Sos tatarski z kaparami 279Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek
Oryginalny smak
Sałatka z grillowanym pieczonym kurczakiem 369Z cyklu recykling lodówki. Jeśli zostanie nam coś pieczonego kurczaka można go wykorzystać do przygotowani szybkiej, pysznej, kolacyjnej sałatki. U mnie w niej znalazły się warzywa
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami 252odmiana arabskiej, dokładnie libańskiej, sałatki z warzyw z kaszą kuskus. Jednak zamiast kaszy kuskus można też użyć komosy ryżowej (quinoa), bulgur lub naszej kaszy jaglanej. Do tego świeże warzywa, a przede wszystkim świeże zioła – mięta, bazylia, pietruszka; dużo pomidorów, trochę cebuli i czosnku, czasem papryka. Wszystko podlane sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Oszałamiająco świeży zapach, lekkość i sytość(...)jednym. Do tabbouleh (wym. tabule ) można także dodać orzeszki piniowe, które ja zastąpiłam płatkami migdałów. Libańska sałatka z bobem i quinoą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z grilla, a komosa ryżowa sprawia, że może też funkcjonować jako samodzielna przekąską. Składniki: – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – 1 szklanka quinoy (komosy ryżowej) – 1 ogórek zielony albo
Pociąg Do Kuchni
Miał być grill, a (znowu) niewypał 312półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej
bastalena
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 415używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każdą sztukę na ok. 10 kawałków. Pomidorki myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy nią składniki szaszłyków. Mieszamy, aby każdy kawałek oblepił się marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce(...)kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia. Post Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
sałatka z liści szpinaku 193którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych zielony ogórek czerwona cebula 3-4 garście liści młodego szpinaku 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulę posiekać. Ogórka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańskie faszerowane papryki 3. 195stopni C. Można to też zrobić na grillu, ale najpierw nafaszerowane papryki zamknąć w folii aluminiowej, a przez ostatni kwadrans piec na grillowej kratce. Zjadać gorące np. z pomidorkami koktajlowymi. Uwaga! Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam. --------- Podobne: Papryki z warzywami i amarantusem Papryki z warzywami i pęczakiem Placki jaglano-ziemniaczane
Weekendy w domu i ogrodzie
Grill z wieprzowiną QAFP 249takie smakowitości szykowaliśmy: - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę
Stare Gary
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 402sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy(...)żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry i ustawiamy piekarnik na 180⁰C, z grzaniem górną grzałką – grillem. Gdy piekarnik już się nagrzeje, od tego czasu pieczemy szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone
Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanym ananasem, serkiem burgos i jeżynami 198Latem częściej jemy sałatki ze świeżymi owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie owoców z mięsem czy serem. Trochę świeżych liści, soczyste owoce, delikatny twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę. Do kilku kawałków ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni grillowej, ale kiedy będziecie piec
Smaczna Pyza
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 227Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw
Moniki Smakołyki
Dip ze słodkim chili - grill 241W ostatnim poście podałam jak zrobić słodki sos chili klik w dzisiejszym podam jeden ze sposobów jego wykorzystania. Dip jest bardzo dobry do grilowanych warzyw
Basia w kuchni
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 260obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich
Symfonia Smaków
Zupa cebulowa 293pokrojone warzywa w 1,5 litra wody. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wywar wlewamy do naszej skartelizowanej cebuli. Gotujemy przez 10 minut doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu dwa kawałki bagietki, a całość posypujemy startym serem. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku używając funkcji grill przez czas od 5 do 10 minut. Smacznego
cookpl
Kofta z pitą i hummusem 179danie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu(...)papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać 5-6 koft). Nabite na patyczki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop (funkcja góra-dół lub grill) na 20 minut. W tym czasie robimy humus z tego przepisu: humus . Awokado, pomidory, oliwki i rzodkiewki kroimy wedle uznania. Pitę wkładamy do piekarnika na 4-5 minut (200 stopni
Mango Papaja