udka - 4428 przepisów (strona:18/296)

Wtorek: Kurczak huli huli 86

obracany na drugą stronę. Polecamy Wam ten niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki(...)marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 148

obracany na drugą stronę. Polecamy Wam ten niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki(...)marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie

Niedzielny kucharz
Pieczone udka kurczaka 102

Pieczone udka kurczaka, marynowane w przyprawach, soczyste, podane z dodatkiem puree, pieczonych lub cząstek ziemniaków i buraczkami to obiad, który zawsze się sprawdzi w moim domu. Upały chwilowo odpuściły, można włączyć piekarnik i czekać. To jeden z tradycyjnych, polskich obiadów. Dodatkiem do obiadu może być także świeża sałata z pomidorkami i ogórkiem zielonym, domowym winegretem. Udka kurczaka można uprzednio obsmażyć(...)gorącym oleju zaczynając od skóry, po kilku minutach przewrócić na drugą stronę, następnie ułożyć w naczyniu i piec. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka olej rzepakowy do podania: ziemniaki gotowane lub pieczone, buraczki na zimno lub ciepło, ewentualnie mizeria, surówka z marchewki lub pora PRZYGOTOWANIE: Udka myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam

Zasmakuj Kuchni
Poniedziałek: Udka w glazurze miodowo-musztardowej 104

trzeba. Całą sprawę załatwia glazura, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas przygotowania: 5 minut Czas pieczenia: 35-40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Glazurowane udka to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić(...)łyżki octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Udka osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw łyżką papryki. Posól i popieprz. Przełóż na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Krok 2 Włóż do miseczki 2 łyżki miodu, dodaj do niego

Niedzielny kucharz
Udka bez kości faszerowane po węgiersku 193

Udka bez kości i skóry dostępne są w każdym sklepie. Nadają się do faszerowania, ja proponuję je faszerowane po węgiersku, z papryką, ogórkiem, owinięte boczkiem. Smakują każdemu:).  6 szt. udek bez kości  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 ogórki konserwowe  1 cebula 3 łyżki ajwaru  3 plastry sera 12 cienkich plastrów wędzonego boczku  sól(...)papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  1 łyżka oleju 1. Ajwar mieszamy z olejem i przyprawami. Nacieramy nim udka.  2. Paprykę i ogórki kroimy w paski, plastry sera na pół. cebulę w piórka. W środek każdego udka układamy plastry papryki, ogórki, cebulę i 1/2 plastra sera. Każde udko owijamy szczelnie 2 plastrami boczku.  3. Udka układamy

Szefowa kuchni
UDKA KACZE W POMARAŃCZACH I MIODZIE 165

Planujecie podać w święta udka kacze,a nie macie na nie pomysłu? Fajnie smakują te w pomarańczach z dodatkiem miodu. Ich dodatkowym atutem jest szybkość ich przygotowania i to , że praktycznie robią się same.  Składniki: 4 udka kacze sól,pieprz marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy(...)mniej słodkie dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia Wykonanie : Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie mieszamy składniki marynaty, gotową nacieramy udka, odkładamy  do lodówki na kolejne min dwie godz, co jakiś czas przewracamy i podlewamy marynatą.  Udka pieczemy pod przykryciem

Z Majeczką w kuchni
Galareta z kurczakiem 136

Potrzebujemy: duży gar, w którym będziemy gotować 2 kg porcji rosołowych 500 g kurzych łapek (możecie użyć skrzydełek jak wam słabo na samą myśl) 2 szyje indycze 8 ćwiartek (udek) z kurczaka 4 marchewki 1 seler korzeniowy 2 pietruszki 2 cebule opalone i spalone na czarno na suchej patelni 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ząbki(...)groszku (mrożony zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, nie gotujemy). Opcjonalnie: listki pietruszki kukurydza konserwowa. Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania bulionu. Do garnka wkładamy warzywa, przyprawy, szyje, porcje, łapki lub skrzydełka. Udka odkładamy na później. Zalewamy to wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i pyrkamy około 3 godzin. Po tym czasie dokładamy udka i zostawiamy jeszcze godzinę

ladykitchen
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 157

Coraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziołowe udka kurczaka pod aromatycznym płaszczykiem 116

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich(...)ząbki czosnku sól morska pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Zioła prowansalskie, papryki, tymianek, sok z cytryny wymieszać z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszać. 2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1 godzinę. 3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 123

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 2 udka - 6 szt.suszonych pomidorów  - 6 ząbków czosnku - po dwie gałązki kopru, selera, pietruszki, młodej cebuli wraz z bąkami - 4 młode marchewki - sól, pieprz    Z udek usuwamy skórę(...)pomidory i czosnek drobno kroimy. Palcem robimy otwór wzdłuż kości udek i wpychamy tam pokrojone pomidory z czosnkiem. Na dno żaroodpornego garnka układamy wszystkie zielone warzywa i wyszorowaną marchewkę. Nadziane udka oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, ułożyć na warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego

Kulinarne przemyslenia
Udka z kurczaka - nowy efektowny przepis 94

Udka z kurczaka -nowy,efektowny przepis Jeśli znudziło się wam podawanie udek z kurczaka ciągle w ten sam sposób to zobaczcie ten przepis. Udka prezentują się o wiele lepiej na talerzu, nie ma kłopotu ze sprzątaniem kostek ze stołu, zwłaszcza jeśli jest więcej osób. Mięso można przygotować sobie szybciej, pousuwać kostki i natrzeć przyprawami. Nie trzeba się martwić ewentualnym usuwaniem(...)piórek bo skóra i tak będzie usunięta. Danie to przygotowałam przy użyciu patelni, ale można też skorzystać z piekarnika. Udka z kurczaka -nowy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI-przepis na 4 osoby 4 udka z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka 4 łyżki oleju z oliwek pół szklanki białego wytrawnego wina 8 plasterków boczku 8 gałązek rozmarynu por,lub cebula sznurek

zielonacukinka
Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym 125

Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze . Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym wraz z pieczonymi jabłkami tworzą pyszne i wykwintne dnie, które wcale nie wymaga(...)wiele pracy. Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym Składniki: 2 gęsie udka 300 ml soku jabłkowego (u mnie sok 100% tłoczony z jabłek firmy Hortex ) 2 jabłka 6 ząbków czosnku około 10 cm korzeń chrzanu (można pominąć) suszony tymianek pieprz sól Nogi z gęsi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy tymiankiem, pieprzem i solą

PatiGotuje
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 198

suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki letniej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi;  2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW(...)przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. KURCZAK W SOSIE BBQ: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie

Gospodyni Miejska
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 149

tylko trochę, ale to akurat składnik który można dłużej potrzymać w lodówce i oczywiście zawsze warto go w niej mieć ). Menu z kurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu(...)cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania