Zbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny(...)wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać, aż masło całe się roztopi.Dodać kakao, energicznie
Kraina Miodem Płynącadekoracje posłużyły mi draże M&M's. Efekt końcowy był ładny, ale przez całą noc w lodówce draże weszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik. Na szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej
Passions hobbies lifeczekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki cytrynowe. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć. Do dekoracji: czekoladowe jajeczka Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Masę czekoladową schładzamy porządnie(...)wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów
Słodki Pomysłsię nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Na paterze układamy płaski blat bezowy, wykładamy połowę kremu, układamy warstwę pokrojonych truskawek i drugą połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym (nierówną powierzchnią do góry). Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Tort bezowy kroimy na porcje ostrym nożem z piłką. Podajemy z sosem truskawkowo-waniliowym
cool and mintyświąteczny tort makowy z bitą śmietaną, pomarańczami i polewą czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się(...)więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu. Składniki na blaty makowe: 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie
Świat CiastaDziś mam dla Was przepis na pyszny tort, idealny na lato. Przepis wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości wcale nie jest tak strasznie! :) Efekt końcowy jest wart włożonej pracy. Mimo, iż we wtorek opuszczam Polskę i mam mnóstwo spraw na głowie to postaram się wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :* Blat kokosowy: 6 białek 50 g cukru kryształu(...)temperatury poniżej 30 ° C. Śmietankę podbijamy na półsztywno i dodajemy partiami do ostudzonego musu. Powoli mieszamy łopatką. Gdy krem zacznie tężeć wypełniamy nim obręcz o średnicy 14 cm, wyrównujemy wierzch i mrozimy. Zostawiamy odrobinę musu do pokrycia wierzchu tortu. Mus mango i banan: W misce umieszczamy puree z mango i banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem. W małym
DominikaDolciTort z bukietem kwiatów może być miłym prezentem urodzinowym. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneMocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki
Domowa cukiernia EwyPyszny czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i obowiązkowo truskawki. Taki torcik na Walentynki sprawdzi się na pewno. Częstujcie się! Składniki : * 4 jajka * szklanka mąki
Magiczne Życie Martyodkładamy 3 łyżki masy na później, pozostałą wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wyrównujemy masę, przykrywamy ją drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy biszkopt za pomocą szpatułki, tak by pozostały prześwity czerwonego ciasta. Tort dekorujemy żywymi, czerwonymi różami
Gotowanie i blogowanieMini bezy z Lemon Curd, czyli wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym. Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym stole. Polecam udekorować świeżą miętą oraz kolorowymi jajeczkami. Krem
Moja DelicjaTort nutella powstał na specjalnie zamówienie. Miał być tort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku
Wypieki i RumieńceSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na pyszny, idealny na letnie przyjęcie torcik z kawałkami brzoskwini i kremem z maślanki. Biszkopt, na który podam Wam przepis, jest moim ulubionym, często używam go do innych tortów. Zaczynamy : piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie posmarować masłem. Lekki torcik z brzoskwinią: Składniki: 150g margaryny lub masła 150g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli
dolcevitainmykitchenwodą, nasączamy nim spód.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki.Na wierzch układamy opłatek Harry Potter, wykańczamy jego boki kleksami masy. Odstawiamy do stęzenie do lodówki. Opłatki są świetną
Z Majeczką w kuchni