Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy
Życie zamknięte w smakupapryki czerwonej - olej i troszkę masła - przyprawa ulubiona np grill Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w paski na patelnię wlać troszkę oleju dodać masło - Cebulę troszkę przesmażyć dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną na grubsze kawałki - Kiełbasę ponacinać w kilku miejscach Włożyć pomiędzy warzywa i smażyć aż się zrumieni czasami wszystko wymieszać doprawić
W królestwie smaków Beatypaprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut
Kuchenne zapiski Edytykażdej strony następnie pokrój w kostkę ( jeżeli nie chcesz używać grilla możesz kurczaka pokroić w kostkę i grillować na na patelni). Następnie bakłażana potnij w talarki o grubości 1 cm i grilluj z obu stron, to samo wykonaj z serem. W misce połącz cieciorkę, i grillowane warzywa z kurczakiem zalej sosem i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj grillowanym serem
Niezły MłynekZamiast kalafiora można dodać brokuły, lub użyć jednego i drugiego. Można dodać również paprykę pokrojona w paski. Główną zasadą jest to aby warzywa były świeże. Składniki
IMPRESJA SMAKUburgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy
Smakowity Blog KulinarnyKolejna wersja uwielbianej przez nas sałaty. Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację
Smaczne Zdrowepodgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry. Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztuk(...)szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu
Chilli Czosnek i OliwaChudnij po ciąży zdrowo i zgodnie z obowiązującymi trendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem
Matka Żywicielkapiekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut - ja piekłam 30 minut). Surówka Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek
Kubki smakumojej kuchni królują sałatki. Na straganach jest tyle cudownych warzyw, że grzechem byłoby ich nie wykorzystywać na co dzień w kuchni. Główny cel - ma być lekko i pożywnie zarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki
Food Squareczasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki
Słodkie Przyjemnościpewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych ryb polecam upiec je w piekarniku lub grillu. Etap IV-zwijanie sushi Przygotowujemy sobie stanowisko pracy, aby móc przystąpić do zwijania rolek. Rozkładamy wszystkie pokrojone warzywa, ryby i dodatki. P rzygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców, mokrą szmatkę do przecierania noża. Matę owijamy przezroczystą
Mania Gotowaniadań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym(...)pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć mięso na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony
Stare Garybakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości. Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta. 2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki
Kuchnia w czekoladzieSezon grillowy rozpoczęty ? Oczywiście, w końcu pogoda za oknem zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu i oczywiście grillowania w towarzystwie przyjaciół. Obok mięs i warzyw
Kulinarne przygody GatityTarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie do tarty: filet z kurczaka (1/2 pojedynczej piersi) przyprawy do kurczaka (curry, do grilla, gyros) pół cukinii brokuły (kilka różyczek) 1 ugotowany ziemniak śmietana (3 łyżki) 1 jajko natka pietruszki
Taste Of My DayKsiążka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :) Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie
Aga w kuchnicały słynny GRILL&DROP Innowacyjny system Grill&Drop to unikalna, opatentowana przez TERMISIL technologia, która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab
Z Kuchni Do Kuchni