czego wykorzystać solony karmel? Może posłużyć jako polewa do ciast, tortów, deserów, naleśników, jako składnik lodów, mas i kremów. Solony karmel jest czymś fenomenalnym! Uzyskujemy go poprzez przygotowanie tradycyjnego bursztynowego karmelu z wody i cukru i dodaniu do niego masła oraz kremówki. Po schłodzeniu pięknie gęstnieje i nadaje się do wielu wypieków. Nie wahajcie się ani minuty! Odkryjcie ten unikalny
Nastoletnie Wypiekanieoszukiwać, tort nie należy ani do najtańszych, ani do najbardziej niskokalorycznych, ale naprawdę warto go zrobić, a już szczególnie dla bliskiej osoby z okazji jej urodzin. Gwarantuję, że zarówno jubilat jak i goście będą zachwyceni. Smak powala 😋 Inspirowałam się tym przepisem. BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm): 8 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag mąki tortowej(...)KREM: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową. SKŁADANIE TORTU: Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury i połową kremu. Położyć na nim drugi blat i postąpić jak z poprzednim. Na wierzchu położyć trzeci blat i nasączyć go pozostałym ponczem. Kremówkę 36% ubić
Kuchenne zapiski Edytyzrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu(...)drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem a potem jasny krem. Deser dekorujemy wiśniami i mieloną kawą. Deser przygotowałam dzięki niezawodnemu ekspresowi do kawy marki Russel Hobbs. Dokładnie ten model możecie kupić tutaj :) W ekspresie
Bon Appetit MałgorzatyJuż od dawna przymierzałam się do realizacji tego przepisu... ale szczerze mówiąc podchodziłam do niego jak do jeża. Najbardziej zniechęcała mnie wizja pieczenia 12-13 cieniutkich
Świat CiastaNie mam pojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za
Blondynka GotujeZa oknem w końcu zrobiło się zimowo. Śnieg prószy już od wczoraj i nareszcie zrobiło się biało, ale ja jakoś nie potrafię się tym cieszyć. Tak
Ratunku obiadOryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku(...)zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt z makiem, orzechami i migdałami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyjuż go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku(...)dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze
Delicious TitbitsKrem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń. Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie. 3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej- drugi blat biszkoptu- masa bakaliowa- biszkopty- pozostała część masy owocowej- galaretka. Tort przed podaniem odpowiednio schładzamy, by lepiej się kroił
Kuchnia w czekoladziewystępował solo. Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba. Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!torcik upiekłam na 2-gie urodziny mojej córeczki, a było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku(...)miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę i jeszcze chwileczkę miksujemy (do połączenia). Gotowym kremem przekładamy poszczególne blaty ciasta. Smarujemy nim także boki i wierzch tortu oraz posypujemy posypką confetti. Smacznego
MyCookBook.pltrochę kwiatków, a zręczne palce Mamy robiły z nich cuda. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy, Mamo . Oczywiście, taki dzień nie mógłby się obyć bez tortu. Albo chociaż jakiegoś porządnego ciasta z kremem. Ja pomysł znalazłam w Indulgent cakes wydawnictwa The Australian women's weekly - książce, która za każdym razem, gdy po nią sięgam, wywołuje u mnie niepowstrzymany(...)sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy, delikatny tort. Romantyczny trochę nawet. Myślę, że wprawiłby w błogostan niejedną mamę. Torcik różany z truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTorty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które ucieszą Jubilatów;) Ten tort robiłam dla mojej Bratowej na urodziny- musiał więc być zupełnie wyjątkowy… A że było to zimą – zdecydowałam się na trochę cięższe smaki: orzechy i czekoladę. Całość nasączona rumem, skryta(...)biszkopcie o klasycznym smaku. Pamiętam, że był naprawdę mocno nasączony, wilgotny i treściwy, ale jednocześnie można się było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju
Domowe ciastaDobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser. Co prawda upiekłam tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi. Składniki: biszkopt czekoladowy
Niezły Młynekbarwnika spożywczego w proszku - użyjcie jaki macie i jadacie, jeśli nie jadacie sztucznych barwników dodajcie soku z buraków ale kolor będzie trochę inny. Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta. Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać mascarpone. Zachęcam do spróbowania. Red Velvet z kremem i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanie