie zrobić to w ciągu pierwszych 5 minut gotowania. Zwracaj uwagę na to, gdzie i jaki kupujesz bób. Gotowanie zakończy się sukcesem, jeśli warzywo to kupisz na targu - najlepiej, żeby nie było przechowywane i zapakowane w plastikowy woreczek. Inaczej roślina się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć. Świeży bób jest intensywnie zielony, jędrny
ClauditteMissCooking