Udka bez mięsa! Sama nie wierzyłam, że tak się da, ale się da! A wszystko dzięki Jackfruitowi - to właśnie on "udaje" nam mięso i bardzo dobrze mu to idzie. Jackfruit to inaczej owoc chlebowca różnolistnego. Pierwszy raz spotkałam się z nim 3 lata temu na Bali. Ciężko było go nie zauważyć bo rośnie nawet do metra wielkości i często osiąga(...)używa się go do robienia "pulled pork" (z tego przepisu też możecie go zrobić, wystarczy, że ugotujecie go z przyprawami i odcedzicie) ale nada się też właśnie do robienia udek, kebaba, sałatek czy azjatyckich makaronów. To wielozadaniowy owoc, smaczny również solo. WSKAZÓWKI: Szarpany, zielony Jackfruit Quality Food idealnie nadaje się do tego przepisu. Jest już rozdrobniony więc nie trzeba bawić
CzarnawisienkaSkładniki: udka kurczaka 4 sztuki średnie, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, przyprawa w płynie 1 łyżka, marchew 7 sztuk średnie, ziemniaki 12 sztuk średnie Udka kurczaka średniej wielkości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce dobrze natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, worek - rękaw do pieczenia rozłożyć w formie-łatwiej się wkłada i lepiej piecze w piekarniku, włożyć udka do rękawa(...)dodać ząbki czosnku i kawałki cebuli. Obraną marchew pokroić w talarki, obrane ziemniaki pokroić w talarki, w misce po udkach wymieszać w reszcie przyprawy. Wsypać na udka do worka-rękawa, zawiązać worek i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie worek na środku rozciąć i udka widelcem położyć na ziemniakach, w termoobiegu
W Mojej Kuchni LubięZapraszamy na przepis! Kurczak Marengo Składniki: Wywar z kurczaka: skrzydełka: 4 szt. szyje z kurczaka: 2 szt. woda: 1 litr masło: 1 łyżka sól: 1/3 łyżeczki Kurczak i sos: udka z kurczaka: 4 szt. krojone pomidory: 1 puszka (400g) czosnek: 3 ząbki pieczarki: 200 – 300 g koniak: 100 ml szałwia rozmaryn sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia(...)Oraz: bułka wrocławska Kurczak Marengo Przygotowanie: Wszystkie części kurczaka dokładnie umyj i zostaw w czystej zimnej wodzie na ok. 30 minut, aby mięso wymokło. Udka z kurczaka przekrój na pół. Posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i dodaj skrzydełka oraz szyje z kurczaka. Podsmaż dokładnie na złoty kolor, pamiętając aby kilka razy obróć mięso. Następnie dodaj
Kuchnia Na WypasieSkładniki: udka kurczaka 3 sztuki średnie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, cebula 1 sztuka większa, papryka 2 sztuki, cukinia 1 sztuka średnia, pomidory 6 sztuk miękkie, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1 litr, przyprawa w płynie 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 3/4 szklanki Udka kurczaka natrzeć pikantną przyprawą(...)kurczaka, na gorącym oleju zruminić udka z każdej strony, wyjąć na talerz. Do garnka z tłuszczem po udkach dodawać i smażyć po 2 minuty na większym ogniu po kolei: cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek, dodać udka kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mąkę wymieszać z wodą i wlać do warzyw, mieszać do zagęszczenia sosu. Do smaku
W Mojej Kuchni LubięKolejne zamrażalnikowe skarby od mamy Zuzy. Mięso, mięso, a dokładniej udka z kuraka. Już dawno zabierałam się do drobiu z orzeszkami ziemnymi. Kura była, masło orzechowe było, już czas. Wiem, że do dzisiejszego przepisu dodałam za mało chili, w składnikach jest już to skorygowane. Udka udały się. Dość istotnym elementem w dodatkach do udek jest szczypior, nie pomijajcie go. Trochę(...)był strzał w dziesiątkę. Nie zdążyłam zrobić zdjęć, byliśmy za bardzo głodni. Na pewno poświęcę im jednak kiedyś cały post, bo naprawdę warto je zrobić. Składniki: 6 udek z kurczaka pół szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki wody 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 cm kawałek korzenia imbiru 2 ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki chili w proszku olej
Kardamonovywiele zachodu, ponieważ wystarczy obsmażyć składniki i wstawić do piekarnika. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Na naszym blogu znajdziesz co najmniej kilka podobnych przepisów. Bierzesz udka z kurczaka, obsmażasz na złoto, dodajesz ryż, albo kaszę – pęczak, kasze gryczaną, orkiszową – zalewasz bulionem lub wodą i do piekarnika. Po 45 minutach wyciągasz gorące, pachnące danie, mięciutkimi, pięknie upieczonymi(...)Jeśli chodzi o dodatki to zalecamy podlanie ryżu tuż przed wstawieniem go do piekarnika odrobiną białego wina, które nadaje zapiekance lekkości i przyjemnego posmaku lata:) Znowu grafomania:) Składniki: 4 udka 1 szklanka ryżu ½ szklanki wina białego 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku Kawałek chorizo – 5 cm ½ szklanki groszku może być mrożony 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej
Niedzielny kucharzSkładniki: udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka mocno natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką wymieszaną w oleju rzepakowym i przyprawą w płynie. Udka schować do lodówki najlepiej na całą noc. Naczynie w którym pieczone(...)będą udka nakryć folią, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dól, piec udka 45 minut, następnie folię zdjąć i piec w termoobiegu na 160C około 10-15 minut. Można podać z ziemniakami na ciepło lub na zimno do pieczywa. - pyszne, aromatyczne, kruche i soczyste udka kurczaka, idealne na ciepły obiad i na kolację do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka bez skóry i kości 8 sztuk, przyprawa VEGETA NATUR CURRY "zobacz TUTAJ" 1/2 opakowania, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 4 szklanki, pieprz z mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżeczka, śmietana 12% 2 łyżki, woda 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki buraczki małe 1/2 kg, cukier 1 łyżka, sól(...)jabłkowey 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki marchew mała 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło 1 łyżka, tarta bułka 1 łyżka ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą VEGETA NATURE CURRY - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ" , odstawić na 1 godzinę do lodówki. Na gorącym oleju zrumienić udka, dolać wody
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka 6 sztuk średnie, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, papryka wędzona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa w płynie 2 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk Udka kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać papryki, wlać olej, sok z cytryny, przyprawę w płynie. Do marynaty włożyć udka, dobrze natrzeć(...)schować na kilka godzin do lodówki. Udka z marynatą przełożyć do brytfanny, wsypać obrane ząbki czosnku, nakryć pokrywą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dół, pod przykryciem udka piec 40 minut. Następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć na 150C i na termoobiegu z 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno - udka kurczaka w dużej ilości papryk, czosnku, pieczone
W Mojej Kuchni LubięPotrawa z aromatycznych udek z kurczaka, które idealnie komponują się z ryżem, warzywami i niezwykle pachnącym, zawierającym całe bogactwo smaków z całego świata kolorowym sosem to doskonała propozycja pełnowartościowego, sycącego i rozgrzewającego obiadu. Składniki: 6 udek z kurczaka sól pieprz Marynata: 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego(...)łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać(...)ząbki czosnku. Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia wlać wodę i przykryć, sprawdzić czy udka są upieczone. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa - udka kurczaka w cebuli z czosnkiem pieczone w brytfance w piekarniku są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUdka na sposób chiński Mięso z kurczaka faszerowane grzybkami, kapustą i makaronem chińskim, doprawione sosem sojowym to idealna propozycja na obiad lub uroczystą kolacje. Składniki: · 7 udek z kurczaka · 5 dag grzybów MUN · ¾ opakowania makaronu chińskiego(...)Cebulę · pieprz · Pomysł na soczystego kurczaka Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kość i wycinamy mięso które nam odstaje. 2. Skrawki mięsa mielimy. 3. Udka posypujemy przyprawą oraz solą i odstawiamy. 4. Grzyby moczymy w wodzie. 5. Makaron
Kulinarna Chwila