udka - 4428 przepisów (strona:46/296)

Pyszny krupnik na żołądkach 141

żołądkach to kolejna z tradycyjnych polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu(...)obieramy marchewki, pietruszkę, seler, wszystko płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy umyte wcześniej udko z kurczaka . Wszystko zalewamy ok. 2 litrami wody i powoli zagotowujemy. 2. W międzyczasie myjemy żołądki i kroimy je w drobne paski. Gdy wywar się zagotuje zbieramy szumowiny, wrzucamy kaszę, pokrojone żołądki, liść laurowy i ziele angielskie. Od czasu do czasu mieszamy żeby kasza nie przypaliła

Kulinarna Patilogia
Confit z kaczki 190

sposób jest bardzo kruche i soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs. Obiecuję, że warto :) Składniki: kacze udka (warto przygotować od razu większą ilość) kaczy lub gęsi tłuszcz sól czosnek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy Przygotowanie: Udka natrzeć solą i przyprawami, posypać pokrojonym w płatki czosnkiem. Marynować przez całą(...)włożyć (skórą do dołu) do garnka z grubym dnem, najlepszy byłby żeliwny. Zalać tłuszczem. Najlepiej jeśli mięso będzie całe zanurzone, ale wystarczy jak tłuszcz będzie sięgał do połowy udek. Gotować pod przykryciem przez około 3h, na minimalnym ogniu. Jeżeli mięso nie było całe zanurzone w tłuszczu należy je przewrócić na drugą stronę w ostatniej godzinie gotowania. Udka wyjąć, a tłuszcz

Piąty grzech główny
Stek z udka drobiowego 204

Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe.  A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej(...)kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę

Mechanik grilluje
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 120

Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy(...)lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem

e-PrzepisyKulinarne
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście 187

Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.     Składniki: -filety z udek kurczaka -podwójny filet z piersi kurczaka -główka białej kapusty -2 marchewki -10 dkg kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle(...)liści, ile mamy udek. Filety z piersi kurczaka drobno siekamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki

Maminek kulinarny
Udka w sosie 165

Podobny przepis już jest na blogu..a mianowicie kurczak po papiesku ..był tak smaczny, że musiałam zrobić powtórkę...ale zrobiłam ciut inaczej..tym razem miałam udka i je podsmażyłam , a potem piekłam razem z sosem i pieczarkami...do sosu dodałam ocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów(...)pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa do kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek  2 cebule  1 papryka 8 łyżek wody  8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem"   1 słoiczek  sosu cygańskiego WSP"Społem "   listek , ziele marchewka cebula  Udka  umyć , natrzeć przyprawą i odstawić. Pieczarki, cebulę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak "po chińsku" 199

kurczak" - to delikatne mięso ma charakterystyczny  smak. Mimo to, nie poddaję się i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta(...)mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony

Kuchnia po mojemu
Pieczone udko kurczaka 176

Taka domowa wersja modnego pieczonego kurczaka w worku Pieczone udko z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka kurczaka kilka ziemniaków rozmaryn sól, oregano,papryka, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa rękaw (worek do pieczenia) surówka: pomidory malinowe z cebulą w śmietanie :P Marynatę zrobić z mieszanki przypraw i oleju lub oliwy Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać, by oblepiła całe(...)udka. Zamknąć i odstawić do lodówki . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rękaw  ułożyć na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki. Ziemniaczki umyć i podzielić na ósemki. Ja zawsze delikatnie podgotowuje w osolonej wodzie

MarciochaKucharzy
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 373

dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku(...)solą oraz pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Udka kurczaka duszone w miodzie i piwie 156

coś innego, nowego. Danie, które prezentuję doskonale smakuje. Miód, musztarda  i piwo  to takie zadziwiające, ale pyszne zestawienie sosu do kurczaka. Polecam. SKŁADNIKI:  6  udek kurczaka szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu  2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz olej do smażenia WYKONANIE: Udka myjemy  i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)podsmażamy udka kurczaka z obu stron na brązowy kolor. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą piwo, miód, musztardę, pieprz. Tak wymieszane składniki wlewamy do patelni z udkami. Gdy całość się zagotuje się, zmniejszamy ogień.  Przyprawić solą i pieprzem i dusimy ok. 40 minut SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Kacze udka z orientalną nutą 165

Kacze udka z orientalną nutą Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami . Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty. Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych(...)składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane

Pełny talerz
Szaszłyki drobiowe z warzywami 254

Szaszłyki drobiowe (z udek kurczaka) z warzywami są naprawdę pyszne. Połączenie cebuli, papryki, ogórka i cukinii, a także soczystego mięsa z udek kurczaka - jest wyśmienite. Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: mięso z wyluzowanych udek kurczaka papryka kremowa cukinia ogórek konserwowy cebula sól, pieprz przyprawa do kurczaka przyprawa do grilla Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dosyć duże kostki(...)obrać, przekroić na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do grilla. Na patyki szaszłykowe nabijać na przemian warzywa i mięso z udek kurczaka. Najlepiej, aby każdy szaszłyk rozpoczynał się i kończył kawałkiem mięsa z kurczaka. Przygotowane szaszłyki umieścić na grillu. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor, a warzywa się przypieką. Podawać

Ugotować
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 189

Składniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka skórę ponacinać na udkach i zrumienić na maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione(...)udka natrzeć kucharkiem, pieprzem majerankiem i ułożyć na kapuście, zamknąć szybkowar 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut szybkowat otworzyć po 30 minutach, sam spuści ciśnienie a w tym czasie potrawa nabierze jeszcze smaku udka są mięciutkie, majerankowe, po prostu pyszne................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada drobiowa na zimno 344

wyraźnym aromacie czosnku i zdecydownym smaku. Łatwo się kroi w cienkie plasterki i  bardzo dobrze smakuje. Polecam!   Składniki (na 1 kg rolady): Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka(...)czubata łyżka posiekanego koperku; 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; Olej do wysmarowania folii aluminiowej; Folia aluminiowa.   Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso mielone. Dodać

Gospodyni Miejska
Kurczak tandori 173

Dzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg)  2 łyżeczki przyprawy tandori masala  1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny(...)soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania