tosty - 2695 przepisów (strona:134/180)

Jajko zapiekane w awokado 193

potrawy:  klik ,  ona natomiast z bloga  White on a Rice Couple  . Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem. Składniki na 1 porcje: 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki 2 małe jajka  kilka plasterków szynki (można  pominąć ) sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 168

sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu

Bon Appetit Małgorzaty
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 168

ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem.  Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy z tostami. sałatka z mortadelą i bobem

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół z włoskimi akcentami 201

pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.  Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami.  włoski rosół

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 163

strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem ziołowym własnej roboty (nie jest to konieczne).  Podajemy je do chłodnika. Idealnie pasują z tostami.  chłodnik z mascarpone z przegrzebkami

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny 165

chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to  ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość.  Przepis na ten chleb znalazłam

Stare Gary
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 231

małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane 1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania 1/4 szklanki pistacji, tosty i lekko zgnieciony 2 łyżki świeżego soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Jogurt naturalny do podania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 170 °C. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki oliwy

Stare Gary
Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba 214

chlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam! Oryginalny przepis  tutaj składniki 180 ml wody 180 ml 90 ml mleka  3 łyżki oliwy z oliwek

Stare Gary
Sałatka z jajkiem w koszulce 164

jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne. Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja. Polecam! * jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć. Ja wykorzystałam tylko żółtka, bo akurat

Kraina Miodem Płynąca
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 203

przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!) Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna.  Naprawdę sma czna

Kraina Miodem Płynąca
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 155

rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub  baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwy tosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc po czubatej lyzeczce szpinaku i wybic po 2 jajeczka.Leciutko posolic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 196

soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej

Słodko-Słony Świat Ilony
GOFRY Z NUTELLĄ 172

śmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować! Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka – 250 g * jogurt – 250 ml * cukier – 2 łyżki * jajka – 2 * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta

Ostra na Słodko
Hummus klasyczny 119

Libanu, jednakże jest on niezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest

Food Square
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 178

pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem  gruyère

Food Square