udka - 4428 przepisów (strona:51/296)

Grilowany kurczak z limonką i ziołami 179

kurczak z dodatkiem limonki i ziół Składniki: - 6 limonek - 2 łyżki oliwy - 2 zielone papryczki chili - 1 garść listków świeżej mięty - 1 garść świeżej kolendry - sól morska, pieprz - 12 udek kurczaków lub 6 filetów z kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę(...)lodówki i jak osiągnie pokojową temperaturę to wrzucamy go na grilla lub na grilową patelnie i grillujemy ok. 12 minut z każdej strony aż będzie dobrze upieczony. Masze udka czy filety dekorujemy liśćmi mięty i kolendry oraz plasterkami chili Smacznego Uwagi: z udek kurczaka dobrze jest wyciągnąć kości żeby szybciej się ugrilowały, a jeżeli używamy filetów z kurczaka to można

Kuchenne Wariacje
Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi 134

Znudziły się wam zwykłe udka z kurczaka? Zapraszam na udka zapiekane, w marynacie cytrynowo-bazyliowej, z brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Robi się je szybko i jeszcze szybciej zjada. Do przygotowania dania wykorzystałam udka firmy NASZ KURCZAK . Produkty te charakteryzują się specjalnym system jakości WIPASZ, czyli jest to optymalny program karmienia kurcząt, nadzorowane hodowle, nowoczesny system dzielenia i pakowania, hermetyczne opakowanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczone udka z kaczki 125

kura? Fakt, to nie była kura a piękna kaczuszka Musieliśmy nieco zmienić nasze plany kulinarne i tak oto powstało kilka propozycji którą jedną z nich dzisiaj polecamy czyli udka z kaczki w marynacie z pomarańczy, czosnku i tymianku Składniki: - 2 udka z kaczki - 50 g ryżu pełnoziarnistego - 2 łyżki miodu - 4 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka tymianku - skórka(...)pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Porcja dla 2 osób Najpierw robimy marynatę do kaczki. W miseczce łączymy miód, olej, tymianek, posiekany czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Udka z kaczki obieramy ze skóry (można ją też zostawić, jak kto lubi) i wkładamy do marynaty. Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy

Kuchenne Wariacje
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 126

Moja propozycja na dość szybki  i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:) Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól  pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej(...)opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka

Bea(u)ty kitchen
Karmelizowane udka z kaczki na modrej kapuście z jabłkami 160

Składniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej 0,5 kubka octu balsamico 2 owoce granatu 2 listki laurowe sól pieprz 0,5 kubka śmietany 18% Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko, kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski(...)dodajemy tymianek i listki laurowe, mieszamy. z owoców granatu wystukujemy pestki, dosypujemy razem z sokiem do kapusty piekarnik nagrzewamy do temp 175'C udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nakłuwamy widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu karmelizujemy, po czym podlewamy octem balsamicznym

Luźna Kuchnia
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 291

przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20minut Składniki(...)udka z kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Domowy GYROS od podstaw 330

części która zasługuje na uwagę i jest najsmaczniejsza. Nie jest to filet z kurczaka! jeśli zrobicie z niego gyros to będzie suchy jak wiór!. Sekret gyrosa to mięso z udka kurczaka, to ono jest delikatne a jednocześnie o idealnej wilgotności. Polecam zaopatrywać się w mięso z wiadomego pochodzenia od zwierząt które jadły dobry pokarm. Gyros może być świetnym daniem(...)posiłku z mięsem by go zbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania Składniki: 450g mięsa z udka kurczaka Olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku suszonego lub granulowanego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej 1/4 łyżeczki

Kuchnia PROzdrowotna
Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 200

Kolejny mój wymysł żeby nie było nudno i można powiedzieć, że się opłaciło kombinować. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki miodu łyżeczka chili w płatkach sok z połowy limonki oliwa z oliwek sól  pieprz Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili(...)płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Formę do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, nakładamy na udka część marynaty z każdej strony i układamy na w naczyniu. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę obracając udka co 10 minut i nakładając na nie resztę marynaty czyli w sumie pięć razy. Po tym czasie nasze udka są gotowe, miękkie

Mango Papaja
Udka w glazurze miodowo-musztardowej z ananasem i czosnkiem 256

Składniki: 5 udek  2 łyżki musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili) 2 łyżki miodu sól pieprz chili w płatkach 2 plastry ananasa z puszki  3 ząbki czosnku w łupinach 4 łyżki syropu z puszki ananasa   Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą(...)miodem oraz chili w płatkach i syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni

Mango Papaja
Chrupiące udka z kurczaka z piekarnika 11

środku, podany z ziemniaczkami,frytami i np.gotowaną marchewką. Przepyszne. Bez wysiłku możecie przygotować takiego kurczaka, wystarczy parę przypraw,a wszyscy będą palce lizać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 udek 6 – 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka oregano 2 utarte ząbki czosnku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)Udka myjemy, osuszamy. Ze wszystkich składników robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 st, Układamy na blaszce mięso i pieczemy około 45 minut.Jeżeli lubicie bardziej przypieczoną skórkę ,można dłużej.(Należy sprawdzać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chrupiące udka z kurczaka z piekarnika pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Domowy pasztet z suszonymi pomidorami 430

wilgotny, a jednocześnie zwarty. Dodałam do niego suszone pomidory, które podkreślają jego cudowny smak. Możecie dodać również inne ulubione składniki, np. żurawinę. Pasztet przygotowałam na bazie mięsa drobiowego, użyłam udek oraz filetów. Możecie dowolnie modyfikować rodzaj mięsa, pod swoje smaki, dając np. same udka czy same filety. Mnie osobiście taka kompozycja, jaką wybrałam, najlepiej podchodzi. Poniżej w kilku krokach(...)przygotować domowy pasztet z suszonymi pomidorami. Zapraszam! DOMOWY PASZTET Z SUSZONYMI POMIDORAMI Liczba porcji: forma 11×25 cm | Czas pieczenia: 70 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 kg udek z kurczaka (waga z kością) 0,5 kg fileta z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 pietruszka 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku

Przepiski.pl
Kuchnia hinduska – sztuka kulinarna Indii 35

ostre curry w indyjskiej restauracji. Butter chicken Butter chicken przyrządzam na wiele sposobów. Najczęściej gotuję curry z fileta z piersi kurczaka . Coraz częściej jednak gotuję na bazie filetów z udek kurczęcych. Mleko kokosowe sprawia, że curry jest kremowe i ma jedynie lekki posmak przecieru pomidorowego. Używam też domowej roboty garam masala, ale oczywiście możecie w tym daniu wykorzystać kupne przyprawy(...)nasiona tak bardzo różnią się w smaku. Nie wszyscy lubią świeżą kolendrę. Ja za nią przepadam! Butter chicken 6 porcji Składniki: Marynata jogurtowa 1 kg filetów z udek kurczaka 50 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo startego imbiru 3 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy Curry

codojedzenia
Udka ketchupowo-majonezowe 53

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz Przygotowanie: Papryczkę chili posiekać … Czytaj dalej Udka ketchupowo-majonezowe

czarrna od kuchni