więc zrobiłam spring rollsy. Jako dodatki wybrałam moje ulubione mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest to, że takie rollsy możemy śmiało jeść rękami. Są więc(...)łososia, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie układamy łososia na blaszce do pieczenia skórą do dołu i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni opiekacza lub piekarnika z opcją grilla. Pieczemy 10 minut (Jeśli używacie łososia w jednym dużym kawałku, można wydłużyć czas pieczenia do 13-15 minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka i kroimy
Zawsze głodna!chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych jest bardziej przyjazny.Do termosa na kawę zamiast kawy wlej dobrze schłodzony i taki pozostanie(...)tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku
Sztuka gotowania w/g Samiryprzeróżnych sałatek - w zależności od tego co jeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową(...)cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać bezpośrednio przed podaniem
Kto ugości moich gości?Asparagus a gourmet feast. Składniki. 50 dag szparagi białe 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dag mozzarella sól cukier 1 łyżka masła 1 łyżka
Kulinarny karnet Christopherasposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów, z których je obsmażyłem), a potem zmniejszyć temperaturę np. podnosząc grill na wyższy poziom lub po prostu „skręcając” gałkę urządzenia elektrycznego. Szaszłyki z polędwicy i boczku 2015-04-17 11:00:07 Jeden z najlepszych przepisów na szaszłyki, z dość prostych(...)boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie
Kulinarna Pokusaspostrzeżeniami na stronice encyklopedyczne. Ale ja Wam powiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był(...)niekorzystnym procesem utleniania produktów spożywczych i rzeczy wartościowych (biżuteria, taśmy, klisze) zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów
Z Kuchni Do KuchniMoje pierwsze w tym roku szparagi upolowane w Lidlu z 9,99! Ponieważ pogoda, jak na początek kwietnia wyśmienita - postawiłam na grillowanie - co prawda na płycie
Moje Kuchenne RewelacjeSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzuDanie może wydawać się ekstrawaganckie...jednak wychodzimy z założenia ,że do niedawna było tak z krewetkami itp. Mięso z rekina jest delikatne i bardzo soczyste. Składniki
R'n'G Kitchenpełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien, od główki w dół. Na końcu odcinamy zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (moim zdaniem to ich zdecydowany atut(...)czas może się nieco zmieniać. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut. Białe od 10 do 15 minut. Smażenie Zielone szparagi możemy również smażyć na patelni lub grillować na grillu. Zachowują wówczas znacznie więcej wartości niż podczas gotowania w wodzie
Kolizje SmakówSobotni poranek to idealna pora na zakupy na targu, a dzisiejsza pogoda sprawiła, że zakupy na świeżym powietrzu, tuż przy Zamku Będzińskim, to przyjemnosć połączona z
Moja smaczna kuchniaznajdziecie nieopodal Błonia, na trasie do Poznania. Jeśli będziecie w pobliżu - warto wstąpić. Właściwie to warto wstąpić nawet jeśli nie będziecie w pobliżu. Ja wybrałam sandacza z pieca z warzywami z pieca... Powierzchnia obiektu - choć nie jakaś ogromna, została ładnie, a przede wszystkim funkcjonalnie zagospodarowana. Każdy facet może się tam wybrać na ryby ... z rodziną (tak, tak). Spokojnie(...)jednak chodzi o wszelkie szczegóły dotyczące infrastruktury wędkarskiej, odsyłam do stronki Łowiska , żeby nie pleść bzdur ;) Świeże ryby - smażone bądź z pieca stanowią trzon menu restauracji, obok dań z grilla i kuchni wojskowej. Karta dań nieprzesadzona. Porcje naprawdę duże, a pizza z pieca - PRZE_PYSZ_NA. Już dla niej samej warto tam zajrzeć. Ceny dań przystępne. Wszystko ładnie i stosunkowo
Kuchnia po mojemuwielu kulinarnych szoł gdyby ktoś podał taką sałatkę, padłyby gorzkie słowa w stronę kucharzyny amatora. Bo przecież nie sztuką jest położyć chłodne warzywa na chłodnym talerzu w towarzystwie nieco cieplejszych paru dodatków. Z drugiej strony - cała w tym magia - coś szybko zrobić, niekoniecznie gorącego i niekoniecznie stosując do tego zmyślne techniki kulinarne. Wystarczy sprytnie pokombinować i spojrzeć na niektóre produkty(...)delikatnie ostudzoną fasolkę i łyżkę masła , przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po rozpuszczenia się masła, przekładamy fasolkę na blachę z pieczywem, którą wkładamy do rozgrzanego porządnie piekarnika z funkcją grill + termoobieg (czekamy aż pieczywo nabierze rumianego koloru). Z tuszki wędzonej makreli ściągamy skórę i oddzielamy mięso, starając się uzyskać jak największe kawałki. Rusza nasza twórcza wyobraźnia i uaktywnia się
Right Behind The Kitchenzastanawiacie się, co wrzucić na ruszt , mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula . To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie(...)wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut. Sałatka utrzymuje się w poprawnym stanie przez dobrych kilka godzin, więc nadaje się również do zabrania na grilla po przyrządzeniu zawczasu w domu. Sałata z pomidorami i ogórkiem 2015-06-11 14:52:42 Bardzo łatwa w przygotowaniu, kolorowa i zdrowa sałatka z pomidorami i ogórkiem doskonała jako(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-119 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Mieszanie składników Sałata z pomidorami i ogórkiem Post Sałata z pomidorami i ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa