udka z ziemniakami - 1199 przepisów (strona:63/80)

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 180

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 284

litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około 30 - 40 minut na średnim ogniu.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać przepłukany ryż. Gotować, aż ziemniaki i ryż będą miękkie (ryż ugotuje się dość szybko).Pod koniec gotowania dodać starte ogórki, sok z kiszonych ogórków i pogotować zupę jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć(...)jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu

Gospodyni Miejska
Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki 83

kurczaka, można wykorzystać również indyka. Zupę podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem.   Składniki na zupę z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki (wychodzi około 6 dużych porcji): 4 duże udka z kurczaka (około 1 kg) 400 g pieczarek niewielka cebula 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści(...)piórka. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wkładamy udka, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obrane warzywa i sól. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wody

e-PrzepisyKulinarne
Zupa soczewicowa 182

wierzchu cebulę oraz starty na grubych oczkach seler i pietruszkę. Opalenie cebuli powoduje poprawienie koloru zupy, dodaje także nieco więcej smaku. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę a następnie wsypujemy wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie soczewice (należy ją płukać aż woda będzie czysta). Gotujemy kolejne 10 minut w międzyczasie dodając kostki rosołowe. Po upływie(...)warzywami krojonymi w kostkę zamiast startymi, wtedy należy je gotować dłużej ok. 30-40 minut. Można ją także uprościć zmniejszając ilość warzyw oraz używając mięsa z piersi kurczaka zamiast udek, możliwe jest wtedy przygotowanie tej zupy nawet w 20 minut. Koszt: około 15 zł za 8 porcji

Tanie przepisy studenckie
Udka z oliwkami 119

szybciej, jak nie robię kilku rzeczy naraz to jestem chora, no nie zmienisz człowieka! No i nastał kolejny smaczny dzień w naszym domu:) W środku tygodnia u nas pieczone udka z oliwkami, bardzo aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z kluskami śląskimi i surówką. Mięso w świetnym sosie słodko-ostrym pięknie pachnące czosnkiem i papryką wędzoną. Idealny rodzinny obiad, nie tylko(...)półce ok. 1,5 godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam. Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
szybkowar-uda kurczaka w sosie czosnkowym... 178

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka/duża, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżeczka, woda 1 szklanka przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze(...)szybkowara wyjąć uda, można wyjąć kilka plasterków czosnku, do wywaru wlać mąkę wymieszaną ze śmietaną i wodą, pałką blendera zmiksować na sos krótko gotując uda z sosem smakują z ziemniakami lub z czym się lubi.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem 109

można zastąpić papryką konserwową, wtedy będzie bardziej kolorowa. Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i brokułem: 150 g makaronu kolanka lub innego niezbyt drobnego 360 g wędzonego kurczaka (dałam udka, mogą też być piersi) puszka groszku 3 ogórki konserwowe 100 g cebulek marynowanych brokuł 3 spore łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielmy na niewielkie różyczki i gotujemy do miękkości(...)brokułem: Sałatka Szefa Z Piersią Kurczaka Sałatka Z Brokułem W Sosie Czosnkowym Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Niezwykle Prosta Sałatka Z Brokułem Sałatka Z Brokułem I Pieczonymi Ziemniakami Dietetyczna Sałatka Z Brokułem I Kukurydzą (167 Kcal) Artykuł Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Miodowa marynata do mięsa. Idealna na grilla. 168

się z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka i polędwiczka wieprzowa również chętnie przytulą się do tej bejcy   Składniki:   500 g karkówki w plastrach 2 łyżki miodu faceliowego (ja użyłem miodu(...)ruszt mięsa bezpośrednio wyjętego z lodówki. Zanim temperatura dojdzie w głąb karkówki z zewnątrz może się przypalić.     Grillowaną karkówkę podawaj z młodymi ziemniakami, brokułem i sosem tzatziki .   Z sadów Doliny Noteci   Miodowa marynata do mięsa charakteryzuje się lekką strukturą i owocowym aromatem. Wszystko dzięki dodatkowi miodu faceliowego , który

kuron.com.pl
Pieczone podudzia z kurczaka 232

pyszne pieczone podudzia z kurczaka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Takie pieczone kawałki kurczaka będą idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków i zestawu surówek. Pieczony kurczak będzie też idealny na przyjęcie. Wówczas polecam podać go np. z pieczonymi ziemniakami (przepis znajdziecie na blogu) i zestawem domowych sosów. Pieczone podudzia z kurczaka możne też śmiało zjeść z kromką świeżego domowego pieczywa(...)wędzoną paprykę, miód i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do naszych kawałków kurczaka. Dłońmi wcieramy ją w mięso, tak by pokryć każdy kawałek. Miskę z udkami przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny (najlepiej zostawić takie podudzia na noc w lodówce). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po schłodzeniu

Słodkie okruszki
Paprykarz z kurczaka. 239

smaku uzyskać przy użyciu minimum tłuszczu. Z pewnością warto to zrobić, bo węgierski obiad na polskim stole może być strzałem w dziesiątkę! Składniki: 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki(...)sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem

zadanie-gotowanie
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 353

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie(...)razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN) 135

powiedziałam: mięso i wino - czy to się może nie udać? Nie ma szans. Uwielbiam. Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN): około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia - co, kto lubi) 250 g pieczarek 150 g parzonego boczku 5 szalotek 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki whisky czerwone wytrawne wino mąka sól pieprz rozmaryn(...)mięso. Pieczarki pokroić na większe kawałki i podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumienią przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać. To danie można podawać ze wszystkim to znaczy ryż, ziemniaki, a u nas skoro było więcej osób w ruch poszedł chleb. Mięso rozpływa się w ustach. Jest miękkie i soczyste z intensywnym aromatem wina. Rewelacja

Karola gotuje
Krupnik z grzybami 198

którym postanowiłam tą zupę ugotować i poznać jej smak. Już teraz powiem Wam jedno: będę robiła ją na pewno częściej! Bazą mojej zupy był szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których(...)godziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki 60 g kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka ziaren pieprzu łyżka soli kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy Przepis 1 Mięso oraz suszone

Kuchnia Bazylii
Udka kurczaka w sosie własnym 119

smaczny kurczak idealny do obiadu. Bez dodatków, więc każdemu powinien smakować. Polecam wcześniej natrzeć przyprawami jeśli mamy taką możliwość, ponieważ mięso jest wtedy jeszcze smaczniejsze. Składniki: 3-4 udka lub ćwiartki kurczaka 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 3/4 łyżeczki curry 1-2 łyżka masła 1-2  łyżki mąki 1 duża cebula 1 szklanka bulionu warzywnego(...)przykrył mięso. Gotować na średnim ogniu do miękkości, przed końcem gotowania w razie konieczności przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzię, zagotować. Można podawać np. z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

talerz przyjemności
Podudzia kurczaka po pekińsku 154

Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.  Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata(...)blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania