piekłam gęś. Na jutro proponuję to pyszne mięso w nieco innej odsłonie. Nam ta wersja bardzo smakowała. Może wykorzystacie ją w swoich domach? Polecam. Składniki: • 1 pierś gęsi • 2 udka gęsie • 1 kg pieczarek • 2 cebule • smak mięsny (patrz: Porady Aleex) • przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa do mięs, majeranek, • olej • 2 duże ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Kawałki mięsa opłukać(...)piekarnika i odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego
W mojej kuchniprzyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe(...)konsystencji, dokładnie mieszać, aby sos był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki(...)rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka(...)zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne. *** Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę
Buniabaje w kuchniCzwartek – lunch x 2 – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – lunch x 2 – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Sobota – obiad u rodziców – nie gotujemy Diabelski kurczak – to przepis na udka z kurczaka pieczone bardzo krótko (15 minut), ale za to w bardzo wysokiej temperaturze. Nie chcieliśmy nagrzewać piekarnika tylko dla kury, ale nęcił nas ten przepis. Dlatego szukaliśmy dania, które(...)wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym
Niedzielny kucharznastępnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem
Smaki Na Talerzunastępnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem
Smaki Na Talerzupodczas grillowania. Trochę przypieczony zestaw grillowy. Drób W restauracjach i tych bardziej eleganckich i oficjalnych przyjęciach drób należy jeść nożem i widelcem. Na grillach mniej formalnych można jeść takie udko, czy skrzydełko trzymając je w JEDNEJ ręce i odgryzając po kawałeczku. Trzymanie takiej nóżki oburącz jest już bardzo nieeleganckie nawet na mniej oficjalnych przyjęciach. Dobrzy gospodarze wyjdą gościom naprzeciw(...)frakcji należę), że należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a mianowicie do miękkich warzyw używamy widelca, ale te twarde kroimy sobie nożem. No logiczne. Jeśli w daniu znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance
Kate's Kitchenzapewne wiecie jest to kuchnia klasyczna i trudno jest odtworzyć jej dania. Pozostanę przy prostych, domowych potrawach takich jak łosoś pieczony w porach . Nie będzie ślimaków ani żabich udek. Tych rarytasów polecam spróbować przygotowanych przez specjalistów, gdzieś we Francji ;) Ja przygotowałam pysznego, rozpływającego się w ustach łososia z porami pieczonego w papilocie. Polecam to danie, ponieważ jest bardzo proste(...)ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut. Upieczonego łososia w porach przełożyć na talerz wraz z plasterkami cytryny i podawać z ziemniakami i zielonymi warzywami lub ulubioną sałatą. Smacznego
Codzienne Gotowaniewymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut
Cztery Fajerywymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPotrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Będziesz potrzebował bulionu, a lepiej kostki rosołowej nie używać. Jak kkurak się zagotuje, odszumuj go (zdejmij z powierzchni wody wszystkie pływające syfy(...)płaską łyżeczką cukru. Finalnie zupa powinna mieć słono-słodki smak o silnym winnym aromacie i lekkim tymiankowym posmaku. Jeśli zupa wyjdzie za słona, możesz wrzucić do niej obranego ziemniaka i gotować go przez około 10 minut. Wyciągnie on nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej
manslogbloginaczej. Zainspirowałem się daniem zjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka pasty paprykowej (własnej produkcji, przepis umieszczę wkrótce. Na razie może być też(...)Dodaj soli i cukru. Zupa na tym etapie powinna być słono-słodka, z lekką kwaskowatością. Nie przesadź z cukrem i dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne. Dorzuć też liście bazylii i trochę bazylii
manslogblogKotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz po Grecku - 110 gram(...)gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram - 1 kcal Sałata , mała główka - 30 gram - 3 kcal Seler Naciowy , gałązka - 20 gram - 2 kcal Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal 1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ : **************************************************************** 1 Śniadanie - 350 kcal : BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki