pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami. włoski rosół
Bon Appetit Małgorzatystrony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem ziołowym własnej roboty (nie jest to konieczne). Podajemy je do chłodnika. Idealnie pasują z tostami. chłodnik z mascarpone z przegrzebkami
Bon Appetit Małgorzatychleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość. Przepis na ten chleb znalazłam
Stare Garymałej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane 1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania 1/4 szklanki pistacji, tosty i lekko zgnieciony 2 łyżki świeżego soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Jogurt naturalny do podania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 170 °C. W miseczce wymieszać 1/4 szklanki oliwy
Stare Garychlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki 180 ml wody 180 ml 90 ml mleka 3 łyżki oliwy z oliwek
Stare Garyjako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne. Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja. Polecam! * jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć. Ja wykorzystałam tylko żółtka, bo akurat
Kraina Miodem Płynącaprzyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!) Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę sma czna
Kraina Miodem Płynącarozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwy tosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc po czubatej lyzeczce szpinaku i wybic po 2 jajeczka.Leciutko posolic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować! Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka – 250 g * jogurt – 250 ml * cukier – 2 łyżki * jajka – 2 * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta
Ostra na SłodkoLibanu, jednakże jest on niezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest
Food Squarepożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni. W Polsce danie to znane jest często pod nazwą tostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère
Food Squaretradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest to, by chleb został wpierw porządnie namoczony w mleku
Food Squaremożna zastąpić jogurtem naturalnym) sól, pieprz Przygotowanie: Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą
Smakowity Blog Kulinarnybazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii. Przybieramy
Smakowity Blog Kulinarny