Kebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie bardzo popularne w Niemczech, gdzie w niektórych dzielnicach Berlina na każdym niemal rogu znajdziecie miejsce gdzie Turcy sprzedają swój narodowy przysmak . Zapewniam Was, że nie będziecie czuć się rozczarowani robiąc to danie- jak powiedział(...)mój mąż- smak jest niemalże identyczny - jak u prawdziwego Turka :) Serdecznie polecam . Moja mała rada, warto upiec mięso dzień wcześniej- lepiej się je kroi. Paski mięsa możemy podgrzać na grillu lub w piekarniku. Zaczynamy: Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli
Smaki Edytykolor i trzeba to wykorzystywać póki można. Warzywa i owoce latem są niepowtarzalne, są lekkie, kruche, smaczniejsze. Właśnie dzisiejsza sałatka jest takim powiewem lata. Młode ziemniaki, młoda marchewka, ogórki małosolne, koperek i oczywiście najważniejszy smak sałatki-chrupiący kalafior, wszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora
na moim stole..."Nie wiem czy kogoś zaskoczę, ale dziś zaproponuję Wam deser w którym wykorzystałam... szparagi. Wiem, że może to być z mojej strony dziwne posunięcie, ale przecież
Słodkie Przyjemnościżółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut
Bon Appetit Małgorzatyatem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią(...)niej pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem możecie ją również podać na grilla - będzie jak znalazł! Duża micha takiej sałatki to porządna dawka szczęścia i witamin. PS. Sałatkę można łatwo zweganizować, zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje obiadowe Sałatka : 1 kg młodych ziemniaków ½ kg bobu 1 czerwona cebula
Food Squaremile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna. Od siebie dorzuciłam świeży tymianek. Obiad(...)Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek pęczek szczypiorku domowy Sos Jogurtowy Czosnkowo-Bazyliowy Wykonanie: Mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą. Osuszyłam
Blondynka GotujeZa oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki
Parowar Facetanich polędwicę i przykrywam resztą warzyw. Zamykam w wkładam do lodówki na min. 12 h (moja była 16h) co jakiś czas obracając pojemnik. Griluję na brykiecie pod przykryciem po max. 15 minut z obu stron. Prawidłowo ugrillowana polędwica powinna być lekko różowa w środku i soczysta. Kilka rad: Jeśli nie macie grilla z pokrywką użyjcie foli aluminiowej aby zrobić zgrabną
Mechanik w kuchnisprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette. Składniki. 50 dag sera raclette 50 dag polędwicy 2 papryki 1 cukinia 1 kg ziemniaków sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry. Paprykę w paski ,a cukinię w krążki. Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania. Na patelenkach plastry sera
Kulinarny karnet Christopherapapryka zielona cebula pomidor oliwki zielone Kurczaka kroimy na długie paseczki smażymy na patelni w przyprawie do gyrosa. Warzywa kroimy w paseczki. Na środku tortilli układamy w/w składniki, zwijamy lub składamy jedna strona otwarta. Tak przygotowane 2-3 minuty grillujemy na grillu by były chrupiące! Sos pomidorowy: - pomidory z puszki miksujemy dodajemy sól i pieprz, łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy
SMYKWKUCHNICiepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste
Smaczna PyzaJedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą
Moniki Smakołykisól, pieprz, przyprawy: bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek, przyprawa do szaszłyków. Zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach. Przykryć czymś i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć kawałki kurczaka, sera halloumi, cukinii, cebuli, pieczarki, aż zapełnimy cały patyczek. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować(...)jakiś czas, żeby usmażyły się z każdej strony. Przez większość czasu grillować pod przykryciem. Ja podawałam z ryżem, sosem czosnkowym i zieloną sałatką. Przepis brał udział w akcji Grill
Corner With Recipes