oparciu o przepis na pyszne pączki serowe postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco
Wielki apetytSkładniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy
Smakowity Blog Kulinarnymąki pełnoziarnistej 30 g odżywki proteinowej waniliowej 1 jajko 2 białka 100 g płynnego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100 g chudego twarogu 60 g jogurtu naturalnego 1/2 banana 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka stewii/miodu/ksylitolu 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka
Zdrowie na języku :Pmleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka, cukry i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa serowa: 350 g półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: suszona żurawina Gdy ciasto
kulinarnyswiatdominacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1-2 jabłka cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd
Ugotowaćsernik to popisowe ciasto mojej Mamy :) Jest inny niż tradycyjne serniki, ponieważ nie używamy tłustego twarogu i śmietany. Polecam użyć serków o nazwie "Bieluch", aby mieć pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis
Chocolate Muffin BlogSernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków migdałowych
BullioDelikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków. 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników) 1 szklanka mleka 2/3 szklanki mąki 2 łyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki
Bullioilość możliwości, jej podawania. U nas oprócz tradycyjnego dodatku do drugiego dania, kasza jaglana króluje w deserze, naszych ulubionych serniczkach. Składniki: 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta
Farmażonylekko ciepłe. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ręcznie do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa serowa: 350 g półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: rodzynki Gdy ciasto podwoi
kulinarnyswiatdomiszansy dostania się wody w kontakt z blachą podczas kąpieli wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej
JedzeniomaniaNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto
MamaOskarkaresztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;) Składniki (na jedną blaszkę): 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie) 2 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/3 masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki
Kuchnia po mojemuserniczek się udał. Bardzo smaczny. Został dostarczony do mojej kochanej młodzieży w Internacie;) Składniki; 1 kg twarogu, 1 szklanka cukru, 4 jajka, sok z połówki cytryny, wanilia do smaku, konfitura morelowa, herbatniki Wykonanie; Ser, cukier, sok z cytryny i wanilię miksujemy około 15 sekund. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy . Herbatniki kruszymy i rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Piekarnik nastawiamy
Anioły w kuchni