godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do ocieknięcia z godzinę. Jako, że jest to ser w "otoczce" nie potrzebuje tyle czasu, co twaróg, by pozbyć się nadmiaru wody. Wędzenie: Pierwsza godzina w bez dymu, kolejne 2-3 godziny w temperaturze 50 stopni z włączonym generatorem dymu i otwartym kominkiem wędzarni. Ostudzić i gotowe
Karczma Honoriettykakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski pszenny ze śmietaną,posypany cukrem Talerz kanapek z chleba pszennego/bagietki z almette z ogórkiem, sałatą masłową,pomidorami,ogórkami małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski
Fiolka w kuchniinstant 1 jajko i 1 żółtko 65 g cukru 90 g masła 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 kg śliwek 200 g twarogu( u mnie serek ricotta) 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam) Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki
Mia Cucina Sofietanajlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny Post Sernik
Marta GotujeSkładniki: SERNIK: twaróg zmielony 1/2 kg/wiaderko, śmietana 30 % 250 ml/zimna, aromat waniliowy 4 krople, cukier 5 łyżek, żelatyna 3 łyżki DODATKI: biszkopty okrągłe 200 gram, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania żelatynę rozmieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, zimną śmietanę 30% ubic mikserem razem z wystudzoną żelatyną, dodać ser z wiaderka, aromat waniliowy i zmiksować na małych
W Mojej Kuchni Lubięszpinaku, 200 g boczku, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, ostra papryczka, 250 g twarogu solankowego wędzonego*, 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4-6 łyżek gęstej śmietany, sól, Szpinak umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku solą, gałką
królestwo garówmrożony. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. Ser: 150 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy
bistro mamadawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórykostki drożdży (ok. 30 g ) 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny 2 łyżki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie klinek) 6 średnich jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku
Swojskie jedzonkopuszka cieciorki 1 mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka pasty z kolendry 1 duża łyżka marynowanej papryczki jalapenio lub chili 1/2 sera bałkańskiego w typie twarogu 2 ząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek Zaczynamy od umycia warzyw. Kroimy paprykę, cebulę i pieczarki a ziemniaki wrzucamy do wody
vegetanietygodniu dwa kolejne zestawy - niestety od środy już jesteśmy uziemieni w domu ;( Do każdego zestawu bidon z wodą. Poniedziałek: kluski leniwe ( zrobiłam z samego twarogu z dodatkiem ubitego na sztywno białka, żółtka i mąki) + bułka tarta z mielonym lnem na maśle gotowany kalafior rodzynki Wtorek: makaron pełnoziarnisty z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami migdały gruszka
Atlas Smakówuciec z garnka. W tym momencie należy zmniejszyć moc grzania i wlać sok z cytryny, który spowoduje natychmiastowe ścięcie się kazeiny - białka mleka. Kilka chwil mieszamy i już mamy twaróg. Nic trudnego prawa? Jedyną trudnością jest zdobycia mleka, które nie będzie UHT (Ultra High Temperature), a najlepiej gdyby było od zaprzyjaźnionej krowy, choć wiadomo, że niestety o takową trudno
Karczma HonoriettySKŁADNIKI: 400 ml jogurtu greckiego 200 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka cynamonu 4 żółtka 4 tabletki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki otrębów owsianych szczypta nasion chilli 1 duży banan Beza: 4 białka, szczypta soli, 1 łyżeczka naturalnego kakao PRZYGOTOWANIE: Zacznijmy od zrobienia masy na ciasto. Wszystkie składniki oprócz bananów umieść
ClauditteMissCookingszklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 125 g zimnego masła Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 6 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 Snickersów Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej 2 Snickersy
My Culinary Artmąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz 250 g twarogu półtłustego, 50 g serka mascarpone, 150 g dyni (polecam Hokkaido), 100 g wędzonego łososia, 2 duże pomidory, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka
SzczyptaSmaQ