Udko z kurczaka Udko upiekłam w rękawie w piekarniku a marynatę zrobiłam do tego sama. Chociaż teraz żeby było prościej są przecież dostępne gotowe "Pomysły na....." . Szybki nie wymagający obiad. No może oprócz dodanego kalafiora gotowanego na parze, chociaż też w sumie nie wymaga on czasu bo gotuje się sam. Do tego kuskus ale można dodać inną kaszę :) Zakupy: - udko(...)kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy - oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku na jakies 15-20 minut, żeby
Tanio smacznie i prostojest trudne. Farsze można robić różne. Ja tym razem poszłam bardziej w klasykę, bo wykorzystałam pieczarki. W poście pokażę również jak prosto usunąć kości. Składniki: 2 elementy kurczaka ( udko razem z podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej(...)Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące się z kością. Zsuwamy mięso wraz z skórą ( jak skarpetkę ). Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki
Smaki EwyCzęsto gdy wracam zmęczona i głodna z pracy, nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak(...)szpinakiem i gorgonzolą (4 porcje) Składniki: 4 udka kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 36 % 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku gałka muszkatołowa, pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i osuszone udka z kurczaka, natrzyj
karmelowygotujemy rosół zostają nam czasami udka, wtedy najlepiej zjeść je w panierce, smażone na oleju. Chrupiące udka z kurczaka Składniki: - 2 udka ugotowane np. z rosołu - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Udka moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej
Kulinarne życieDzisiaj zapraszam Was na domową, pyszną i niesamowicie aromatyczną wędlinę z udek kurczaka. Musicie mi uwierzyć, że w smaku jest o wiele lepsza niż kupne wędliny. Do przygotowania poniższej wędliny użyłam szynkowara. Wbrew pozorom nie jest to drogi sprzęt, a dzięki niemu możecie "wyczarować" domowe wędliny na kanapki. Poniższa wędlina z wyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa(...)szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka zwykłej soli 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół do drobiu 2 łyżeczki żelatyny 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody Udka umyć, osuszyć
Ugotowaćsuszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach(...)słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek'; document.write(" "); Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek
moj przepis naSkładniki udka z kurczaka, 4 szt marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 szt olej, 4-5 łyżek Składniki na marynatę majonez, 1 łyżka olej, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy(...)lodówki na godzinę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu podlewamy wytapiającym się tłuszczem. Cebulę kroimy w pióra. Marchewkę i pietruszkę, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cebulą. Wykładamy warzywa na udka i pieczemy następne 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu
Gotowanie moimi oczamipewno dobry dla małych niejadków gdyż jak wiemy teraz dzieci uwielbiają wszelkie fast foody a ten kurczak może nie do końca smakuje ale wygląda idealnie jak KFC. Chrupiące udka kurczaka dla 4 osób Składniki kilogram udek z kurczaka lub całych ćwiartek - (wtedy przekroić je na pół) litr mleka łyżka soli 4 ząbki czosnku łyżeczka cayenne lub mniej jesli chcemy(...)odstawiamy na noc. Następnie dodając czosnek, ziarenka smaku, cayenne, przyprawę do kurczaka gotujemy mięso do miękkości w mleku. Będą powstawać szumowiny ale nie należy się tym przejmować. Następnie odcedzić udka i dokładnie umyć. Udka obtaczamy w mące wymieszanej z połową łyżeczki ostrej papryki, jajku i znów w mące i smażymy do zarumienienia w głębokim oleju. Aby troszeczkę dodać tej potrawie
sierotka maRysia w kuchniNasze kolejne danie obiadowe to pyszny kurczak w sosie pomidorowym z curry. W zasadzie kawałki kurczaka, bo użyłam udek, można z powodzeniem użyć piersi z kurczaka, ale wydaje mi się, że udka są smaczniejsze i bardziej soczyste. Bardzo smaczne, dodatek curry powoduje, że smak pomidorów zostaje lekko przełamany orientalną nutą. Można pokusić się o dodanie odrobiny chili lub kolendry(...)już kwesta gustu. Nam bardzo posmakował sos pomidorowy z curry. 4 udka z kurczaka Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Udka z kurczaka podzielić na mniejsze części (na pół
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieświetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Flaki umyć, pomoczyć godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie odcedzić i nastawić jeszcze raz. Do flaków wrzucić umyte udko,pokrojone w większe kawałki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż flaki będą miękkie. Następnie wyjąć udko i warzywa, udko obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta kolendry(...)łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUdka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 duża łyżka(...)łyżki tłuszczu do smażenia Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUdka z kurczaka najczęściej przygotowuję w rękawie. Dlatego, że po pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło(...)zimno. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGrzybki w tym roku w sumie dopisały, szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ). Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami
Smaki Ewyudka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie
Gotowanie jest łatwe