warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:45/65)

Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 519

smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne 7-8 minut. Z funkcją grilla bo wtedy mięso będzie poddane gorącej temperaturze od góry co spowoduje szybkie dopieczenie się skórki i delikatne "dojście " w środku. Trudno podać dokładny czas dopiekania bo to wszystko zależy(...)pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 170

Kanapki z tortilli bogato nadzianej, zgrzewane na gorąco - syte, aromatyczne, chrupiące! W ramach fejsbukowej akcji Błyskawiczne Piątki zapraszam dziś na tortille grillowane w stylu kanapek panini

Grunt to przepis!
Rollsy cukiniowe 196

żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając(...)grillujemy z obu stron. Następnie na całą grubość nakładamy pokruszony ser. Na jednym końcu układamy po kilka warzywnych słupków i zawijamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i na opcji grill podpiekamy nasze rollsy, niezbyt długo, jakieś 5-7 minut, tak aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Sałatka warstwowa z brokułami 180

Dzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej(...)warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie. Na zdjęciu 1/3 porcji którą uzyskałem z podanej

Tanie przepisy studenckie
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 99

upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu „nie stać mnie”, „te produkty są trudno dostępne” nie zobaczę! A teraz słuchaj wyraźnie (czytaj dokładnie). Nie masz już wymówki(...)Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron. W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut

Blendman
Pieczonki 395

garnka i ogniska wykorzystujemy naczynie żaroodporne i piekarnik - ale niestety to nie to samo :( Ale uwierzcie mi, warto zainwestować te dwie stówy w garnek - pieczonki to doskonała alternatywa dla grilla, a przede wszystkim do spotkań w gronie najbliższych :) Robimy tak od lat. Jak na przykład poniżej. Ach jacy byliśmy piękni i młodzi ;-) SKŁADNIKI: Proporcje na garnek żeliwny o pojemności(...)buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę. 5. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Dawniej składniki układaliśmy w garnku warstwami, ale ostatnio mieszamy wszystko razem. Wtedy mamy pewność, że całość jest

W kuchni Katie
Świeża kukurydza z gremolatą 97

Kupiłam dzisiaj piękną, świeżą kukurydzę w kolbach. Jest słodka w smaku i chrupiąca, nie wymaga wielu dodatków, aby była jeszcze smaczniejsza. Postanowiłam wykorzystać przygotowaną gremolatę i

Moja smaczna kuchnia
Grillowana kiełbaska z pieczarkowym wnętrzem 132

każdy grill kojarzy Ci się z pieczoną na nim kiełbaską? Jeśli odpowiedź brzmi TAK, ten przepis jest dla Ciebie. W łatwy i przyjemny sposób urozmaicisz swoje ulubione danie.   Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób(...)wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 174

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu(...)najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene

Cooking Monster
.1107. dynia budyniowo 124

~dyniowo-waniliowo-cynamonowy budyń z borówkami (także w środku) i kremem czekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł

breakfast of dreams
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 149

Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się

Spektrum Smaku
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 297

zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kratce do grilla, aż nie będzie surowy (około 30-40 minut  w temp. 170 stopni) seler kroimy w grubsze plastry kurczaka kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy(...)herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szparagi z pieczarkami 179

natrafiłam na ten przepis , od razu wiedziałam że nam zasmakuje i nie pomyliłam się.  Smaki doskonale się komponują, polecam zwolennikom szparagów i tym którzy nie są do tego warzywa przekonani.  Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych(...)pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest taka potrzeba. Życzę smacznego i zostawiam Wam, pomocnik grillowy, ze świetnymi pomysłami na potrawy z grilla !!! KLIK

Takie tam pichcenie
Szaszłyki warzywne z ziemniakami 165

ziemniakami, a drugie z mango i krewetkami (rewelacyjne połączenie!) już za kilka dni. Bądźcie czujni, bo naprawdę warto znać ten przepis i szkoda go przegapić. Zaskoczycie nimi znajomych na grillu. Potrzebujemy: 350 g ziemniaków 150 g średnich pieczarek 1 żółta papryka 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 strąk chili sól 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)ćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki i całość smarujemy porządnie oliwą z przyprawami. Opiekamy na rozgrzanym ruszcie przez około 25 minut. Od czasu do czasu smarujemy oliwą, która nam została. Podajemy

Marder&Marder Manufacture
Szparagi w szynce z wędzonym bundzem 96

10 zielonych szparagów, 100 g wędzonego bundza*, 10 plasterków szynki dojrzewającej, Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki. Na

królestwo garów