Przeglądając blogi kulinarne, znalazłam u Izy przepis na wspaniałe jagodzianki z dodatkiem twarogu w cieście. Bułeczki są pyszne, ciasto miękkie i wilgotne, choć trudno mi się z nim pracowało. Ciasto pięknie wyrosło, ale kleiło się do rąk i dodałam więcej mąki niż w przepisie. Nie lukrowałam wierzchu, dlatego bułeczki były niezbyt słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru do ciasta
Czerwień i błękitPOLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny
Blondynka GotujeMalinowy pudding z kaszy manny nadziany bananową ricottą Na szybko, robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się przecież rozmawia
More food, love and dreamsąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła 1 całe jajko+1 żółtko skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na nadzienie serowe: 200g mielonego twarogu 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 białko Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dodatkowo kilka brzoskwini z puszki Wykonanie: Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego
Walijskie PichcenieMoje Bistro '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 żółtko Składniki na masę serową: 250 g malin 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnicy 100 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% sok z 1/2 cytryny nasionka z 1/2 laski wanilii 4 duże jajka 1 pełna szklanka drobnego
My Culinary Artszypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka zawiera dużo naturalnych pektyn, więc nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, serów, twarogów, naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym ugotowałam bardzo aromatyczny kompot. Składniki: owoce czarnej porzeczki
na moim stole...nawet, że jej regularne jedzenie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Zdrowa, sycącą, dodaję energii i dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Można dodać do niej praktycznie wszystko: owoce, bakalie, czekoladę, twaróg itp. Ja proponuję dziś owsiankę z bananem i masłem orzechowym. Połączenie doskonałe! Składniki: (na 1 porcję) 1 szkl mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka miodu (opcjonalnie
Nastoletnie Wypiekaniebudyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami lub ciastek z gruszką i twarogiem . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy 1,5 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru cukier puder maliny do dekoracji Ciasto podzielić
Ugotowaćnieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy miętą
Ciastka - domowe słodkościpomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ponownie umieścić w lodówce. 2. Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. 3. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe
Nastoletnie Wypiekanietego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka
Ciastkozercyblaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek galaretki, każdy biszkopt
Rozpustne gotowaniesernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiaderku 0,75 l mleka 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao
Rozpustne gotowaniechwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się bardziej chrupiące, zresztą to też jest rzecz gustu. Smarujemy np. twarogiem wymieszanym z cukrem pudrem i zwijamy w ruloniki lub składamy w rożki, czy trójkąty i gotowe
Rozpustne gotowanieuwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka Buraczki myjemy, umieszczamy we wrzątku
Rozpustne gotowanie