udka - 4428 przepisów (strona:55/296)

Ćwiartka z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego 109

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pieczone udka i nóżki w towarzystwie gulaszu warzywnego – gwarantujemy smakuje to wyśmienicie. Żeby się przekonać musicie spróbować. Przepis na ćwiartkę z kurczaka w towarzystwie gulaszu warzywnego SKŁADNIKI KURCZAK: - 4 udka z kurczaka - 2 łyżki miodu - 2 łyżki oleju - mix przypraw węgierskich i gyros na ostro Kurczaka dokładnie myjemy(...)rozcinamy nóżki od udek. Olej łączymy z miodem i przyprawami i nacieramy nimi wszystkie części kurczaka. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. SKŁADNIKI GULASZ WARZYWNY - 500 g pieczarek - 3 cebule - 2 marchewki - 1 pietruszka - 0,5 l bulionu warzywnego - 3 ząbki czosnku - 90 g musztardy (w naszym przypadku musztardy czeskiej) - 90 g jogurtu naturalnego - 2 suszone papryczki piri

Związek na patelni
Udka pieczone z ziemniakami 182

Składniki: 2 udka z kurczaka czubryca czerwona pieprz ziołowy, ostra papryka maggi, ocet balsamiczny ok. 500 g ziemniaków sos: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrego sosu chili … Czytaj dalej Udka pieczone z ziemniakami

czarrna od kuchni
Udka ze szpinakowym ryżem 156

Składniki: 2 udka z kurczaka 100 ryżu 150 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 1/2 cukinii 1/2 fenkuła jarzynka, pieprz, curry czubryca czerwona, ocet balsamiczny, sos chili, maggi, czosnek … Czytaj dalej Udka ze szpinakowym ryżem

czarrna od kuchni
Kurczak confit 84

Kurczak confit to propozycja na niedzielny rodzinny obiad, podczas którego chcemy podać znane mięso w niecodziennej odsłonie. Udka i piersi kurczaka obsypaliśmy obficie orientalnymi przyprawami, po czym gotowaliśmy je przez 1,5 godziny w kaczym tłuszczu. Kurczak confit po ugotowaniu był bardzo miękki, soczysty i przy rozdrabnianiu nożem rozchodził się na włókna. Składniki na kurczaka confit 1 kurczak(...)Mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, oprószyć solą, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę. W dużym garnku rozgrzać smalec, najpierw włożyć udka, po 15 minutach piersi, gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko bulgotać. Mięso będzie ugotowane, gdy na udkach będzie widać kość. Kurczaka confit

niecodziennikpary
Kurczak w porach w wolnowarze 98

pokrojone w półplasterki białe części porów. Są świetną bazą lub dodatkiem dla wielu dań. Tym razem połączyłam pory z pieczarkami i kurczakiem, a wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze. Sos doprawiałam bardzo ostrą angielską musztardą. Jeżeli takiej(...)trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto więc podać mięso z puree ziemniaczanym lub np z francuskimi kluskami. Polecam!  Kurczak w porach w wolnowarze - przepis składniki 450 g udek kurczaka, bez kości 200 g porów ( białe części) 1 cebula 3 ząbki  czosnku ok 100 g pieczarek sos 60 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g majonezu 1 łyżeczka papryki

Stare Gary
Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara 83

parzenie na czas. Bardzo polecam! Przygotowując mięso kierowałam się wskazówkami ze strony    Nomart Wiele cennych informacji znajdziecie również tutaj:  Smaki Jacka W Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara - przepis składniki 500 g piersi z kurczaka, (bez skóry) 750 g udek kurzych ( ze skórą i kośćmi)          (po obraniu  mięso(...)marynowanego zielonego pieprzu 3- 4 łyżeczki żelatyny 50 ml przegotowanej ostudzonej wody lub drobiowego rosołu dodatkowo szynkowar o pojemności 1200 ml z termometrem woreczki do szynkowara przygotowanie Mięso umyć. Udka  pozbawić kości i skóry. Zmielić. Piersi   pokroić w kostkę 1-3 cm. Mięsa wymieszać,   dodać wodę, przyprawy oraz żelatynę. Dokładnie mieszać, tak długo aż masa

