100 g gorzkiej czekolady 125 g serka Mascarpone 2 łyżki cukru pudru 6 łyżek mocno zaparzonej kawy 150 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczamy w
Humanistka w kuchniCzas czytania: 3 min Wyśmienity, to najlepsze określenie dla tego tortu, który jest połączeniem trzech najbardziej lubianych smaków, po pierwsze kawa po drugie czekolada i po trzecie ptasie mleczko. Tort jest delikatny jak chmurka, a smakuje wybornie, pierwsza warstwa z ciemnej czekolady z mocnym akcentem kawowym druga, to połączenie białej czekolady i pomarańczy wszystko w postaci ptasiego mleczka. Spód(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus z ciemnej czekolady 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu kawowego opcjonalnie 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 średnie jajka 1 łyżka kakao 75 g cukru 50 ml likieru kawowego Składniki na mus z białej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 średnie jajka 2 łyżeczki żelatyny
SprawdzonaKuchnia.pldodajemy stopniowo budyń. Odkładamy ok. 3-4 łyżki masy do miseczki. Opcjonalnie do 1/2 części masy dodajemy kawę rozpuszczalną. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego i wymieszanego ze spirytusem do smaku złożenie tortu: Jeden blat biszkoptu czekoladowego układamy na paterze, nasączamy i wykładamy 1/2 część kremu (z dodatkiem kawy). Układamy ciasto orzechowe, na którym rozsmarowujemy drugą część kemu
Domowy Smak Jedzeniaradością odczuwaną przeze mnie chciałabym symbolicznie podzielić się nią również z Wami. Przepis dług ale wart przejrzenia. Mój mąż twoerdzi, że torty dzielą się na takie, które smakują lub wyglądają - ten na pewno należy do tej pierwszej kategorii. Tort robiłam na dużej, prostokątnej blaszce Składniki : Biszkopt kakaowy : - 5 kurzych, małych jajek - 60 g mąki tortowej , przesianej - 1 łyżeczka proszku(...)zmiksowanie wszystkich składników. Nie lubię kremów maślanych dlatego nie dodawałam masła, ale Wy dla smaku możecie to zrobić. Teraz dochodzimy do składania tortu. Na spód płat biszkoptu kakaowego, skraplamy ponczem delikatnie i nakładamy na niego krem kawowy. Na to nakładamy biszkopt orzechowy i znów skraplamy ponczem. Układamy warstwę kremu orzechowego i przykrywamy płatem biszkoptu kakaowego. Odkładamy w chłodne miejsce
Kuchnia Pełna Emocjimnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru
Cynamonowe szczęściemięty- ostatnio często używam jej jako dodatek do herbaty… Zamarzył mi się kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis na tort miętowy a’la czekoladki After Eight. Tym razem całość nasączyłam mocno kawowym nakropkiem z sutym dodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były
Domowe ciastawspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny […] Artykuł Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową pochodzi z serwisu Wędr
Wędrówki po kuchniwłaściwe tory! 🙂 Postaram się, aby nowe przepisy pojawiały się parę razy w ciągu tygodnia, blog czeka także parę większych lub mniejszych zmian. Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikwłaściwe tory! 🙂 Postaram się, aby nowe przepisy pojawiały się parę razy w ciągu tygodnia, blog czeka także parę większych lub mniejszych zmian. Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciktaki upiekłam i wcale mnie to nie dziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem ta skromność xd) ;) Tort bezowy (blaty bezowe z kakao i kawą, przełożone kawowym kremem z mascarpone polane sosem czekoladowo-kawowym, posypane borówkami i granatem ) Czasami najprostsze rzeczy sprawiają najwięcej przyjemności, zwykłe słowa, gesty są lepsze od miliona prezentów
More food, love and dreamswciskamy w niego wiśnie. Układamy biszkopt orzechowy, nasączamy go, wykładamy cały krem bez dodatków. Układamy blat kokosowy, na którym rozsmarowujemy cały krem kawowy. Układamy blat kakaowy, który nasączamy. Całość odstawiamy na parę godzina aby tort się ustabilizował. Tort najlepiej złożyć dwa dni przed podaniem. składniki na krem do dekoracji: 375 g masła 150 g mleka w proszku 90 g cukru
Domowy Smak JedzeniaTorcik orzechowy z nutą kawową i pomarańczy. Tak naprawdę to jest prosty do zrobienia. Najlepiej. podzielić sobie pracę na trzy dni. Jednego pieczemy biszkopt, drugiego przekładamy ,trzeciego dnia wykańczamy. Biszkopt nie jest wskazane kroić w tym samym dniu co go piekliśmy. biszkopt: 7 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)żelatyny 110 g kawy capuccino waniliowe proszek/ może być inny smak/ 3 łyżki cukru trzcinowego przełożenie: 1 słoiczek konfitury z pomarańczy nasączenie: 150 ml kawy zaparzonej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki spirytusu dekoracje: wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy, Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku
wesoła kuchniaUżywałam tortownicy o średnicy 23 cm i zabrakło mi odrobinę masy. Musiałam więc dorobić jeszcze ze 150 g serka, ok 50 g masła i 2 łyżek cukru. Tort jest bardzo wysoki, dość słodki (ale nie za bardzo), ale bardzo smaczny. Ciasto czerwone Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 250 g cukru pudru (lub drobnego(...)połową syropu kawowego. Ponownie rozsmarować część masy. Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch czarny blat, nasączyć syropem kawowym. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostałą masę serową. Czerwonym "piaskiem" udekorować tort. Schłodzić przed podaniem
Sto kolorów kuchni