świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Flaki umyć, pomoczyć godzinę w zimnej wodzie. Wypłukać i włożyć do garnka. Zagotować i gotować przez chwilę. Następnie odcedzić i nastawić jeszcze raz. Do flaków wrzucić umyte udko,pokrojone w większe kawałki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż flaki będą miękkie. Następnie wyjąć udko i warzywa, udko obrać ze skóry i kości, warzywa pokroić w kostkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta kolendry(...)łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUdka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 duża łyżka(...)łyżki tłuszczu do smażenia Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUdka z kurczaka najczęściej przygotowuję w rękawie. Dlatego, że po pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło(...)zimno. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGrzybki w tym roku w sumie dopisały, szkoda tylko, że tak krótko. Pewnie każdy z Was trochę ich ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy(...)gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ). Z udek z kurczaka usuwamy kości i skórę ( można już takie kupić w jednym ze sklepów sieciowych ). Udka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich zupę w proszku i 1 łyżkę oleju. Rozprowadzamy po kurczaku. Pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami
Smaki Ewyudka i skrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie
Gotowanie jest łatweudka 100 g jabłek suszonych 1 cebula 400 ml rosołu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz tymianek bazylia oregano 200 ml śmietany 18% Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić udka z obu stron, podlać rosołem, dodać uszone jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Dusić do miękkości. Udka wyjąć
Gotowanie jest łatweudka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę. Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udka ułożyć(...)wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka
Gotowanie jest łatweKiedyś moja mama znalazła w sieci przepis na pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta(...)pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka z zimną wodą (wody powinno być tyle aby mięso było przykryte w całości). Do garnka z mięsem wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i pozostawiamy tak mięso na 30 minut. Następnie wylewamy wodę a wlewamy nową (ponownie w ilości takiej, aby mięso było
paapilotkaaDziś ponownie danie jednogarnkowe w klimatycznym, jesiennym kolorze, tym razem z udkami kurczaka, marchewką, ziemniakami, pomidorami i grzybami, dzięki którym całe danie nabiera niezwykłego smaku i aromatu (d la jeszcze większego podkreślenia smaku grzybów można użyć bulion grzybowy- o ile używacie takie 'cuda'- zamiast wody). Dania jednogarnkowe są świetne pod względem wygody i oszczędności czasu w ich przygotowaniu(...)względem smaku, gdyż przesiąknięte są aromatem wszystkich użytych składników więc taki eintopf jest doskonałym pomysłem na prosty, bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i zarazem elegancki obiad. Polecam! :) * udka z kurczaka- 10 szt. * marchewka- 400 g (użyłam mrożonej w wersji 'mini') * ziemniaki- 3 duże * pomidorki- 8-10 szt. * grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna
Kraina Miodem Płynącarosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie(...)tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną
Karo in the KitchenMoja ulubiona część kurczaka to ... udka :)) Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety(...)sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula olej 1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów
Walijskie PichceniePyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry(...)limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy
Tajskie smakipublikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula(...)jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć. To samo zrobić z cebulą (obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć). Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone cebulę i pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i fetę. Całość łączymy jeszcze z dwoma jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Życie zamknięte w smakuSkładniki: udka z kaczki 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jabłka 2 sztuki, kapusta biała 1/2 główki, ziemniaki 70 dag, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym(...)schować do lodówki na kilka godzin, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić do udek włożyć pokrojone dość grubo obrane jabłka i z 2 minuty podsmażać dodać pokrojoną kapustę, obrane ziemniaki, wlać przyprawę w płynie razem z wodą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści
W Mojej Kuchni Lubię