Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka
Nastoletnie Wypiekanietruskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju(...)Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody
Kulinarna (nie)codziennośćSzwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie(...)jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim . Wierzch i boki tortu posmarować polewą z mlecznej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Smacznego! :-) Normal 0 21 false false false PL X-NONE
maniapieczeniaPonad pół roku ten przepis czekał na opublikowanie... Tort zrobiłam z pomocą męża na urodziny synka. Okazało się, że wcale nie tak łatwo jest nadać ciastu taki kształt. Tak samo musieliśmy opracować pewną technikę, aby nie było przerw między łatami piłki. Łatwo nie było, ale się udało! Mam nadzieję, że kolejna piłka wyjdzie jeszcze lepiej:) Biszkopt(...)tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościżółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka(...)szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort. Ja akurat przy tym torcie na wierzch położyłam opłatek z motywem z bajki Psi Patrol. Dzieci były zachwycone! :) Powodzenia i smacznego
Kuchnia Vikiokazji Dnia Ojca :) Smakowo rewelacja! Żałuję, że nie mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis(...)która przełożyłam na talerz :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na tort o średnicy 18cm: 3 jajka 75 g cukru, drobnego do wypieków 55 g mąki pszennej 12 g kakao 20 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być
Blondynka Gotujenajlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia. Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami, mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki na blaty bezowe(...)wszystkie składniki się połączą. Ponadto: maliny, srebrne kulki jadalne i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Migdałowe blaty bezowe układamy na paterze i smarujemy kremem migdałowym. Dekorujemy malinami, listkami mięty i srebrnymi kuleczkami. Schładzamy tort migdałowy przez kilka godzin w lodówce. Przechowujemy w lodówce. Smacznego The post Bezowy torcik migdałowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny tort, idealny na każdą okazję! Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle(...)wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu, posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami
The Sweet Damselzamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy. W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą wsadziłam do środka
6nieboRóżowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)połączyć z truskawkami, resztę kremu odłożyć do dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
Domowa cukiernia Ewytakiego kremu można przygotować pyszny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu. Krem jest lekki, śmietankowy i bardzo delikatny w smaku, więc nie skłamię stwierdzeniem, że wprost rozpływa się w ustach. Jego kolor i posmak zależy
Di gotujebazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew
Weekendy w domu i ogrodziepłatki migdałowe. Miksujemy przez chwilę lub mieszamy łyżką. Przestudzony biszkopt dzielimy na pół. Jedną część smarujemy kremem (3/4 kremu) i przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch oraz boki. Następnie boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi a wierzch płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Torcik można dodatkowo udekorować kokosowymi kuleczkami. Smacznego
Health-Fit-Lifełyżce gorącej wody, schłodzone 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce. Źródło
Smaki Nataliiekstrakt z wanilii. Całość ubijmy ręcznym mikserem aż będzie sztywna. Jeden spód wkładamy na tortownicę i smarujemy połową gotowego kremu. Kładziemy drugi spód i smarujemy resztą kremu nie zapominając o pokryciu także boku tortu. Na końcu posypujemy przesianą przez sitko matchą i schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Nam najlepiej smakuje mocno schłodzony Smacznego! Artykuł Urodzinowy tort z matchą pochodzi
Lamarida.pl