udka - 4428 przepisów (strona:53/296)

Pasztet drobiowy - domowy 1589

można przechowywać pasztet w dalszej części. O tym jak wybrać dobre mięso na pasztet i nie tylko pisałam we wpisie na temat świadomych zakupów. Przepis na domowy pasztet drobiowy udka kurczaka 1,5 kg marchew 1 sztuka pietruszka 1 sztuka por biała część seler 1/4 cebula 1 sztuka czosnek 4 ząbki jajka 3 sztuki manna 3  łyżki majeranek(...)zrobić domowy pasztet drobiowy Blaszkę  26 x 11 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Waga mięsa razem z kością i skórą. Kto chce może zamienić część udek na pierś kurczaka. To już indywidualna sprawa jaki kto pasztet lubi. Ja zdecydowanie bardziej wolę ten z samych udek, to dużo smaczniejsze mięso na pasztet niż filet.  W dużym garze

Dieta moja pasja
Kurczak adobo w delikatnym sosie 54

delikatnym sosie doskonale smakował ze zwykłą kaszą gryczaną niepaloną. Możesz do niego podać ryż, ziemniaki, czy kuskus. Nasz kurczak adobo powstał na podstawie przepisu z panglasanpinoy.com Składniki: 4 udka kurczaka 3 liście laurowe 8 łyżek sosu sojowego 4 łyżki białego octu 1 łyżka miodu lub cukru 6 ząbków czosnku obranych 1 szklanka wody 1 ostra papryczka (opcjonalnie) Olej do smażenia(...)Przygotowanie: Krok 1 Do dużej misy wlej sos sojowy, ocet, miód i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj. Włóż do marynaty udka kurczaka. Odstaw na minimum 15 minut, albo maksymalnie na całą noc. Krok 2 Rozgrzej na patelni – musi być dość głęboka – 3 łyżki oleju. Wyjmij z marynaty udka i wykładaj na rozgrzany olej skórą do dołu. Uważaj, bo tłuszcz może pryskać

Niedzielny kucharz
Kurczak Souvlaki z pysznymi dodatkami 76

dania możecie użyć kurczaka w całości lub porcjowanego. Jeśli wolicie filety z piersi kurczaka również jest to dobra alternatywa. Często podchodzę do gotowania ekonomicznie. Kupując kurczaka w całości odcinam udka i piersi, a z tuszki gotuję zupę. Dlatego mój przepis zawiera różne części kurczaka. Osobiście wolę udo z kurczaka niż pierś. Mniejsza o to. W tym daniu najważniejsza jest marynata(...)piekarnik na 180ºC. Może być funkcja grillowa. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oczyść z gniazd i pokrój wzdłuż. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Ponieważ piekłam zarówno udka jak i filety z piersi kurczaka najpierw podpiekłam udka wraz z ziemniakami. Ziemniaki posoliłam i wymieszałam z oliwą. Po 30 minutach dodałam filety z piersi kurczaka oraz paprykę i piekłam

codojedzenia
pyszne udka kurczaka w sosie szpinakowym... 63

Składniki: udka kurczaka 2 sztuki duże, woda do gotowania 1 litr, masło klarowane 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mała, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna(...)łyżki Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut ( wodę wykorzystać do zupy )wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak ( mam swój mrożony w liściach cały

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy przepis na kurczaka teryiaki 64

marynatę dodajemy do usmażonego mięsa i chwilę dusimy, żeby błyszczącą emulsją pokrył kurczaka. Wszystko w 10-15 minut. Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką z indyka. Łatwy przepis na kurczaka teryiaki podpatrzyliśmy na blogu Natashaskitchen.com Polecamy przepis na pulpety z sosem teryiaki(...)podane z ryżem z kalafiora. Składniki: 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś Sezam do posypania Siekana natka pietruszki ½ opakowania makaronu ryżowego, udon, soba, ale może być każdy inny – tyle, że te wymienione gotują się 5 minut 1 łyżka oleju Sos Sok z dużej pomarańczy 3 łyżki sosu sojowego Tarty imbir – 3-centymetrowy kawałek 1 łyżeczka oleju sezamowego

Niedzielny kucharz
Udka kaczki pieczone w cydrze 73

domach był potrzebny miód... Dziś nie jest to już widok powszechny, mamy w zamian sklepy, z sporym wyborem różnych produktów. Ale to właśnie dzięki tym nostalgicznym wspomnieniom wymyśliłem: udka kacze pieczone w cydrze! To nie jest przepis dla gotujących w pośpiechu... Ale jeśli macie czas, jeśli chcecie doświadczyć wyjątkowego smaku, to macie możliwość skorzystać z tego przepisu. Polecam(...)Składniki:     2 kacze udka 600 ml cydru jabłkowego 1 garść żurawiny 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki miodu wielokwiatowego 1 łyżka majeranku sól     Przygotowanie:     Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód

