Dzisiaj kolejny torcik z serii urodzinowych. Tym razem tort bezowy zrobiony dla mojej córki, na kolejne urodziny. Przełożony kremem z mascarpone i śmietany. Dekoracja: galaretki tureckie i beziki. Wygląda bardzo dziewczęco a przy okazji jest bardzo smaczny. Składniki Proporcja na jeden blat bezowy, należy upiec takie trzy blaty 3 białka szczypta soli 15-20 dkg … Czytaj dalej Tort bezowy
gotuj ze mnąZastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itkiktóry na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki(...)suchego patyczka'. Wystudzić. Poncz 100 ml ciepłej wody 3 łyżki cukru 50 ml whisky Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Nadzienie kilka łyżek nadzienia z tego przepisu - klik * Krem 250 ml śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru 250 g mascarpone Schłodzoną śmietankę ubić na gęsto z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i całość ubijać, aż zesztywnieje. Uwaga
Słodkie inspiracjeLetni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj
gotuj ze mną********* Ta mgła mnie przytłacza. Spowity nią świat jest szary, nieokreślony, nieprzyjazny. Wilgotna, osiada na moich policzkach, kiedy rano pędzę na pociąg. Moczy czapkę, płaszcz, kiedy wracam
W kuchni Karmel-itkiO wschodzie słońca grupa kobiet we wzorzystych fartuchach wypełza na pole. Sine jeszcze niebo z wolna się rozjaśnia, słońce zaczyna kolejny raz swoją mozolną, dzienną wędrówkę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: jajka 3 sztuki, woda gorąca 4 łyżki, cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2
W Mojej Kuchni Lubięjabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami
Dieta bez mlekaTorcik biszkoptowy z delikatnym kremem cappuccino będzie świetnie smakować z filiżanką ulubionej kawy. Przyozdobiony ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O
Pani na deserFrużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe
Słodki PomysłMoja mamcia od koleżanek z pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości! Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na
Ostra na SłodkoKto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki na
Kulinarna (nie)codziennośćNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniepiekarnika nagrzanego na 180 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu przekroiłam na pół, jedną połowę posmarowałam laskowym kremem z avokado Przepis na krem tutaj , przykryłam drugą połową i pokroiłam jak tort na trójkąciki. Podałam z winogronami
Szkrab Je SamKto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki na
Kulinarna (nie)codzienność