klik CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik Składniki: (na 4 porcje) 1kg udek, albo podudzi, albo piersi z kurczaka, ze skórą, albo bez 200g chorizo, pokrojonego na małe kawałki 500g nowych ziemniaków, przekrojonych na połówki 1 czerwona cebula, obrana i posiekana z grubsza 10 pomidorków koktajlowych warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, słodkie ziemniaki, pokrojone
Lejdi of the housepysznej, tradycyjnej zupy. Każdy z nas ma zapewne swój sprawdzony przepis na zupę pomidorową. Przyrządzamy ją na rosole, na skrzydełkach, udkach, bulionie warzywnym lub tylko na maśle. Pomidorową podajemy nie tylko z makaronem, ale również z ryżem, zacierkami i ziemniakami. Ostatnio również coraz częściej z ciecierzycą lub soczewicą. U nas znajdziesz tradycyjny przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań smakowych
Kuchnia Na Wypasieminut. Należy pamiętać, aby w trakcie duszenia obrócić roladki. Na koniec ostatecznie doprawiamy. Z czym podać roladki drobiowe? Podajemy z ziemniakami, z ryżem lub makaronem. Naszym zdaniem rewelacyjnie smakują z kaszą kuskus. Poznaj również przepis na pyszne roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami . Zobacz też pomysł na roladki schabowe z piekarnika oraz mięciutkie roladki z chleba tostowego . Życzymy smacznego! Artykuł
Kuchnia Na Wypasieprzygotowaniu a przede wszystkim smaczny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 1 kość na zupę lub 2 udka włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 150 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 opalona cebula 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis W dużym garnku umieszczamy
Smakowite DaniaUwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany
magiczna kuchnia Kasicoś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana 18% Wykonanie: Kurczaka zalać wodą, posolić
Pysznie & Pięknielubi, a w razie czego można podgrzać! Ja mięsko kupuje z jednego źródła, bo na pozostałych się już....zawiodłam! Składniki udka wasze ulubione curry premium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki rozmaryn suszony lub świeży oliwa z oliwek bazylia mix sałat opcjonalnie pestki z dyni olej z ostropestu 1 łyżeczka Umyj
Z Kuchni Do KuchniPolska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć
wyzwania kuchennekurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki: 6 udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie
Kulinarne przygody GatityCzas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie(...)takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów. Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem
Lawendowe Niebodrobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie Składniki: 6 udek z kaczki 3 duże jabłka lub gruszki przyprawy suszone: oregano, majeranek, słodka papryka, vegeta natur
Zasmakuj Kuchniprzecież z pora którego kiedyś średnio lubiłem a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiam przepis na tą pyszną zupę: Zupa krem z pora Składniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula 3 Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora(...)dwóch łyżek oleju. Aby zupa była naprawdę smaczna i aromatyczna przygotowujemy prawdziwy bulion drobiowy z kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania
Księga-Smakubrukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię i bakłażana. Jeśli boicie się skórki z udka, to możecie ją ściągnąć przed pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko
Mieszam w Garnkudzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe(...)marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy
ChilliJemyuwielbia. Delikatne mięso oraz pyszny i aromatyczny sos świetnie komponuje się z kaszami, ryżem, makaronem, a nawet też z ziemniakami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Gulasz z kurczaka po meksykańsku - składniki: 500g mięsa gulaszowego z kurczaka (u mnie najczęściej z udek) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta/zielona papryka (*) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej (pomieszałam
Di gotuje