laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku(...)połowę listka laurowego. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia Wycieramy ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę na 150 stopni. Kiedy piekarnik ją osiągnie pieczemy kaczkę przez 2,5 godziny. Co 50 minut polewamy udka tłuszczem. Jeśli po tym czasie skóra nie jest zrumieniona
W kuchni wieczoremDziś szybka, ale treściwa sałatka z drobnym makaronem i wędzonym udkiem z kurczaka. My taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy. Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy propozycję obiadową, a właściwie mięsa do obiadu. Zrobiłyśmy udka z kurczaka w wersji "fit" czyli bez tłustej skóry. Pieczone są w jogurcie naturalnym dzięki czemu są, delikatne i nie są suche. Polecamy nie tylko tym na diecie... Jogurtowe udka z kurczaka SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 3 ząbki czosnku 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka pieprzu zielonego w ziarnach sól Z udek ściągnąć skórę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać zielony pieprz i dolać jogurt. Zamknąć rękaw i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed włożeniem do piekarnika rękaw nakłuć w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrzysztof Jaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku(...)obrać i pokroić na cienkie plasterki. Przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą , solą , pieprzem i czosnkiem. Delikatnie oddzielić skórę od udka, ale nie zdejmując ją całkiem. Nasmarować mięso ( pod skórą ) mieszanką przypraw i czosnku. Przykryć mięso z powrotem skórą i natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny) garść roszponki 1/2 awokado 1/3 czerwonej papryki 30 gram sera lazur z niebieską pleśnią Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę(...)kroimy w kostkę. Na roszponce układamy warzywa i ser oraz pokrojone w paski mięso z udka. Gotowe
Mango Papajaostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu. Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia) z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie) kilka gałązek tymianku 2 ząbki czosnku słodka sproszkowana papryka(...)sól biały pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu majeranek Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę
Walijskie Pichcenieostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami. W ten sposób powstało niebanalne danie. Smacznego! Składniki: 10 udek z kurczaka (pałek) 10 dag pistacji sól pieprz przyprawa z Pomysłu na soczystego kurczaka Z każdego udka ściągamy skórkę, starając się jej nie uszkodzić(...)przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem dodając pokruszone pistacje. Taką mięsną masą nadziewamy skórki i górnym płatem przykrywamy farsz. Przygotowaną potrawę posypujemy przyprawą z Pomysłu na soczystego kurczaka. Udka wkładamy do woreczka dołączonego do Pomysłu na soczystego kurczaka , podlewamy 1/3 szklanki wody, zamykamy woreczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy
Salonik smakówprzyjemnością zapraszam na przepyszny obiad, który będzie się składał z mojego ulubionego kuskusa i kurczaka. Można wykorzystać udka, pałki bądź skrzydełka. Co macie w lodówce. Czas przygotowania, to ok. 45 minut, także szybka sprawa :-) Składniki: 8 udek kurczaka 1,5 szklanki kuskusu 1 puszka posiekanych pomidorów 3/4 szklanki zielonego groszku 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1/4 szklanka oliwy 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć na talerz. Następnie na ten sam tłuszcz wrzucić posiekane cebulę i czosnek, zeszklić, dodać udka, podlać wodą
pieprzny smaczekDziś z różnych wyższych racji, danie które opisuję jest wykonane na cztery ręce. Ja przygotowałem, małżonka wykonuje. Uwielbiam udka z kurczaka; tylko co do tego? Poszedłem do sklepu, patrzę bakłażan, a że ten fioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego. Czego potrzebujemy? -udka(...)papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu. -olej rzepakowy -pół nieobranej cebuli -dwa ząbki czosnku nieobrane -bakłażan -oliwa -tymianek -ziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę. Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku
BaRepaskwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek. Składniki: panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu pozostałe składniki 3 połówki piersi z kurczaka (lub 5-6 udek(...)razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Piersi kurczaka przekroić na 2 lub 3 równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ogień pod patelnią zredukować
W kuchni wieczoremkurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony pieprz - chilli(...)zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy
mojewypiekiinietylkoPieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem. Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę. Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego. Na desce układamy skórki z kurczaka. Na nich układamy plastry karkówki. Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym
Maminek kulinarnylekką nutą ostrości. Kolor nadaje kurkuma, smak imbir, chilli i kolendra. Po prostu polecam- z pewnością zakochacie się po tym obiedzie w kuchni hinduskiej. Zaczynamy: Składniki: 8 udek- podudzia kostka masła 2 cebule czerwona i biała 3 ząbki czosnku 0.5 łyżeczki chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli(...)łyżka mąki 125 ml mleka 400 ml śmietany 30% 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy
Smaki Edytysmaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu. Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania(...)pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach
Walijskie Pichcenie