Stare Gary
Udka z kurczaka (3 różne marynaty) 84

Postanowiłam przedstawić Wam w jednym poście pieczone udka, jedynie zróżnicowałam marynaty, więc liczę na to, że znajdziecie coś dla siebie.. Jako, że ogólny sposób przyrządzania jest taki sam, więc zaprezentowałam je we wspólnym zestawieniu. Pierwsza propozycja to udka w marynacie teriyaki, druga z cytrusami, a trzecia miodowo-musztardowa. Składniki przygotowałam na  na 2 porcje udek

Z Hrabiną w kuchni
Smak Bangkoku 116

Smak Bangkoku Danie jednogarnkowe, delikatne mięso z udek  w pysznym sosie z makaronem. Składniki: ·        4 udka z kurczaka ·        1 łyżka sosu sojowego ·        1 łyżka octu jabłkowego ·        1 łyżka oleju sezamowego(...)łyżka mąki ziemniaczanej ·        Makaron gniazdka Sposób przygotowania: 1.   Grzyby zalewamy gorącą wodę na co najmniej 30 minut. 2.   Udka obieramy ze skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki. 3.   Doprawiamy solą i wlewamy sos sojowy. 4.   Na patelnie wlewamy olej, ocet oraz miód, mieszając podgrzewamy i dodajemy mięso

Kulinarna Chwila
Udka z kurczaka po węgiersku 161

Udka z kurczaka po węgiersku Rewelacyjny kurczak w pysznym, lekko pikantnym sosie pomidorowym z cebulą i papryką. Danie jest proste w przygotowaniu, a można je podać zarówno z ryżem, jak i z makaronem albo z ziemniaczkami. Pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny.     Składniki: 1 kg udek (lub pałek) z kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Udka z kurczaka po węgiersku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kurczak po grecku 77

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie powstać miała ryba po grecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 4 łyżki sosu słodko-ostrego 5 łyżek mąki 3 jajka 6 łyżek bułki tartej 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy

R'n'G Kitchen
Azjatycki rosół 114

wyjątkowo mało zachęcająca. Dlatego strzałem w dziesiątkę okazał się pyszny, rozgrzewający azjatycki rosół, który ugotowałam wczoraj. Azjatycki rosół - przepis na 8-10 porcji Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 250g wołowiny, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 50ml sosu sojowego, 2,5 l wody, 2 marchewki, 2 papryczki chili, łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej, łyżeczkę suszonego lubczyku, pół łyżeczki(...)Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Warto posiekać go kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 3. Udka z kurczaka obierz ze skóry - dzięki temu rosół będzie trochę mniej tłusty i ograniczysz ilość cholesterolu, który głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego

Z notatnika dietetyka
Udka pieczone w piwie 78

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne.   Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut

R'n'G Kitchen
Drożdżowe pierożki kebabowe 155

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży(...)szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Farsz: mięso z dwóch ugotowanych udek (lub 1 podwójna pierś z kurczaka) przyprawa kebab gyros 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 200g pieczarek 1 łyżka adżiki (lub koncentratu pomidorowego) 150 sera żółtego w kawałku +białko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania: 1. Przygotować farsz: Mięso

Kuchnia domowa Ani
Przepis dnia: Kurczak po toskańsku w kremowym sosie 100

wolniejszy. W pierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie(...)filety. Gdy sprawa jedzenia nie jest aż tak pilna zabierzcie się za udka. W obydwu wersjach danie smakuje wyśmienicie. Kurczaka możecie go podać z ryżem lub makaronem. Przepis pochodzi z tasty.co . Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1/2 cebuli drobno posiekanej 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki 4 pomidory malinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych

Niedzielny kucharz