warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:24/65)

Sezon grillowy trwa 122

roku,gdy tylko pogoda dopisuje razem z  rodziną i znajomymi szykujemy grilla. Oto co zawsze znajdziesz na naszym stole: Kiełbaski owijane boczkiem (spokojnie-wytopi się:) Kiełbaski:toruńska,biała,zawinięta w  boczek,kaszanka i oczywiście moja ulubiona kiszka ziemniaczana:)  Sałatka ze świeżych warzyw z  bazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny

Wielki apetyt
Kanapka z… kaszanką 233

Lubicie kaszankę? Ja bardzo, szczególnie z grilla - mmniam! Ale nigdy jej nie kupuje - jadam tylko taką ,,domową". W tej kupnej boję się zawartych w niej składników

sierotka maRysia w kuchni
Szaszłyki drobiowo-warzywne 191

Lato w pełni, a więc czas na grilla. Tym razem w wersji elektrycznej. Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni

Humanistka w kuchni
Jogurt. Ogórki. Sos. Tzaztiki według Pyzy 241

Tzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale

Smaczna Pyza
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 190

lodówce dwa dni, aż nadarzyła się okazja by je zrumienić na grillu bardzo turystycznym (tzn. małym i ledwo stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła

Kuchnia po mojemu
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 877

żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (lub aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone). Kiedy nasze oszukane frytki się dopiekają, zajmujemy się burgerami. Z mięsa formujemy równiutkie, dość grube (moje miały ok. 2 cm) kotlety. Smażymy na suchej patelni (płaskiej lub grilowej albo na grillu elektrycznym) ok. 5-6 minut z jednej i ok. 4 minuty

Ratunku obiad
cebulowa sałatka z sumakiem - slogan salatasi 199

prosta i szybka sałatka idealnie pasuje do mięsnych dań z grilla i jest jakże intrygująca dla gości. szczególnie teraz na wiosnę, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych i niezwykle aromatycznych warzyw, a cebula jest jeszcze bardzo łagodna warto spróbować takich kompozycji smakowych Składniki : 2-3 cebule czosnkowe(młode) lub dymki duży pęczek naci pietruszki / ew. nać kolendry sumak

zobacz ich smak
Bułki do hamburgerów- najlepsze! 225

bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się również jako baza do kanapeczek, lub po prostu posmarowane masełkiem... Pycha! Składniki na bułki

Rozpustne gotowanie
Zupa paprykowa 187

łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany 18% 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ogniste ziemniaki z grilla 284

curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle ją wykorzystać. Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda dopisała, postanowiłam więc zrobić pieczone ziemniaczki z grilla napełnione masłem i tą mieszanką przypraw. Ziemniaki wyszły przepyszne, idealnie pikantne(...)zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały.  Ziemniaki wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy.  Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej, szczelnie zawinąć tworząc sakiewki.   Opiekać na grillu około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można również

Z miłości do słodkości
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 346

karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną(...)sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale

OstryKęs
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 216

piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut  , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić(...)ogół przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać por, czosnek (1/2 główki, bez obierania) i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok 4 i 1/2 godziny. Bulion ma tylko lekko

Stare Gary
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 456

Sałatka ziemniaczana   jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki

potrawyregionalne
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 184

łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny. W Lidlu jest taki jeden, który nawet włożony do szczelnie zamkniętego pojemnika powoduje

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce 115

statnio w jednej z wrocławskich restauracji zaserwowano mi pour apéritif pieczonego pomidora na grillowanej chałce. Warzywo było jedynie przyprawione gruboziarnistą solą himalajską i rozmarynem oraz suto skropione wyborną oliwą z oliwek. Całości dopełniła grillowana na węglowym grillu chałka, przesiąknięta dymnym aromatem, który przełamał jej słodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem

Food Square