udka - 4428 przepisów (strona:59/296)

KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 364

Kotlety z udek kurczaka są wyjątkowo smaczne i delikatne. Panierowane, nadziane plastrami pomidora, serem i pieczarkami. Zapieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie na ciepło lub zimno.  SKŁADNIKI :   5-7 dużych udek z kurczaka  sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku do smaku 2 jajka + mąka do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Udka myjemy, przecinamy na pół, ściągamy skórę, filetujemy mięso od kości i lekko rozbijamy.  Mięso doprawiamy przyprawami do smaku.  Następnie panierujemy w jaku i mące, smażymy krótko, z obu stron na rumiano. Kotlety przekładamy na blaszkę z piekarnika.  Ser ścieramy na tarce, pomidory kroimy w plastry. Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 166

sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki garam masala 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala pół łyżeczki ostrej papryki 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte(...)około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem. Kurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron w sosie szpinakowo - serowym 138

Podam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą na długo.  Potrzebujemy: 2 kacze udka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka utartego(...)oscypka Wyroby Naturalne  sól, pieprz 400 g makaronu linguine  Udka dusimy na patelni do miękkości, co jakiś czas podlewając je wodą, aby się nie przypaliły.  Kiedy mięso zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je i odstawiamy, żeby nieco ostygły. Na tę samą patelnię dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość podgrzewamy do momentu, aż cała woda nam odparuje

MamaOskarka
KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 182

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.   ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki(...)smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne. Krok 2. Oczyszczone i umyte udka kurczaka  układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia. Krok 3. Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką

Moja Książka Kucharska
NALEŚNIKI FASZEROWANE PIECZONYMI UDKAMI 128

Pyszne faszerowane naleśniki , mięsem z pieczonych udek. Idealne danie dla każdego  z sosem tzatziki . Polecam i Smacznego,  SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK :   Naleśniki 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody gazowanej Sól pieprz do smaku 2 łyżki oleju Mięso 6 udek z kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka czerwonej papryki ostrej(...)smażenia Sól pieprz do smaku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników przygotowujemy naleśniki. Odstawiamy na bok.  Następnie przygotowujemy mięso.  Udka z kurczaka (mogą być pałki) myjemy,przekładamy do woreczka lub rękawa do pieczenia a następnie dodajemy przyprawy.Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok 70 minut.  Następnie obieram z kości

Gotowanie Patki
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 160

sobą nic wspólnego. Ocet ryżowy jest łagodny, przyjemnie lekko kwaśny i lekko słodki do tego. Po drugie: kawałki mięsa na General chicken nie są z piersi kurczaka ale z udek. Po trzecie: mięso ma wyjątkową chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki(...)General chicen jest zany w Polsce, ale to jedna z najczęściej zamawianych potraw w chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki. Są to kawałki kurczaka najczęściej z udek bo sa mniej suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce) a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
PASZTET DROBIOWY W BOCZKU 176

Niezwykle delikatny pasztecik, otulony w wędzony boczek. Polubią go nawet dzieciaki, za delikatność i smak.   Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 8 plastrów boczku wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy(...)też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami

Z Majeczką w kuchni
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 411

razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej natki pietruszki 3 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego(...)czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ostry kurczak na dzikim ryżu 412

kurczaka z ryżem. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się z miękkim mięsem kurczaka. Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje. Składniki: 1,30kg udek z kurczaka 3 łyżki lubczyku 4 łyżki przyprawy do kurczaka 2 szklanki dzikiego ryżu 3 cebule 2 gałązki pomidorów cherry 125g sera mozzarelli Zalewa: 4 szklanki bulionu drobiowego 6 łyżek(...)ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować. 2. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 3. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 27 cm x 22 cm wsypać ryż, wlać połowę zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka,  pokrojoną

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 133

powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka  10 pieczarek 3 marchwie  2 pietruszki  1 cebula 3 litry bulionu warzywnego  1 czerstwa bułka  sól,pieprz(...)Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy

Z Majeczką w kuchni
Krokiety z mięsem z rosołu 554

Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.   U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana(...)rosołu Naleśniki: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki) 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól   Farsz: 400g cebuli 2 łyżki oleju roślinnego 500g ugotowanych udek z kurczaka 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu sól, pieprz ew. rosół do rozrzedzenia farszu   Do panierowania

kuron.com.pl
KURCZAK Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ 128

weekend zrobiłam dla męża pysznego kurczaka - wyszło smacznie i aromatycznie. Serdecznie polecam Wam ten przepis. Składniki: 3 - 4 udka z kurczaka 25-30 dag pieczarek,najlepiej małych 1 cebula kilka pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 duża łyżeczka majeranku 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka  https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/ https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ Połączyć ze sobą sól,czosnek(...)przeciśnięty przez praskę,majeranek oraz przyprawę do kurczaka - wlać 1-2 łyżki oleju. Gotową miksturą nasmarować umyte i suche udka,które podzieliłam na dwie połówki. Udka wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.Obłożyć je obranymi pieczarkami,które wcześniej posypałam solą pikantną i pokrojoną w plastry cebulą. Wstawić do piekarnika

Niespełnione zdolności kulinarne
Pomidorówka z dodatkami 153

Kolejna zupka...znów zanudzę Was tymi zupkami..ale może akurat komuś przyda się jakaś inspiracja na zupkę..Zupka jak zupka..niby pomidorówka..ale z kukurydzą , papryką i imbirem. udko z kurczaka marchewka  pietruszka por kawałek papryki czerwonej i żółtej kukurydza z puszki makaron mały kawałeczek imbiru świeżego sól, pieprz listek, ziele trawa cytrynowa domowa wegeta koncentrat pomidorowy śmietana Udko(...)wraz z obranymi i pokrojonymi warzywami :marchewką , porem i pietruszką,kawałeczkiem imbiru raz przyprawami przełożyć do garnka i gotować [ zbierając szumowiny].  Gdy udko będzie już ugotowane wyjąć z garnka[ pokroić i dodać ponownie do garnka],dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę z puszki wraz z sokiem.Na koniec dodać makaron i gotować ,aż makaron będzie dobry.Dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 165

obowiązkowo ziemniakami, które wchłaniają aromatyczny sos wytworzony podczas pieczenia. Prosty, pyszny i szybki obiad. Polecamy to danie, jeśli chociaż na chwilę chcecie przenieść się na włoską Ischię. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/4 szklanki oleju 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki(...)białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki opcjonalnie) Zielenina do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką rozmarynu, zmiażdżonym chili, 2 łyżeczkami soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i zalej tą marynatą kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 lub 60 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli przygotowujesz danie

Niedzielny kucharz
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 183

Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg.  przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :) SKŁADNIKI: 1,5kg kaczych udek 3 cebule, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojona na kawałki kawałek selera, pokrojony na kawałki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków(...)pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z pod kaczki. Krok 3. Tak przygotowane składniki wkładamy

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania