odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównujemy i schładzamy. Biszkopty: Kawę i alkohol mieszamy. W ciepłej mieszance dokładnie moczymy biszkopty(...)samym wyłożeniem na warstwę biszkoptów, masę kukułkową wyjmujemy z lodówki i ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Pod sam koniec miksowania dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta. Biszkopty mogą się trochę przemieścić, ale to nic. Wyrównujemy i schładzamy cały tort przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem tort Kukułka możemy posypać czekoladą dla ozdoby. Post Tort
Poezja smakuTort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem kawowo-orzechowy na orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;) Biszkopt* 3 jajka 100 ml mąki pszennej 100 ml drobnego cukru do wypieków 100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych(...)całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka. Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram 4 kieliszki wódki orzechówki 200 gram posiekanych orzechów włoskich 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej 6 łyżek
Krakowskie smaki AniKiedyś jadłam taki tort u koleżanki i bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor. Do zrobienia "galaretki" adwokatowej użyłam Adwocaat Dalkowski Starotoruński . Adwokat ma piękny i intensywny żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc(...)łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki. Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu
Ala piecze i gotujenakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo tortów (a co smakuje lepiej jak krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów
Cakes By KejtPyszna, tradycyjna pavlova ze słodkimi truskawkami i kremem śmietanowym, podana w postaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców. Składniki Beza(...)truskawek łyżka cukru Truskawki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej na 8 części). Włożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 15 min., aż puszczą sok. Krem śmietanowy 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę. Przygotowanie końcowe: Na paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować połową masy śmietanowej
Słodkie inspiracjesię marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować(...)Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Krem i dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem
Czerwień i błękitKolorowy, puszysty, pachnący wanilią, domowy i smaczny! Przełożony Waszym ulubionym kremem- zamieni się w wyjątkowy pod względem smaku i kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny
Domowe Tortylodów. W tym wypieku będą ozdobą… i nie tylko – Tort kokosowy. Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm) - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Krem kokosowy: - 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka(...)kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy wodą kokosową – nakładamy warstwę kremu. Kładziemy trzeci blat, również go nasączamy wodą kokosową ( trochę mniej niż poprzednie) i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem również na boki. Wierzch tortu oprószamy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kulkami kokosowymi, boki przybieramy płatkami uprażonych na suchej patelni migdałów. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami z ananasa
mojewypiekiinietylkoWiosenny, świąteczny torcik w kolorach zielono żółtym. Tort pod motylem i jajkami z mango curdem i kisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy, rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2 kisiele zielone jabłko / 60g/ 3/4 szklanki(...)potem 1/3 śmietany, na to drugi blat który nasączam, potem curd, i śmietana. Ostatni blat lekko nasączam. Do trzeciej części śmietany dodaję barwnik zielony i mieszam. Kremem smaruje bok i górę tortu. Ciastka lukruję. Na boku tortu w miejsce dziurki ciastka przyklejam curd, a potem ciastko. Tort dekoruję rozpuszczoną czekoladą białą w kąpieli wodnej. Za pomocą czekolady przyklejam także
wesoła kuchniaDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsmaczna podstawa wielu tortów, chociaż szczególnie Wam go polecam do totrów czekoladowych i tortu Snickers. Możecie go przekroić na trzy, cztery blaty- przełożyć ulubionym kremem , ozdobić i cieszyć się wyjątkowym smakiem własnorecznie zrobionego tortu! Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno
Domowe TortyDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmoje oczekiwania. Cała rodzinka się nim zajadała, a najbardziej smakował mojej córci, która skomentowała krótko: „pyśny jest ten tort mamusiu” Biszkopt pieczemy wg przepisu, który znajdziecie tutaj, studzimy i kroimy na trzy części. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem: 500 g serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 filiżanka mocnego naparu z kawy(...)wlewamy amaretto i nasączamy pokrojone biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy krem i posypujemy kakao (ja suto obsypuję)... i tak samo następne warstwy. Zostawiamy odrobinę kremu, którym smarujemy boki, do których z kolei przykładamy biszkopty. Tort schładzamy przez minimum 3 godziny. Najlepiej smakuje następnego dnia
Delicious Titbitsuroczystość rodzinną i nie wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu(...)nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawek.. Przechowywać w lodówce. Tort
Chocolate Muffin Blogsprawiają, że tarta jest ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze
Symfonia Smaków