dobry, słodki początek tygodnia, c udne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona
Nie tylko w kuchnimiodu płynnego, koło 300 - 350 g mieszanki różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.), 3 – 4 łyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru
Nie tylko w kuchnijajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową. Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie
Cakes By Kejtszklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru ( lub według własnych smaków) 3 łyżki kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli 2 łyżki oleju 2 szklanka mleka Nadzienie 250 g twarogu 2-3 łyżki śmietany cukier do smaku olej do smażenia Ciasto Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło
O kuchni z uczuciemgrillu czy ognisku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół. Można spożywać na sucho lub z dodatkiem miodu, twarogu, czy różnego rodzaju sosów
Mr. TasteSkładniki: SPÓD: jajka 2 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka SERNIK: twaróg zmielony 75 dag/wiaderko, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa
W Mojej Kuchni Lubiękoktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny jogurt znalazłam ostatnio łatwy przepis http://www.dietetykblog.pl/2015/05/domowy-jogurt.html 2. Bardzo ciekawy przepis na domowy twaróg http://karczmahonorietty.blogspot.co.uk/2015/09/domowy-twarog.html 3. I coś na słodko uwielbiam krówki i muszę je zrobić http://liliwkuchni.blogspot.co.uk/2015/09/krowki-czekoladowe.html 4. Kolejną słodkością jest chałwa tutaj bardzo interesujący przepis http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2015/09/02/domowa-chalwa-slonecznikowa/
NA MOIM TALERZUGotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem
AZgotuj!serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie wystarczy podwoić proporcje :) SKŁADNIKI: spód 130 g ciastek korzennych 30 g masła masa serowa 600 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 100 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 300 g pomarańczowego puree z dyni
Kuchnia w opałachsmak i mleczna czekolada... Bajka! SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g) SER: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem
Kto ugości moich gości?wykonaniu,bez pieczenia a efekt smakowy,no cóż musicie sami spróbować.Zawsze uważałam,ze przepisy ze starych zeszytów są rewelacyjne i lubię do nich wracać. Składniki: kg twarogu 1 galaretka wg gustu(u mnie zielona) 2 galaretki (u mnie czerwone) 1/2 szkl cukru biszkopty owoce W szklance gorącej wody rozpuścić 1/2 szkl cukru oraz galaretkę,ostudzić. Ser zmielić
Niespełnione zdolności kulinarnekwaśniało nie ma, ale jest sposób na wykorzystanie takiego mleka..w sumie kwaśne mleko i młode ziemniaczki smakują wyśmienicie, ale z takiego już mocno kwaśnego mleka można zrobić twaróg. mleko kwaśne Kwaśne mleko przelać do garnka i podgrzewać na najmniejszym ogniu. W trakcie podgrzewania kilka razy zamieszać powstający skrzep.Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć łyżką na durszlak lub sitko
Moje domowe kucharzenieCiasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki 150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę 1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych
Czerwień i błękitTarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smaku