Szybki obiad na wykorzystanie resztek mięsa które nam zostaną z dnia poprzedniego.U mnie były to udka z kurczaka, ale można wykorzystać inne mięso.Fajna propozycja na przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają. 3 udka z kurczaka pieczone 1 papryka czerwona 3 pomidory 1/2 litra przecieru pomidorowego 40 dkg dyni 2 cebule 20 dkg pieczarek 25 dkg boczniaków sól, pieprz(...)Papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej olej bazylia świeża Cebule kroję i przesmażam na oleju. Udka upieczone które zostały z poprzedniego obiadu obieram i mięso kroję. Dodaję co cebuli i chwilę przesmażam razem. Wykładam na talerz mięso. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane
wesoła kuchniaSoczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach udka z kurczaka w paprykowej marynacie to propozycja na pyszny obiad. Dodatek cebulki nadaję innego smaku, bardziej słodkiego. Całość jest wspaniała. Ja podałam je z ziemniakami i mizerią. Pychotka :) Składniki: udka z kurczaka 6 szt. woda 1 szkl. cebula 2 szt. Marynata: olej 3 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki czosnek granulowany(...)przygotowania: 1. Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. Zasypać papryką, solą, pieprzem, czosnkiem oraz dodać olej. Wymieszać dokładnie, aby każde udko było w przyprawach. Wstawić do lodówki na 2-3 h. 2. Kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać
Kuchnia Paulettescały indyk był przykryty. Odstawić w chłodne miejsce na 24- 48 godzin. Wyjąć z solanki, osuszyć. Wyjąć z nóg ścięgna – trochę czasu zmarnujemy, ale potem będzie śmiało można jeść udka, które będą delikatne i nie będą przeszkadzały twarde ścięgna. W każdym udku powinno być 9 ścięgien. O wyjmowaniu ścięgien z nóg indyka, pisała Maria Disslowa(...)gotować" z 1930 roku: "Indykowi przed pieczeniem wyciągnąć ścięgna z udek. ...wyjdą wszystkie ścięgna, które po upieczeniu bardzo są twarde, niewyjęte obniżają wartość tej części mięsa" . Mocno naciskając od góry - złamać mostek. Masło zagotować w garnuszku razem z goździkami. Goździki, pieprz i ziele angielskie zemleć, wymieszać z łyżką soli. 3/4 mieszanki przypraw natrzeć indyka z wierzchu
królestwo garówamatorów czosnku – smakowita propozycja🙂 Składniki 1 kg udek 4 ząbki czosnku sos chili-czosnkowy czosnek suszony w płatkach sól, pieprz słodka papryka olej Sposób przygotowania Czosnek kroimy w plasterki, … Czytaj dalej Udka potrójnie czosnkowe
czarrna od kuchnimacie pomysłu na obiad? Chcecie przygotować coś na szybko? Jeśli tak to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób(...)wyluzowanych udek z kurczaka 150 g makaronu ryżowego wstążki 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy sos sojowy sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać i drobno pokroić. W międzyczasie udka z kurczaka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pieprzem
Ugotowaćtemu wszystkie upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce(...)pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie
Poranek na słodkoWpadłam na pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym. Składniki: udka z kurczaka 3 szt marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka natka ziele angielskie 3 szt listek laurowy 2 szt sól i pieprz biały mielony do smaku Krok 1 Do garnka wlewamy(...)litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki. Krok 2 Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już
Różowa kuchniaUwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w sosie balsamiczno-musztardowym z miodem, zapieczone właśnie z figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe(...)balsamicznego 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 2 ząbki czosnku,drobno posiekane 4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia) sól i pieprz 8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W miseczce wymieszaj dokładnie ocet, musztardę
karmelowyTakie udka uwielbiam,pelne są smaku tabasco i curry,dotego pachnąca nuta kminku.Wszystko co nam do rozgrzewki potrzeba w te słotne,ulewne i zimne dni. 4 udka kurczaka Marynata: ************************ 0.5 szkl.soku pomidorowego typu passata 1/2 szkl.pikantnego keczupu 1 łyżeczka przyprawy kuminu 3 łyżki oleju sezamowego 2 Ząbki czosnku drobno posiekanego kilka kropel sosu tabasco Szczypta curry 1 łyżka(...)najlepiej na noc ). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią i piec 10 minut w 180 stopniach.Polać trochę marynatą,odwrócić i piec jeszcze 5 minut bez przykrycia.Potem polać udka resztą marynaty i piec dalej , aż będą całkowicie miękkie.Podajemy z upieczonym w skórce ziemniakami lub z wody i buraczkami.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipołowę marynaty), sól. Marynata: 4 łyżki stołowe ketchupu, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 1 cebula, Przygotowanie : Udka z kurczaka myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Przygotowujemy glazurę, cebulę drobno kroimy, dodajemy olej, miód, keczup i przyprawy. Mieszamy dokładnie i smarujemy udka . 3. Tak przygotowane(...)glazurze mięso odkładamy na kilka godzin ( najlepiej na noc ) do lodówki . Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. 4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę przykryte . Następnie odkrywamy i odsłonięte pieczemy około 15-20 min do zrumienienia. Smacznego
Pysznosci Babci BasiKurczak na moim stole bardzo często gości , bardzo lubimy drób w każdej postaci , a tutaj zapraszam na aromatyczne udka z kurczaka , zapraszam na wersję ostrą , ale można także przyrządzić w wersji łagodnej , zapraszam do wypróbowania . Składniki 4 sztuki podwójnych udek 1 pęczek szczypiorek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki chilli Sól pieprz ziołowy Wykonanie(...)Udka kroję na pół i dokładnie myję , jak już mięsko mam umyte to posypuje mięso wszystkimi przyprawami , doprawiam do smaku solą i pieprzem , i dodaje pęczek szczypioru posiekanego i dodaje do kurczaka i wszystko bardzo dokładnie mieszam , nakrywam folią aluminiową i odstawiam na całą noc do lodówki . Następnego dnia piekę w piekarniku w 170 stopniach pod przykryciem z foli
Mój SmakJednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu 3 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę
O kuchni z uczuciemViolaPassion Pyszne lekkie śniadanko i nie tylko kurczak w galarecie Składniki: 4 udka mix warzywny (marchew,groszek,kukurydza,fasolka szparagowa) moze byc mrozony zelatyna kostka rosolowa natka pietruszki do wywaru ; używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami(...)rosol tylko krocej nic nie musi pyrgac czas okolo godziny wystarczajaco pamietajmy o uzywaniu ''szumowki'' udka wyciagamy i studzimy warzywa juz nam nie beda potrzebne . Odcedzamy nasz rosol przez sitko Dodajemy zelatyny wiem nie zdrowe do konca ale na samym kurczaczku nic nam nie stezeje. (ok.2 lyzki stolowe mieszamy az calkowicie sie rozpusci) W miedzy czasie obieramy kurczaczka
Viola cooks with passionmoim blogu zdecydowanie brakuje przepisów na szybkie dania z patelni. Kurczak w tej roli wypada wyśmienicie, a przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi). Składniki: 6 udek z kurczaka 2 garści pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu z kurczaka 150 ml śmietanki(...)około 1 -2 łyżki mąki mała garść natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz do smaku, łyżeczka mielonego czosnku (lub 1 ząbek) 1/2 łyżeczki mielonego tymianku Wykonanie: Ja kupiłam już udka "obrobione" bez kości, ale w przypadku całych z kością należy je dokładnie rozdzielić. Możemy zostawić skórkę lub ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały
Tradycyjna KuchniaMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciem