twaróg - 6936 przepisów (strona:321/463)

Rumuński sernik. 178

SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 178

ciasta filo  z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego

Rozpustne gotowanie
Kluski leniwe. 418

najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na porcję ;) Składniki na kluski leniwe: 250 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 jajko około 3/4 szklanki mąki szczypta soli DO PODANIA: roztopione masełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao

Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 113

CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 2 żółtka NADZIENIE: 300 g puree z dyni ( tutaj przepis ) 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być też ricotta) 2 jajka 125 g brązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie  miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski z jagodami. 173

stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski.  MASA SEROWA: 1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód       Gdy spód sernika się piecze

Rozpustne gotowanie
Babeczki z pomidorkami koktajlowymi. 154

dodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy, szczaw, szczypior, bazylię

Rozpustne gotowanie
Rabarbarowy sernik na zimno. 108

Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy spód do dna formy, chłodzimy. MASA SEROWO-RABARBAROWA: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno

Rozpustne gotowanie
Zupa szczawiowa z twarozkiem 127

Dzisiejszymi  gwiazdami wieczoru są :   twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc  z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu z zatłoczonej

dlaSmaQ
Pełnoziarniste spaghetti z serem i owocami 172

również będzie świetnym rozwiązaniem :) Jeżeli mogłabym coś doradzić w kwestii sera, to polecam wybrać twarogowy ser typu włoskiego, gdyż jest bardziej maślany, nie ma tego kwaśnego posmaku jak tradycyjny twaróg, no i nie rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam

Kraina Miodem Płynąca
Malutkie pierożki z twarogiem 110

delikatnych pierożków - tym razem ze słodkim twarożkiem. Tak, od wczoraj nadużywam słowa "cudnie" :)) Składniki:  (na duuużo malutkich pierożków) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 250g chudego twarogu 1 jajko ciepła woda słodzik w proszku* sól *ja używam Sussina Gold, ale możecie zastąpić go każdym innym cukrem Do dzieła : Ciasto przygotowujemy jak w tym przepisie , twarożek rozdrabniamy widelcem

Spektrum Smaku
Suska sechlońska i stara chata pod Korabem 141

bywa - gorącym powietrzem. Nadaje to śliwkom niepowtarzalny słodki smak z wyczuwalnym aromatem wędzenia. Jeśli zawędrujecie na "Śliwkowy szlak" małopolski, koniecznie spróbujcie Suski sechlońskiej :) Na odchodne dostałam w prezencie rewelacyjny twaróg biały wyrabiany domowymi sposobami z mleka od Baśki, co to pasie się na pobliskim pastwisku :) A! I jeszcze borówki! Borówki, których kupiłam ogrom za śmieszne pieniądze. Zdjęć za wiele

Spektrum Smaku
Chia smoothie jar! 179

przepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion Chia 300ml mleka 0,5% 1/3 kostki chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego light 1 plaster ananasa 1 łyżeczka słodziku (ja od dawna polecam Sussina Gold powder) Do dzieła: Nasiona zalewamy mlekiem, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia, tak aby nasiąkły. Jeśli

Spektrum Smaku
Twaróg i szynka, połączenie idealne 148

Ultra szybkie i ultra pyszne! :) Kocham proste smaki w kuchni. Dziś na śniadanie chlebek z dynią, tak pyszny i tak rzadko widywany :))) Składniki: dobre pełnoziarniste pieczywo twaróg mielony szynka drobiowa pimidorki koktajlowe siemię lniane do posypki herbata z cytrynką :) Smacznego

Spektrum Smaku
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 185

ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno

ladykitchen
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 276

kolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale  tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole.               Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania