Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi
Moja DelicjaSkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAAlbinowskiej z około 1910 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta autorka dodaje migdały, które na początku XX wieku, były bardzo powszechnie użuwane przy wypiekach tortów. Ja dodałam wiórki kokosowe. I wcale tego nie żałuję :) Krem również zmieniłam. Ciasto : 140 g cukru pudru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 6 jajek, 140 g wiórków kokosowych, 35 g przesianej bułki tartej, krem
królestwo garówMini torciki z kakaowego biszkoptu oraz masy śmietanowej i nadzienia malinowego, nie tylko świetnie się prezentują, ale są także pyszne. Do tego są mało pracochłonne, a
Kuchnia MagdaLenyfolia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów
Domowy Smak JedzeniaZrobiłam to ciasto dla moich gości. Przyjechali szybciej i nie było czasu na schłodzenie ciasta. Ciasto jest pyszne. Wykonanie ciasta czekoladowego – Na garnuszku z parującą
Kuchnia Pokoleń800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Obiad gotowyBardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można
Wanilia i KardamonPełnia lata, aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost
Wanilia i KardamonTorty są niezwykłe, niecodzienne na wielkie i małe uroczystości. W środku tajemnica wielkie bogactwo smaków. Dziś jest specjalna okazja święto wszystkich dzieci, tort jest dla Was. Puszysty biszkopt owocowa żelka i genialny krem. Biszkopt czekoladowy
Kulinarne pyszności Molkipołożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta obsypać płatkami czekoladowymi. Odłożony krem z dodatkiem kakao przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Dekoracyjnie polać z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i ułożyć kawałki batoników. Schłodzić w lodówce. Smacznego! * robiłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 15 cm ** potrzebujemy
Słodkie inspiracjeBardzo aromatyczny tort marchwiowy z dużą ilością cynamonu. Przełożony dżemem pomarańczowym oraz kremem waniliowym. Składniki: 4 jajka 250ml oleju rzepakowego 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 3 szklanki tartej marchewki Dodatkowo: dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki) 250g masła 350g cukru pudru 50g gorzkiej
wysmienityDzisiaj mała odskocznia od piernikowych smaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do
FitKotbiałek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki
6niebonasączamy sokiem z brzoskwiń i układamy cząstki owoców, na owoce nałożyć ubitą śmietanę. To samo wykonać ze środkowym krążkiem. Na górny krążek nałożyć połowę kremu, a do drugiej połowy dodajemy kakao i smarujemy boki tortu. Ozdabiamy wg gustu. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na
Wanilia i KardamonBoże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, możemy delektować się słodkościami, celebrujemy te magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na
Wanilia i KardamonTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten
Wanilia i KardamonPokazałam Wam ostatnio na moim fanpage ciacho Monte i nie dawaliście mi spokoju! Przepis miał być opublikowany dopiero za 2-3 tygodnie, ale prosiliście w komentarzach
Ostra na Słodkobyć odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać na tort i rozsmarować po wierzchu, również część która spłynęła na boki. Polewa ma rzadką konsystencję, co ułatwia pracę - potem tężeje i pięknie się błyszczy
Chocolate Muffin BlogSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu
Luźna KuchniaRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru
Humanistka w kuchniPrzepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w
Humanistka w kuchniDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchni4 porcje: 1 cukinia 3 szklanki wody/ wywary warzywnego sól, pieprz, papryka Jedną dużą cukinię wydrążamy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę
Humanistka w kuchniNastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat
Codzienna kuchnia niecodziennataki upiekłam i wcale mnie to nie dziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem ta skromność xd) ;)Tort bezowy(blaty bezowe z kakao i kawą, przełożone kawowym kremem z mascarpone polane sosem czekoladowo-kawowym, posypane borówkami i granatem )Czasami najprostsze rzeczy sprawiają najwięcej przyjemności, zwykłe słowa, gesty są lepsze od miliona prezentów
More food, love and dreamsDelikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier
Ala piecze i gotujełyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 8-10 kuleczek rafaello łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką. Dopisek: Pochwalę się, że ten tort wygrał nagrodę na tort jubileuszowy dla tygodnika "Kropka
Smakołyki Asizaczęła lekko tężeć, ale ma być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blacie wycisnąć rozetki, udekorować borówkami. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać
moj przepis naSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki
Świat Ciastamnie w polewie czekoladowej, ozdobione orzechami. W ten sposób mamy wersję de-lux, która może w tłumie ujść nam za tort A tort gotowy w 15 minut, to nie lada gratka. Jeśli macie wystarczającą ilość kremu, to wierzch możecie smarować kremem, albo zostawić suchy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możecie dodać kilka łyżek zwykłego mleka. Ja na kilka godzin obciążam
Mieszam w Garnkupuder oraz kawę w proszku. Ubijam. Na końcu do masy dodaję tężejącą żelatynę. Wszystko razem miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę kremu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Torcik dekoruję kakaową posypka, ziarenkami kawy oraz cukrem kandyzowanym
Tradycyjna kuchnia Kasijest miłośnikiem chałwy? Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około
Di gotujePrzepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia.Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka150 g cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka(...)pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli
Słodka Stronawypieku, że stał się ich ulubionym tortem. Z biegiem czasu ciasto zyskało ogromna popularność w całej Szwecji. Wcale się nie dziwię, że tak się właśnie stało bo tort jest naprawdę bajecznie lekki i pyszny! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)różyczka z marcepanu - jak zrobić różę tutaj * Jeśli dżem ma pestki należy go po prostu przetrzeć przez sitko. Wykonanie tortu: Śmietanę ubić na sztywno. Schować do lodówki. Biszkopt przekroić na 3 części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Posmarować biszkopt kremem waniliowym. Na masę budyniową nałożyć warstwę dżemu nie rozsmarowując go jednak do końca - dżem nie może dotykać do krawędzi
maniapieczeniaspróbowałam tylko okruszków - i od razu zaczęłam żałować, że nie wybieram się na imprezę z C. Kwaśny dżem i słodki krem idealnie ze sobą współgrają. Oczywiście, dżem możecie wykorzystać dowolny; ja posiłkowałam się zapasami przygotowanymi w wakacje. Świąteczny tort z bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdecydowanie najlepszy czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki
Wanilia i Kardamonbyło bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo
Mienta blogTuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach
Wypieki i RumieńceWami przepisem i pomysłem na cukierkowy tort. Poza klasycznymi składnikami na biszkopt i masę potrzebne nam będzie dużo różnych ale to przeróżnych cukierków i lizaków. Pomysł na podobny tort zaczerpnęłam kiedyś gdzieś z sieci, ale tamten stylizowany był dla dziewczynki. Chyba nie muszę pisać że moje dziecię było zachwycone?! Najbardziej z cukierków;) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki(...)naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Składamy tort: Blaty biszkoptu nasączamy, tym razem nasączyłam sokiem truskawkowym i smarujemy masą śmietanową lub pomarańczową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy
Życie zaczyna się w kuchni