warzywa z grilla - 974 przepisów (strona:49/65)

Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico 144

Sobotni poranek to idealna pora na zakupy na targu, a dzisiejsza pogoda sprawiła, że zakupy na świeżym powietrzu, tuż przy Zamku Będzińskim, to przyjemnosć połączona z

Moja smaczna kuchnia
Gdzie zabrać rodzinkę na obiad? Łowisko Piorunów. Warto zjechać z trasy 214

znajdziecie nieopodal Błonia, na trasie do Poznania. Jeśli będziecie w pobliżu - warto wstąpić. Właściwie to warto wstąpić nawet jeśli nie będziecie w pobliżu. Ja wybrałam sandacza z pieca z warzywami z pieca... Powierzchnia obiektu - choć nie jakaś ogromna, została ładnie, a przede wszystkim funkcjonalnie zagospodarowana. Każdy facet może się tam wybrać na ryby ... z rodziną (tak, tak). Spokojnie(...)jednak chodzi o wszelkie szczegóły dotyczące infrastruktury wędkarskiej, odsyłam do stronki Łowiska , żeby nie pleść bzdur ;) Świeże ryby - smażone bądź z pieca stanowią trzon menu restauracji, obok dań z grilla i kuchni wojskowej. Karta dań nieprzesadzona. Porcje naprawdę duże, a pizza z pieca - PRZE_PYSZ_NA. Już dla niej samej warto tam zajrzeć. Ceny dań przystępne. Wszystko ładnie i stosunkowo

Kuchnia po mojemu
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą na słodkiej fasolce szparagowej 128

wielu kulinarnych szoł gdyby ktoś podał taką sałatkę, padłyby gorzkie słowa w stronę kucharzyny amatora. Bo przecież nie sztuką jest położyć chłodne warzywa na chłodnym talerzu w towarzystwie nieco cieplejszych paru dodatków. Z drugiej strony - cała w tym magia - coś szybko zrobić, niekoniecznie gorącego i niekoniecznie stosując do tego zmyślne techniki kulinarne. Wystarczy sprytnie pokombinować i spojrzeć na niektóre produkty(...)delikatnie ostudzoną fasolkę i łyżkę masła , przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po rozpuszczenia się masła, przekładamy fasolkę na blachę z pieczywem, którą wkładamy do rozgrzanego porządnie piekarnika z funkcją grill + termoobieg (czekamy aż pieczywo nabierze rumianego koloru). Z tuszki wędzonej makreli ściągamy skórę i oddzielamy mięso, starając się uzyskać jak największe kawałki.  Rusza nasza twórcza wyobraźnia i uaktywnia się

Right Behind The Kitchen
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 255

zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt , mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula . To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie(...)wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałata z pomidorami i ogórkiem 138

przygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut. Sałatka utrzymuje się w poprawnym stanie przez dobrych kilka godzin, więc nadaje się również do zabrania na grilla po przyrządzeniu zawczasu w domu. Sałata z pomidorami i ogórkiem 2015-06-11 14:52:42 Bardzo łatwa w przygotowaniu, kolorowa i zdrowa sałatka z pomidorami i ogórkiem doskonała jako(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-119 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Mieszanie składników Sałata z pomidorami i ogórkiem Post Sałata z pomidorami i ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
SAŁATKA GRECKA 611

jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki obrane ... Tak naprawdę to nigdzie(...)może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I RUKOLĄ 178

Lekka, przyjemnie słodka dzięki pomarańczy...Jak dla mnie bomba!   Składniki: 2 garście rukoli 1 trójkącik camemberta 4 pomidorki koktajlowe 1/2 pomarańczy 4 plastry szynki parmeńskiej

Z Majeczką w kuchni
Francuska zupa cebulowa 153

Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować  na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku.   Tego trzeba spróbować! Składniki / na ok 6 porcji(...)chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni. zupa cebulowa Uwagi :  Zupę cebulową można też  zagęścić mąką : gdy cebula jest już

Aromatyczne Podróże
Domowa Lutenica (Ljutenica) 181

piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek, mięs, do pizzy, z tej ilości wychodzi 9 x 0,5 litrowych słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej(...)gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka papryki zczernieje, a bakłażan zmięknie (temp. 160 stopni). Papryki włożyłam do foliowej torby do wystygnięcia, bardzo dobrze schodziła z nich skóra, oczyszczamy ją również z nasion, zachować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka lunch'owa 360

"Niebawem zaczyna się praca i szkoła do której tak niechętnie się wybieramy. Szczególnie jeżeli chodzi o posiłki. Bo co jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie

Słodkie Przyjemności
Warsztaty z North Fish i Folwark 135

rybnych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność wraz z innymi blogerami kulinarnymi uczestniczyć na zaproszenie firm North Fish i Folwark.   Warsztaty odbyły się pod hasłem: prosto z grilla.  Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę(...)Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło w nich

Kulinarne przygody Gatity
Ośmiornica z grilla-klasyczna 228

okazji podałam prosty a jakże pyszny sposób na ośmiornicę w czosnku z patelni. Sałatę rzymską wstyd się przyznać długo omijałam dość obojętnie.Jakoś nie przemawiała do mnie.Ot następne zielone warzywo bez smaku.I jakże e zaskoczyłam kiedy w końcu dałam jej a może sobie szansę na zapoznanie się.Zrobiłam ją na krótko z patelni,podsmażyłam lekko na oliwie z odrobina soli.W(...)wystudzić i podzielić na porcje po 2 macki Natrzeć ośmiornicę oliwą by nie przywarła do rusztu i grillować z obu stron. Sałatę rzymską można zrobić na patelni lub na grillu obok ośmiornicy lub po jej zdjęciu.Przekroić sałatę wzdłuż na pół,natrzeć lekko oliwą i posypać odrobinką tylko soli.Podpiec z obu stron po 2 minutki z każdej strony. Wymieszać składniki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z fetą i grzankami 213

Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często

Słodkie Przyjemności
Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami 143

małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy(...)papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia papryki nabierają szczególnego smaku, na którym mi zależy. Smak ich jest bowiem identyczny do smaku papryki z grilla, którą uwielbiam. Poza tym lubię, gdy od papryki odchodzi skórka :) Smacznego

Smak mojego domu
TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 196

Pyszna, sycąca a zarazem lekka i orzeźwiająca   sałatka z grillowanym bakłażanem, kaszą bulgur, pomidorami,  sokiem z cytryny i świeżą miętą. Fajna propozycja na

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania