Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i Kardamonrazem z cukrem. Dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej masło orzechowe. Na talerzu/paterze układamy pierwszy blat tortu i smarujemy masą z kakao. Następnie układamy na nim 2/3 malin. Przykrywamy drugim krążkiem, którego smarujemy kremem orzechowym. Odrobinę kremu zostawiamy, aby posmarować boki. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą smarujemy całe ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe
Health-Fit-LifeSkładniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka … Czytaj dalej Tort bananowy czar
czarrna od kuchniSzczęśliwego Nowego Roku 2019! Nowy Rok zaczynam bardzo klasycznie przepisem na tradycyjny tort ,,Wieniec z Frankfurtu“ Frankfurter Kranz. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie najlepszym przepisem na frankfurtcki
dolcevitainmykitchenzakończenie naszego czekoladowego weekendu upiekłam wyśmienity tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej
Wiem co jemUśmiecha się do mnie, zielenią soczysta wabi do siebie. Nierówna skórka, co skrywa pod sobą miąższ jasny, kremowy. Sięgam po jedną sztukę, po czym wracam i
W kuchni Karmel-itkispecjalną foremkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka(...)wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków opłatkowych. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Animając w perspektywie wizytę przyjaciółki, możecie wyskoczyć do sklepu po bezy lub biszkopty. Wystarczy, że przełożycie je przygotowanym wcześniej kremem i deser do kawy będzie jak znalazł. Do czego jeszcze możecie go użyć? Na przykład do przełożenia tortu, posmarowania placuszków lub zwyczajnie, na kanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec
W poszukiwaniu inspiracjiużyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul . Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był właśnie z nich przyrządzany.... Kaszę mannę ugotować w mleku(...)dodać brandy. Drugą część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Nie dodałam „zapachów tortowych”. Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, lekko nasączyć herbatą z brandy. Na biszkopty wyłożyć ciemny krem, na nim ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać. Odstawić do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić
królestwo garówszklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu) owoce do ozdoby Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę(...)lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu
Wrzosowa Polanadodatkowo: powidło śliwkowe ok. 5-6 łyżek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego ok. 50-70 g czekolady, startej wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy ok. 1/3 cz. kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy powidłem i wykładamy część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Boki smarujemy kremem i obsypujemy
Domowy Smak Jedzeniasądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.Składniki:6 żółtek6 białek180 g cukru85 g mąki pszennej70 g mąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki(...)dzielimy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy bogato zimną kawą połączoną z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu czekoladowego, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy resztą kremu.Przykrywamy ostatnim blatem. Resztę czekolady rozpuszczamy i rozsmarowujemy po torcie - wierzch i boki - wyrównujemy.Wierzch tortu posypujemy gotowymi wiórkami czekoladowymi. Całość odstawiamy do schłodzenia.Smacznego
Słodkie Przyjemnościrewelacja! Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę , więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy . Tort bezowy Składniki: Beza 6 białek 200 g cukru 50 g trzcinowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ziemniaczanej skrobii Nadzienie 300 ml śmietanki 2 łyżki cukru pudru(...)Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami. The post Tort bezowy fistaszkowy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaMoja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to
Czerwień i błękitrobiłam już "monsterhajowy" tort dla swojej Córci. Tym razem tort zrobiłam na specjalne zamówienie dla pewnej wyjątkowej panienki. Wytyczne były taki: tort owocowy, prostokątny, z monster high. Upiekłam więc sprawdzony wielokrotnie już biszkopt z malinową frużeliną i kremem z mascarpone - robiłam go już wiele razy, zawsze wszystkim smakuje:) Do dekoracji przygotowałam masę cukrową , barwioną na różowy i czarny kolor. Gotowy
6niebo