popcorn, uwaga na oczy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary(...)łyżkami wywaru spod ośmiornicy i posypujemy odrobiną pikantnej, wędzonej papryki. Zostawiamy do czasu aż ziemniaki wchłoną sos. Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie
Karo in the Kitchensuszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem do kurczaka. Skropiłem kurczaka łyżką oliwy i całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem na 15 minut. W międzyczasie rozgrzałem grilla, na którym smażyłem kurczaka po 5 minut z każdej strony. Pomidory pokroiłem w półplasterki i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich lekko posiekane listki z całego pęczka świeżej bazylii(...)wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany 18%. Śmietanę dodałem do zimnej oliwy, aby zapobiec jej zważeniu. Całość podgrzewałem na małym
Wyprawy kulinarneKarkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj . Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe(...)przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą, pieprzem oraz pieprzem
UgotowaćNadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę(...)kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość
Mechanik grillujetemu, wychodzimy z budynków. Spacery, rowery, rolki..........grille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia A jak to zrobić: Plastry bakłażana posolić(...)pieprzem. Po upływie czasu, bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować je razem z cukinią i papryką z dwóch stron, doprawiając do smaku solą ziołową. Gorące warzywa układać na talerzu, przekładając je serem. Swoje piramidki przełożyłam na chwilę na patelnię i przykryłam przykrywką, aby ser dokładnie się roztopił. Bakłażan, ser żółty, pomidor, ser żółty, cukinia, papryka, bazylia
Kuchnia w opałachSzybka i smaczna surówka do obiadu, można by rzec, że to surówka jednoskładnikowa, lecz idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Składniki Marchew 5 sztuk
Kulinarne Przebojepapryką pieczone na patyczkach do szaszłyków. Świetnie komponują się z wiosennym ryżem. Składniki: 1 kg fileta z indyka (użyłam samych polędwiczek) papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz do smaku olej Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na na długie paski o szerokości 3-4 cm. Z podanych składników zrobić(...)nasienne i pokroić w kilkucentymetrowe paski. W środek każdego paska włożyć paseczki papryki, zwijać w roladki i wbijać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla. Skropić olejem, umieścić w naczyniu do zapiekania i piec aż mięso zmięknie, wówczas odkryć naczynie i piec jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia, podlewając wytopionym tłuszczem
Czerwień i błękitHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki orzechy pinii - ewentualnie oliwa ocet winny suszone oregano sól, pieprz Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony(...)zrumienienia. Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu. Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa. Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać
wyzwania kuchennePieczarki myjemy kroimy w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw. Zalewamy bulionem. Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy). Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy(...)otrąb pszennych. Doskonała alternatywa dla naczyń z tworzyw sztucznych oraz papieru. Sztywny, trwały, biodegradowalny materiał (możliwość kompostowania lub spalenia). Średnica: 20 cm." PŁASKIE NACZYNIA MNIEJSZE WYKORZYSTAŁAM DO GRILLA ZAŚ GŁĘBOKIE DO ZUPY . EKOLOGICZNE I MOŻNA JE POTEM SPALIĆ W PIECU
Różowa kuchniavege kiełbaski białe Polsoja -suszone pomidory -oliwki -jajo -makaron ugotowany,zimny -dużo koperku -oliwa z oliwek, sól morska Nastaw wody i ugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż(...)paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora i ulubionych oliwek, podawaj z marynowaną sałatką z warzyw, najlepiej domowej roboty. Mój gość dostał takowe propozycje, zjadł, pomlaskał, zastanowił się...zapytał o te kiełbaski owszem...ale nie pod kątem mięsa! Zapytał o suszone pomidory itd. Jak się dowiedział
Z Kuchni Do KuchniMajówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 1 duża cukinia 2 cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół topionego czosnkowego serka "Sertop" sól, pieprz, tymianek bulion drobiowy 2-3
Gaździnka warzyNiektórzy z Was rozpoczęli już sezon grillowy. Co prawda my jeszcze nie mieliśmy okazji, ale postaramy się w najbliższym czasie rozpalić ogień pod rusztem :) Zanim to
W kuchni KatieSkładniki: szklanka konserwowej kukurydzy 2 duże pomidory 1 mała cebula 1/2 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Do
Moja smaczna kuchnianieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemy smażyć. Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni olej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Podsmażamy do zeszklenia cebulki. Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca. Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego(...)surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną wątróbkę można również upiec na grillu. Wystarczy ułożyć na aluminiowej tacce i dość często obracać. Przygotowanie i pieczenie to tylko ok. 1 godzina. Smacznego
Maminek kulinarnyRoladki z grillowanej cukinii Składniki: cukinia 50g sera feta świeża bazylia 50g świeżego szpinaku sól pieprz natka pietruszki sok z cytryny Sposób przygotowania: Aby móc delektować
WojnaNaSmaki.plPyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :) SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka(...)chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto z patyków :) Smacznego! Kolejny przepis w wykonaniu mojego
Moje Kuchenne Rewelacjemogła na spokojnie pojechać na zakupy, spakować się i wyjechać wieczorem z Em. na Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się(...)oliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy
Słodkie Przyjemnościmnie rozpieszcza . Tym razem mogłam poczuć się niczym uczestnicy popularnego kulinarnego show :) Kilka dni temu otrzymałam patelnię grillową z linii MasterChef * i zaczęłam się zastanawiać co najbardziej lubię z grilla. Odpowiedź jest prosta - mięso. Postanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz sól szczypta mielonej kolendry chili Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, natkę i przyprawy. Połączyć i wyrobić ręcznie. Następnie uformować kotleciki i nabijać je na patyczki do szaszłyków, tak by dobrze do nich przylegały. Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Pasja SmakuBędąc teraz w Krakowie odwiedziliśmy restaurację Grande Grill , tzw. dom stekowy. Byliśmy bardzo ciekawi tego co oferuje restauracja w swoim grillowym menu i jak może wyglądać taki steak house! Miejsce znajduje się w bardzo dobrym położeniu, na samym starym rynku - zaraz koło Wierzynka ! Wchodząc do środka przechodzimy przez pierwszą część restauracji, na końcu której znajduje się duży przyciągający wzrok(...)zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami
Plate of Joy