udka z ziemniakami - 1199 przepisów (strona:68/80)

Kotlet de volaille [Kotlet po kijowsku] 87

minut do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Ta czynność upewni nas w tym, że mięso będzie dokładnie upieczone. Z czym podawać de volaille? Z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będzie surówka z kapusty, groszek z marchewką lub fasolka szparagowa. Kotlet devolay Klasyczny kotlet devolay lub devolaj, to spolszczona nazwa, która często występuje również w języku pisanym. Za naszą(...)inspiracji na dania z kurczaka, polecamy również przepis na kurczak marengo w pysznym sosie, a także na roladki z kurczaka z serem feta . Pyszne są też nasze roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami oraz roladki z piersi kurczaka z serem i szynką. Na koniec przepis na kotlety kijowskie z mielonego kurczaka lub cielęciny, pochodzący z „Przeglądu kulinarnego

Kuchnia Na Wypasie
Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree 197

Wiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab po cygańsku 81

cygańsku. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne i doskonale pasuje na świąteczny, rodzinny obiad. To takie danie, do którego lubię wracać, bo wszyscy bardzo je lubimy. Nowością natomiast będą udka z suszonymi śliwkami, które zaserwuję na następny dzień. Oprócz tego będą też takie klasyki jak choćby krokiety z kiszoną kapustą i grzybami czy serowa rolada. Czego byśmy jednak nie przygotowali, jedno(...)półtorej godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie folię zdejmujemy i dopiekamy mięso kolejne 20-25 minut – aż do lekkiego przyrumienienia się sera. Podajemy z ziemniakami i np surówką z marchewki i jabłka

Smaki Na Talerzu
Bistro La Cocotte 98

gras, żabie udka, ślimaki po burgundzku, zupę cebulową i ostrygi. Sałaty z kaczą piersią , wątróbką lub konfitowanymi kaczymi żołądkami. Z dań głównych boeuf bourguignon, królika w musztardzie lub konfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada, a jako że na Marcina króluje w Polsce gęsina, w karcie znalazła(...)burgundzku. Danie klasyczne i w wydaniu La Cocotte bardzo udane. Idealnie uduszone w czerwonym winie policzki wołowe, podane w gęstym, świetnie doprawionym winno-warzywnym sosie, z gotowanymi i podpieczonymi ziemniakami w mundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu

królestwo garów
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 154

piekłam gęś. Na jutro proponuję to pyszne mięso w nieco innej odsłonie. Nam ta wersja bardzo smakowała. Może wykorzystacie ją w swoich domach? Polecam. Składniki: • 1 pierś gęsi • 2 udka gęsie • 1 kg pieczarek • 2 cebule • smak mięsny (patrz: Porady Aleex) • przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa do mięs, majeranek, • olej • 2 duże ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Kawałki mięsa opłukać(...)piekarnika i odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego

W mojej kuchni
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 137

przyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe(...)konsystencji, dokładnie mieszać, aby sos był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 211

przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki(...)rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 273

rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka(...)zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne. *** Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę

Buniabaje w kuchni
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 151

Czwartek – lunch x 2 – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – lunch x 2 – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Sobota – obiad u rodziców – nie gotujemy Diabelski kurczak – to przepis na udka z kurczaka pieczone bardzo krótko (15 minut), ale za to w bardzo wysokiej temperaturze. Nie chcieliśmy nagrzewać piekarnika tylko dla kury, ale nęcił nas ten przepis. Dlatego szukaliśmy dania, które(...)wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym

Niedzielny kucharz
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 114

następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy(...)partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem

Smaki Na Talerzu
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 109

podczas grillowania. Trochę przypieczony zestaw grillowy. Drób W restauracjach i tych bardziej eleganckich i oficjalnych przyjęciach drób należy jeść nożem i widelcem. Na grillach mniej formalnych można jeść takie udko, czy skrzydełko trzymając je w JEDNEJ ręce i odgryzając po kawałeczku. Trzymanie takiej nóżki oburącz jest już bardzo nieeleganckie nawet na mniej oficjalnych przyjęciach. Dobrzy gospodarze wyjdą gościom naprzeciw(...)frakcji należę), że należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a mianowicie do miękkich warzyw używamy widelca, ale te twarde kroimy sobie nożem. No logiczne. Jeśli w daniu znajdują się ziemniaki i sos, możemy sobie rozgniatać po kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance

Kate's Kitchen
Łosoś pieczony w porach 120

zapewne wiecie jest to kuchnia klasyczna i trudno jest odtworzyć jej dania. Pozostanę przy prostych, domowych potrawach takich jak łosoś pieczony w porach . Nie będzie ślimaków ani żabich udek. Tych rarytasów polecam spróbować przygotowanych przez specjalistów, gdzieś we Francji ;) Ja przygotowałam pysznego, rozpływającego się w ustach łososia z porami pieczonego w papilocie. Polecam to danie, ponieważ jest bardzo proste(...)ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut.  Upieczonego łososia w porach przełożyć na talerz wraz z plasterkami cytryny i podawać z ziemniakami i zielonymi warzywami lub ulubioną sałatą.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jak przygotować grilla 143

wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 174

wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony Szaszłyki, satays i kofta z grilla Mięso na szaszłyki(...)około 2 minut z każdej strony. Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut. Ziemniaki , które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata