udka z ziemniakami - 1199 przepisów (strona:54/80)

Kurczak w coli 481

Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół. 2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą. 3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch

Kuchnia domowa Ani
Udka z kurczaka bez skóry w warzywach 129

ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie ( zwykle kilkanaście minut ). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO . (function

Smaki Ewy
Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 130

wlać olej i rozgrzać go. Udka obtoczyć w mące i przełożyć na patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami.  Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek

Ugotować
Szkocka zupa porowa 185

moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek z kurczaka (może być cały mały kurczak, udka, podudzia lub porcje rosołowe

Codzienne Gotowanie
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 369

przez 20 – 25 minut. Potem doprawimy oliwą i posiekanym tymiankiem. Na talerze wykładamy uduszoną cielęcinę w pomidorach z kaparami i kiszonym ogórkiem, na wierzchu układamy uparowane ziemniaki. Dobra rada: ziemniaki można by dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone(...)Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek 100 g zmielonego łoju wołowego 150 g zmielonej łopatki wieprzowej 10 suszonych śliwek 1 jajko 1,5 szklanki kaszy pęczak 50 g masła 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżki

WojnaNaSmaki.pl
KURCZAK DUSZONY W SOSIE MUSZTARDOWO -CHRZANOWYM 148

wody. ************************************************************************ 1 .Mięso z udek umyć , osuszyç. 2 . W rondlu zagotować bulion z kury , włożyć mięso , posolić.Dusić do miękkości. 3 . W miseczce wymieszać musztardę , chrzan i miód .Wlać całość do mięsa , chwilę pogotować. 4 .Wycisnąć czosnek , wlać mąkę ziemniaczaną , minutkę pogotować , zgasić ogień i wlač jogurt naturalny.Doprawic białym pieprzem.Smacznego. 5 . Podajemy z ziemniakami lub makaronem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 129

polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako jedno z dań na ciepło  np. imprezowych lub okolicznościowych. Takiej wersji nikt się nie powstydzi a goście będą się zajadać. Polecam z bukietem surówek :)  Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej

Kuchnia Paulettes
Domowy kebab 136

ulubionych dipów i dużą ilością warzyw. 6 szt dużych udek z kurczaka ze skórą  ok. 1 kg 300 gr Przyprawa do kebaba /gyrosa pół szklanki oleju 2 duże ziemniaki/bataty 5 szt grubych patyczków do szaszłyków Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli mamy uda z kością należy kostki wyciąć. Udka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, większe kawałki kroimy na połowę(...)marynacie i przełożyć do pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny. Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry. Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję

Andzia Pichci
Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad 117

Krok po Kroku 1 Ziemniaki i cebulę obieramy i miksujemy na jednolitą gładką masę. 2 Resztę składników dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut. 3 Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wylewamy masę tak cienko na ile pozwala ciasto i smażymy naleśniki. Składniki na farsz 2 udka ugotowane w rosole

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
JAK USMAŻYĆ UDKA KURCZAKA NA PATELNI ABY BYŁ MIĘKKI I ZŁOTY?, 236

surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy. 2 udka kurczaka 2 łyżki mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak tandori 153

każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 75 minut. Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego

Gosia gotuje
Knedle z mięsem 144

dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu.  Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani

W kuchennym oknie Ewy
Krem z zielonych ogórków. 185

ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie

Kuchnia Beaty
Grochówa na wędzonych golonkach 172

skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki 5 szt pokrojone

Różowa kuchnia
Grillowanie - czas grillowania 412

czasu przewracamy je. przepisy:     Skrzydełka kurczaka z grilla                     Udka z grilla     Hamburgery : Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając.   przepisy :   Pyszne hamburgery z grilla  Szaszłyki(...)przepisy:   Szaszłyki z łososia i kurczaka                  Szaszłyki z grilla   szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy:  Szaszłyki ziemniaczane   To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie

Smaki Edyty
Brak tytułu 204

moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka. Dusić około 30-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i surówką

kolorowotorcikowo
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 90

tłuczone ziemniaki. Nie będzie deseru” – to scenka odnotowana przez dziennikarza NY Timesa, który był z parą na obiedzie. Kurczak w winie oddaje w pewien sposób osobowość Elizabeth Taylor: jest lekko dekadencki,, głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Polecamy! Przepis pochodzi z serwisu Littlethings . Składniki: 4 udka z kurczaka

Niedzielny kucharz
Marynata barbecue na grilla 97

innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni grillowej. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Warzywa z piekarnika 280

różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką i skrapiamy olejem. Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C. Dodatkiem może być każde mięso a u nas pieczone udko z kurczaka. Smacznego

Maminek kulinarny