Obserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc
W kuchni Karmel-itkigorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim, lekkim ciastem. Mam nadzieję, że przepis ten przyda Ci się jako ochłoda podczas lata Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku pokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki(...)mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via GustoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
KorniszonkiZapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Czytaj
Ana Mari's worldIdę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itkiBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)letnią czekoladę, mieszamy mikserem. Wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy na kilka godzin do stężenia.Możecie odłożyć około 1 szklanki kremu do dekoracji ale nie koniecznie.Ja przełożyłam troszkę do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki, wyszły jak wyszły :) cały tort posypałam gwiazdeczkami. Trochę się spieszyłam więc dekoracja wyszła taka sobie :) Wam zapewne wyjdzie ładniejsza :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBoję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku.Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik.Zimno. Temperatura
W kuchni Karmel-itkiIdąc dalej, tropem małopolskich inspiracji, dziś zapraszam na nieco inną wersję pomidorowej. Delikatny, aromatyczny kremze świeżych dojrzałych pomidorów. Świetnie komponował się z prawdziwym kozim serem. Jego
W kuchni Karmel-itkimęskie smaki J Główną rolę gra tutaj mocne alkoholowe nasączenie z dodatkiem mocnej kawy. Całość wykonana na mocnokakaowym biszkopcie, przełożona dwoma rodzajami mas: kremu a’la milky way oraz orzechowego. Jedynym owocowym akcentem w tym torcie są słodkie wiśnie przesmażone w cukrze. To tort bardzo słodki i bardzo mocno nasączony, sycący i według Jubilata był najlepszy;) Według mnie to jeden(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i mieszamy energicznie. Następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Składniki na krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich zmielonych ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami
Domowe ciastaotworzyłam słoik puree z pieczonej dyni i została mi połowa, upiekłam więc kolejny tort (tak, przyznaję się spodobało mi się pieczenie tortów, będzie tego więcej). Przestawiam Wam 100% wegański tort: czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy Ps. Jeżeli Misiek nie zje całego toru w nocy to jutro zrobię lepsze zdjęcia Składniki: Ciasto: 200 g puree z dyni 120 ml oleju roślinnego (można zastąpić(...)płatków kukurydzianych do masy. Gotowy krążek ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego
greenscarftort to w całości mój wymysł od początku do końca a pomysł na niego przez jakiś czas rodził się w mojej głowie. Wiedziałam od początku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost(...)Każdy biszkopt nasączam. Największy biszkopt układam na paterze lub talerzu i smaruję połową konfitury z malin. Następnie nakładam połowę kremu i przykrywam kolejnym biszkoptem (16 cm). Postępuję z nim i resztą biszkoptów tak samo jak z poprzednim. Na końcu tort dekoruję pokrojonymi w plastry cukierkami i malinami. Smacznego, Klaudia! Uwaga! Jeśli chcecie zobaczyć jak tort zachowuje się po przekrojeniu (przepraszam
Mango Papajajuż się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2/3 szklanki drobnego(...)pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu
Czerwień i błękitodpowiedzialna byłam ja.Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu(...)pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy i listkami mięty.Do czasu podania przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoniosłość dzisiejszego dnia podkreśli wyjątkowy tort z tego przepisu . Pyszny, mocno czekoladowy, z orzechami i nutellą. Idealny, by podkreślić niezwykłe wydarzenia. Składniki: Biszkopt orzechowo - czekoladowy: • 8 jajek • 180 g drobnego cukru do wypieków • 120 g mąki pszennej • 40 g kakao • 200 g zmielonych orzechów laskowych • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone(...)krem śmietankowy (zostawić 2 łyżki do dekoracji) i wyrównać. 19. Krem przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. 20. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji. 22. Tort schłodzić
W mojej kuchni