R'n'G Kitchen
Udka kurczaka pieczone z pieczarkami 77

Udka kurczaka pieczone z pieczarkami , gotowe bez większego wysiłku. Wystarczy wszystko włożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika i spokojnie czekać. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub ryżem. 8 udek kurczaka, 500 g pieczarek, 100 g masła, sól, pieprz, 2 – 3 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych grzybów (u mnie kanie ), Pieczarki obrać, umyć. Jeżeli(...)bardzo duże nie trzeba ich kroić. Dno formy (u mnie gęsiara) do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć udka kurczaka. Ułożyć pieczarki. Dodać obrany czosnek. Posypać rozmarynem. Oprószyć solą, pieprzem i jeżeli mamy to sproszkowanymi suszonymi grzybami. Na wierzchu ułożyć pokrojone masło. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 80 minut. talerz

królestwo garów
Galareta drobiowa 82

wszystko włożyć i zalać za jednym razem. I na koniec trik na wyjęcie galarety – włóżcie miseczki na chwilkę do ciepłej wody. Udostępnij Galareta drobiowa – składniki 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu żelatyna spożywcza w ilości na 1 litr sól, pieprz(...)smaku Dodatkowo: groszek konserwowy kukurydza w puszce jajka ugotowane na twardo ocet lub cytryna do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Udka z kurczaka umyć i zalać zimną wodą. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, płomień zmniejszyć i gotować 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć (najlepiej na sitko), opłukać je pod bieżącą wodą. Wodę z gotowania wylać, garnek umyć

niecodziennikpary
Kurczak Goa 56

jest niezwykle aromatyczna. Jeżeli lubicie tego typu klimaty, zapamiętajcie ten przepis. Książka, z której skorzystałam to „Podróże ze smakiem” Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino. Składniki: 4 filety udek z kurczaka 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki cynamonu parę ziaren pieprzu 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona cebula 1 duży pomidor sól 1 łyżka oliwy(...)łyżka masła   Kmin rzymski, kurkumę, cynamon i sól mieszamy, dodajemy odrobinę oliwy. Marynatą nacieramy udka, mięso szpikujemy ziarnami pieprzu i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dorzucamy do tego udka z kurczaka i smażymy do zrumienienia, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy obranego i pokrojonego

Kardamonovy
Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami 48

grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby, orzechy, natka – sami wiecie, to musiało się udać.  Składniki: 150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži ) 2 filety udek z kurczaka duża garść suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 150 ml słodkiej śmietany(...)łyżeczka rozmarynu garść orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje)   Grzyby zalewamy woda, odstawiamy na noc. Na tym etapie kroimy udka w większą kostkę, doprawiamy rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem, wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień, na rozgrzany olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek

Kardamonovy
Flaczki z żołądków drobiowych 62

flaczki”) przygotowaną na bazie żołądków drobiowych. Myślę, że ta wersja przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi flakami. Składniki : 1,5 kg żołądków drobiowych 1 duże udko z kurczaka 2 małe marchewki kawałek selera 1 pietruszka- korzeń 1 1/2 litra wody Przyprawy-sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, liść laurowy, majeranek, papryka ostra, ziele angielskie oraz pieprz czarny(...)imbir mielony. Żołądki oczyszczamy, ściągamy z nich twardą błonę, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy udko, zalewamy wodą i wstawiamy na kuchenkę. Po zagotowaniu dodajemy warzywa pokrojone w paseczki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości-ok 1 godz. Ugotowane żołądki oraz udko wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki. Do zupy dodajemy majeranek, pokrojone żołądki

Kasia i jej kobiecy świat
Aromatyczne, błyskawiczne teriyaki 116

się przez kilka minut. Później marynatę dodajemy do usmażonego mięsa i chwilę dusimy, żeby błyszczącą emulsją pokrył kurczaka. Jeśli chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką z indyka. Składniki: 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś Sezam do posypania Siekana natka pietruszki ½ opakowania(...)minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wrzuć na niego mięso odsączone z zalewy. Smaż na dość mocnym ogniu 5-8 minut w zależności od rodzaju mięsa (udka smaż dłużej). Krok 3 W międzyczasie zagotuj wodę, wrzuć makaron. Odcedź po 5 minutach, przelej na sicie zimną wodą. Krok 4 Wlej zalewę do mięsa, duś bez przykrycia na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 95

Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części. Ja jednak lubię upraszczać sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka, a że nie dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone(...)ząbkami czosnku - Przepis  czas przygotowania: 50 minut  Składniki / na 8 porcji: 40 ząbków Czosnku Galicyjskiego (mniej więcej 3 główki czosnku) 4 ćwiartki z kurczaka lub 8 udek z kurczaka z kością i skórą  sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem ze świeżych pomidorów. Podana z makaronem. 92

tradycyjne zastępuje zupami krem. I powiem, że jednak te drugie szybciej znikają z gara.  Dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.  Składniki; 1 kg pomidorów 1 cebula 1 udko marchew, pietruszka sól, pieprz do smaku 1-2 ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie 1 łyżeczka cukru   Przygotowanie; W garnku wodą zalać umyte udko. Tak aby było przykryte(...)drugiego garnka, dorzucić cebulę posiekaną w piórka. Gotować około 30-40 min, aż pomidory się rozpadną. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Następnie przekładamy na sitko i przecieramy. Kiedy udko jest już miękkie, wyjmujemy je oraz zioła. Do wywaru przelewamy pomidorową pulpę. Blendujemy na krem z marchewką i pietruszką i czosnkiem , doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, ewentualnie cukrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym 86

Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym to pyszny i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Podany z ulubioną domową surówką smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, mogą być udka, podudzia lub pierś kilka dużych ziemniaków ok 3/4 kg 3 czubate łyżeczki musztardy, u mnie sarebska ok 300 ml śmietany(...)piekarnika i zapiekamy bez przykrycia kolejne 20-30 minut do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną. gotowe danie podajemy z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pieczone udka z ziemniakami w sosie śmietanowo-musztardowym first appeared on Blog Kulinarny

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania