warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:35/65)

Sos hamburgerowy domowy 229

idealny sos również do surowych warzyw, mięs i ryb. Sos hamburgerowy Składniki: 450 – 500 ml sosu 300 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 duża czerwona papryka 2 czerwone chili sólo do smaku 1 łyżeczka soku z limonki lub wedle smaku Paprykę i chili upiecz w piekarniku nastawionym na 220ºC na funkcję pieczenie lub grill. Słodką paprykę obierz ze skórki

codojedzenia
Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 243

ziół prowansalskich szczypta przypraw ziołowych do grilla łyżka oliwy z oliwek łyżka sosu słodko-pikantnego chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy oliwą i sosem. Zamykamy klipsem. I tu kończy się nasze tytułowe 10 minut ;) Warzywa muszą się piec ok 50 minut

Kuchnia po mojemu
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 179

mocniej przeszły aromatem czosnku. Wstawiamy zamarynowane warzywa do piekarnika ustawionego na 180⁰C, grzanie góra-dół, na drugą półkę od góry, na czas 45 minut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki i uginać się pod naciskiem, wierzch się przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane

Karo in the Kitchen
Mizeria z ogórków na zimę z odrobiną selera. 108

Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu. Mizeria ta doskonale nadaje się do grilla, obiadu czy inne okazje

Przepisy i porady kulinarne
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 257

ukrywam, że trochę smutno się robi na samą myśl, że to już koniec… że za chwilę przyjdzie zima … że znikną kolorowe stragany, pełne świeżych, soczystych warzyw i owoców. Ale możemy temu zaradzić! Lato zamknijmy w słoiki! Dzięki temu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające(...)musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi sporo słoiczków

Moja Delicja
Pieczarka z camembert, żurawiną i nerkowcami 194

Pieczarki mógłbym jeść i jeść :) Pojawiają się często w moich przepisach :) Do tego lubię nadziewać, mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego

Parowar Faceta
Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem 189

Składniki:  kromka razowego chleba  1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry  garść ugotowanego i obranego bobu  1/2 ząbka czosnku  zioła: koperek, natka

Moja smaczna kuchnia
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 159

sporej liczny osób. Walentynki są jednak doskonałą okazją aby przygotować posiłek tylko dla dwóch osób. Można wtedy naprawdę pokazać swoje umiejętności grillowania. Przygotowanie doskonałego posiłku dla dwojga na grillu to doskonały sposób aby uczcić ten dzień bez wychodzenia z domu do jakiejś przeludnionej restauracji. Wystarczy sobie wszystko odpowiednio przygotować i zaplanować. Grillowane potrawy mogą mieć atrakcyjny wygląd i jednocześnie mogą(...)wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie

naRuszcie
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 162

sporej liczny osób. Walentynki są jednak doskonałą okazją aby przygotować posiłek tylko dla dwóch osób. Można wtedy naprawdę pokazać swoje umiejętności grillowania. Przygotowanie doskonałego posiłku dla dwojga na grillu to doskonały sposób aby uczcić ten dzień bez wychodzenia z domu do jakiejś przeludnionej restauracji. Wystarczy sobie wszystko odpowiednio przygotować i zaplanować. Grillowane potrawy mogą mieć atrakcyjny wygląd i jednocześnie mogą(...)wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie

naRuszcie
Yakitori wg Buni 314

siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można

Buniabaje w kuchni
Pieczeń z warzywami. 183

Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy

Rozpustne gotowanie
Weekend z grillem #3 191

łyżeczka  grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów znacznie lepiej pasuje zakwas niż drożdże, ale wiem też jakimi leniuszkami jesteście :) Nigdy byście nie zrobili na grilla chleba, z którym się trzeba bujać dobę lub nawet dłużej. Dlatego specjalnie dla was opracowałem recepturę żytniego chleba na drożdżach. Na jego przygotowanie potrzeba będzie znacznie mniej czasu niż na zakwasowce(...)sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając od środka - na liściach rukolo i sałaty

Marder&Marder Manufacture
Szynka z grilla w marynacie 499

ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie zmniejszamy temperaturę i trzymamy na grillu do tej pory jaki stopień

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ryba po grecku bez smażenia 180

trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy

Czerwona Porzeczka
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 193

łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki  koperek  sól do smaku  olej do grillowania  Przygotowania:  Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry. Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy

Moja smaczna kuchnia