udka z ziemniakami - 1199 przepisów (strona:60/80)

Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 159

łyżka kaparów 1 mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy 1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni szczypta suszonych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą(...)zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Azjatycka sałatka z kaczką 137

błon (najszybciej jest po prostu ręcznie obrać). Uwaga: Nie wylewamy tłuszczu jaki się wytopił w naczyniu! Łyżeczkę zostawiamy do dressingu, resztę przelewamy do słoiczka – jest genialny do pieczonych ziemniaków (może długo stać w lodówce). Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dymkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę (u mnie rukola) myjemy i osuszamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem(...)granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki – dressing zyska na smaku – jeśli jesteśmy na diecie rezygnujemy. Mieszamy. Wykładamy sałatkę na talerze. Posypujemy ziarnami granata i obficie listkami kolendry.   Post Azjatycka sałatka z kaczką pochodzi

Poezja smaku
Kurczę pieczone na piwie 319

smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również wkładamy pozostałą przepołowioną cząstkę masła i tymianek. Proponuję by pod skórę dodać po kilka suszonych pomidorów, które są miłym urozmaiceniem :)Sokiem z marynaty(...)blasze. Wokół możemy rozłożyć warzywa, które upieką się wraz z mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię.Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła

Taste Of My Day
Ogórkowa na ratunek! 142

współpracy... Składniki   włoszczyzna czyli: a)3marchewki b)1pietruszka c)kawałek selera d)kawałek pora 3ziemniaki 3-4starte ogórki lub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka...  Przyprawy   2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz czosnku żywego-zastąp go sproszkowanym! nie masz wyciskacza(...)zagotowania na wolnym ogniu. 2.Zebrać szumowiny albo wylać wodę i wymienić 3.Dalej postępować jak wege. b) wege 1.Do gara wlać zimną wodę. Włączyć kuchenkę. 2.Dodać pokrojone ziemniaki.,liście laurowe,ziele angielskie. 3.Dodać resztę posiekanych warzyw(prócz ogórków!) 4.Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić starte/posiekane ogóreczki 5.Dodać zmiażdżony czosnek,majeranek,pieprz i ewentualnie łyżeczkę sproszkowanych warzyw czy cuda

Fiolka w kuchni
Sharoma z kurczaka z ryżem 60

Fantastyczna mieszanka przypraw, stosuję ją również do innych mięs. Zwykle przygotowuję więcej , zamykam w słoiczku i przechowuję nawet kilka miesięcy. Szczerze polecam przepis fantastyczny:) Składniki 1 kg mięsa z udek kurczaka Mieszanka przypraw 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka pieprzu cayenne( można dać 1 łyżkę jeżeli bardziej wyraziste ma być) 1 łyżka słodkiej papryki goździk mielony 1 łyżeczka 1 łyżeczka(...)blaszce, oszczędzamy czas na zmywanie dodatkowych misek:) Mięso posypać dość obficie mieszanką przypraw , z dwóch stron. Mięso ułożyć płasko i przygnieść do dna blaszki, można ugnieść pałką do ziemniaków. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut. Sprawdzić przed wyjęciem twardość mięsa. Możemy podawać na 2 sposoby. Całe kawałki mięsa układać na półmisku z ryżem lub formę odwrócić na deseczkę

gotuj ze mną
Kurczak pieczony na porze 91

pierwsze mięso drobiowe, a po drugie bez smażenia na dodatkowej porcji tłuszczu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 udek z kurczaka 5 pałek z kurczaka przyprawa do gyrosa sól, pieprz 1 duży por (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Udka i pałki z kurczaka (można użyć innych kawałków mięsa lub w innych proporcjach, np. same pałki) umyłam i osuszyłam ręcznikiem(...)wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1 godziny i 15 minut. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, wtedy kurczak będzie miał bardziej chrupiącą skórkę. Upieczonego kurczaka można podać z ziemniakami lub ryżem i polać powstałym podczas pieczenia sosem porowym. Sos można przed podaniem zblendować. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Botwinka 135

znudzi. Dużo koperku, dużo buraczków i cóż więcej do szczęścia potrzeba? ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Botwinka  składniki: 2 udka z kurczaka 2 pałki z kurczaka duży pęczek botwinki 2 buraki 1/2 selera 3 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 jałowce 4 liście laurowe 4 ziela angielskie(...)kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości, dodajemy do zupy, koperek drobno siekamy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy ze smażonymi ziemniakami, chociaż ja wolę samą taką zupę, bez niczego.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true

Delusional Trine
Kurczak w marchewce z bobem 219

wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać(...)Mięso postawić na ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodać ugotowany bób. Podawać z ziemniakami albo ryżem. Smacznego :) Kategoria: Obiad , WYTRAWNIE Tagged: bób , kurczak , marchewka , mleczko kokosowe , pomidory

https:KKuchniaMniam
Golonka z indyka pieczona z warzywami 146

indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie(...)można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr

Poezja smaku
Mięsne roladki w ziołach 124

wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure

Kulinarne przemyslenia
Udko z kurczaka na puree z batata 166

kurczaka marynowanego w miodzie i musztardzie  oraz słodkie bataty pachnące rozmarynem ... do tego słodka sałata i pyszne pieczarki na maśle - w smaku poezja! Składniki na 2 porcje: 2 udka (pałki) z kurczaka 1 duży batat mała główka sałaty 8 szt pieczarek 1/2 średniej cebuli 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru sól i pieprz tymianek masło marynata: 1 łyżka(...)godz. Mięso pieczemy w temp. 200 st. (środkowa półka) pod przykryciem 50 min, następnie podlewamy marynatą i pieczemy kolejne 10 min bez przykrycia. Batata obieramy i kroimy w słupki Ziemniaka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym - na wierzch kładziemy kawałki masła, posypujemy tymiankiem i solą. Bataty pieczemy (na półce obok kurczaka) bez przykrycia 40 min a następnie blendujemy. Pieczarki smażymy

Alutka-Gotuje
Potrawka z królika 132

wzbogacić całe danie. Królik i marchewka są słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu(...)Gotowaną marchewkę i pietruszkę, która pozostała z rosołu pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ziemniakami lub chlebem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tradycyjne udka pieczone 139

łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka(...)pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik